Onko normaalia käydä vessassa monta kertaa yössä?

maaliskuu 16, 2016
Jos heräät monta kertaa yössä pissahätään ja joudut nousemaan vessaan yli kaksi kertaa yössä, voi kyseessä olla jokin terveydellinen ongelma. Jatkuva vessassa ravaaminen haittaa unisykliä ja unenlaatua, heräät aamulla väsyneenä ja jopa elämänlaatu kärsii.

Nokturia tarkoittaa sitä, että on käytävä wc:ssä useita kertoja yön aikana. Usein tämä vaivaa vanhempia ihmisiä, mutta myös nuoret ihmiset voivat kärsiä nokturiasta.

Tässä artikkelissa haluamme keskustella yleisestä yöllisestä ongelmasta, eli tarpeesta käydä vessassa moneen kertaan yön aikana. Nokturiaa voi lievittää tietyin keinoin, ja jos oireet ovat vakavat, kannattaa niistä jutella lääkärin kanssa.

Miksi virtsaamistarve vaivaa öisin?

Nokturia ja pissahätä

Pissahätään herääminen öisin on ärsyttävää, sillä silloin täytyy nousta mukavasta, lämpimästä sängystä ja käydä vessassa. Uni voi häiriintyä, etenkin jos vessassa täytyy käydä useamman kerran, ja nukahtaminen WC:ssä käynnin jälkeen voi olla hankalaa. Lääkäreiden mukaan oire on yleinen etenkin 55-70 -vuotiailla miehillä.

Usein oire johtuu eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta, jolloin miehen eturauhanen kasvaa tavallista suuremmaksi ja aiheuttaa painetta virtsanjohtimeen. Näin rakko ei tyhjene kunnolla, ja virtsaamistarve tihentyy, sillä rakon tyhentäminen vaatii monta erillistä käyntiä WC:ssä.

Naisilla nokturia johtuu muista syistä ja usein lisääntynyt virtsaamistarve öisin johtuu vaarattomista sairauksista. Jos virtsaamistarve äkkiä lisääntyy, on hyvä idea tarkkailla oireita ja kääntyä lääkärin puoleen, mikäli heräily on jatkuvaa. Jos sinun täytyy nousta useammin kuin kaksi kertaa yössä pissalle, kannattaa asiasta jutella asiantuntijan kanssa.

Mistä nokturia voi johtua?

Unettomuus

Unettomuudesta kärsivien virtsaamistarve lisääntyy joskus, eikä vessassa ravaaminen silloin ole merkki mistään sairaudesta. Unettomana sängyssä pyöriminen on rasittavaa ja WC:ssä käynti on yksi keino rentoutua ja poistua makuuhuoneesta hetkeksi. Nukahtamisvaikeuksista ja univaikeuksista kärsivien tulisi varata aika lääkäriin, mikäli univaikeudet jatkuvat pidempään.

Yliaktiivinen rakko

Tämä on yleinen vaiva vanhemmilla naisilla, ja usein se liittyy muihin sairauksiin, kuten rakkotulehdukseen tai aikuisiän diabetekseen. Joskus halvauksen kärsineet voivat toipumisvaiheessa kehittää yliaktiivisen rakon. Rakon yliaktiivisuus yleistyy iän myötä, eikä se ole merkki mistään vakavasta. Uuteen rytmiin tottuminen voi viedä aikansa, ja rakon täyttymistä voi yrittää välttää esimerkiksi nesteiden nauttimisen rajoittamisella iltaisin.

Rakkotulehdus

Rakkotulehdus ja virtsateiden tulehdukset ovat yleisiä nuorilla naisilla. Virtsatietulehdukseen liittyy lisääntynyt virtsaamisen tarve, tunne siitä, että rakko ei tyhjene, kipu ja kirvely virtsatessa, virtsan outo haju ja koostumus ja muut oireet. Virtsatietulehdukset hoidetaan antibiooteilla ja niitä voi ehkäistä nauttimalla paljon nesteitä ja esimerkiksi karpalomehua (sokeritonta), sillä karpaloiden vaikuttavat ainesosat estävät tulehdusta aiheuttavien bakteerien tarrautumisen virtsateihin.

Virtsatietulehdus todetaan helposti virtsanäytteestä ja lääkitys helpottaa oireisiin nopeasti.

Tietyt lääkkeet

Tämä kannattaa pitää mielessä, jos virtsaamisen tarve öisin yhtäkkiä lisääntyy. On olemassa monia lääkkeitä, jotka kiihdyttävät nesteiden poistumista ja aiheuttavat ärsytystä rakossa ja munuaisissa. Jos nautit säännöllisesti lääkkeitä, voi niiden sivuvaikutuksiin kuulua lisääntynyt virtsaamisen tarve. Puhu asiasta lääkärisi kanssa, mikäli oireet muuttuvat häiritseviksi.

Diabetes

Glukoosin liiallinen määrä veressä voi lisätä tarvetta virtsaamiseen, ja se voi aiheuttaa nestehukkaa, hikoilua ja nokturiaa. Älä suhtaudu näihin oireisiin olankohautuksella, etenkään silloin jos joudut nousemaan vessaan yli kolme kertaa yössä joka yö.

Suuri määrä nesteitä päiväsaikaan

Jos juot paljon vettä ja muita nesteitä päivisin, voi se kostautua nokturiana. Tämä on varmasti osunut jokaisen kohdalle silloin tällöin, kenties juhlissa tai ravintolaillallisen jälkeen, kun tulee nautittua normaalia enemmän erilaisia juomia. Sama ilmiö voi toistua rankan juhlimisillan päätteksi, jos olet nauttinut paljon alkoholia. Keho haluaa päästä liiallisesta nesteestä eroon, ja se joutuu herättämään nukkujan keskellä yötä moneen otteeseen.

Jos nokturia on satunnaista, ei siitä tule huolestua. Jokainen meistä on kokenut yön jos toisenkin, jonka aikana on noustava vessaan moneen kertaan.

Pidä myös nämä asiat mielessä, jos heräät jatkuvasti yöllä pissahätään

Juttele lääkärin kanssa, jos epäilet nokturiaa

On tärkeää tietää, mitä nokturiaan liittyy ja milloin asiasta kannattaa jutella lääkärin kanssa mahdollisen ratkaisun löytämiseen. Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:

  • Milloin aloit kärsiä nokturiasta ensimmäistä kertaa? Toistuuko sama kuvio joka yö, tai vain silloin tällöin?
  • Kuinka monta kertaa yössä sinun tulee nousta pissalle?
  • Kuinka paljon nesteitä nautit ennen nukkumaanmenoa?
  • Turpoavatko jalkasi usein? Tunnetko olosi jatkuvasti janoiseksi? Kärsitkö pyörrytyskohtauksista keskellä päivää? Nämä voivat olla merkki munuaisten ongelmista tai diabeteksesta.
  • Mitä lääkitystä nautit säännöllisesti?
  • Kärsivätkö vanhempasi samasta ongelmasta? Entä sisaruksesi?
  • Mitä muita oireita olet huomannut viime aikoina? Selkäkipuja? Vatsakipuja?
  • Haittaako yöllinen heräily yön aikana saamaasi lepoa? Heräätkö aamuisin väsyneenä?

 

UUTISIA VERKOSSA