Logo image
Logo image

4 tapaa parantaa kehosi kykyä polttaa rasvaa

3 minuuttia
Ketoosi on luonnollinen prosessi, jossa kehosi polttaa siihen varastoitunutta rasvaa. Ensimmäinen vaatimus tämän rasvanpolton aloittamiseksi on se, että vähennät hiilihydraattien saantia ravinnostasi. Lue lisää, sillä tässä artikkelissa kerromme tarkemmin kyseisestä prosessista!
4 tapaa parantaa kehosi kykyä polttaa rasvaa
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

On monia keinoja, joilla voit parantaa kehosi kykyä polttaa rasvaa. Yksi näistä tavoista on ketogeenisen ruokavalion noudattaminen, ja tämä tarkoittaa hiilihydraattien syönnin lopettamista. Tuloksena on se, että pakotat kehosi aloittamaan sellaisen aineenvaihdunnan prosessin, jonka nimi on ketoosi.

Ketoosissa kehosi pakotetaan polttamaan rasvaa energian luomiseksi. Tämä rasva voi olla joko sellaista, jota kehoosi on varastoituneena, tai se voi tulla syömästäsi ravinnosta.

Kun tämä tapahtuu, maksasi alkaa tuottaa ketooni-aineita. Nämä vastaavat siitä, että sydämellesi ja aivoillesi tulee energiaa.

4 tapaa parantaa kehon kykyä polttaa rasvaa

1. Vähennä hiilihydraattien määrää ravinnossasi

Ensimmäinen askel parantaa elimistön kykyä polttaa rasvaa on vähentää hiilihydraattien saantia minimitasolle. Sinun ei tällöin tulisi syödä enempää kuin 15-20 grammaa hiilihydraatteja päivässä.

Tällä tavalla kehosi ei voi käyttää glukoosia tai sokeria energianlähteenä, ja silloin elimistö menee erilaiseen tilaan, jossa se saa tarvitsemansa energian toimintaan rasvahaposta ja niistä rasvoista, joita sinulla on kehossasi varastoituneina.

Glykogeeni on glukoosia, jota on varastoituneena maksassa ja lihaksissa. Tässä prosessissa glykogeeni lakkaa olemasta varanto, ja se alkaa sen sijaan olla ensisijainen energianlähde. Kehosi alkaa käyttää sitä suorittaakseen päivittäisiä tehtäviään.

Muutamina ensimmäisinä päivinä on tavallista tuntea olonsa väsyneeksi ja olla huonolla tuulella. Tämä on osa sitä, että keho sopeutuu vähäisempään hiilihydraattien määrään ravinnossa.

2. Sisällytä kookosöljyä ruokavalioosi, jos haluat parantaa kehon kykyä polttaa rasvaa

Some figure

 

Toinen suosituksemme ylimääräisen rasvan polttamiseksi ketoosin avulla on tämä: lisää kookosöljyä päivittäiseen ruokavalioosi.

 • Tässä öljyssä on rasvoja, jotka ovat nimeltään keskiketjun triglyseridit, ja ne ovat keholle nopeasti imeytettäviä.
 • Maksasi muuntaa näitä rasvoja ketooneiksi, jotka ovat hyvä energianlähde.
 • Itse asiassa tässä öljyssä on lauriinihappoa, jota annetaan lapsille, joilla on epilepsiaa. Se auttaa aloittamaan ketoosin ilman, että ravinnosta saatavaa hiilihydraattia täytyisi vähentää.

3. Lisää terveellisiä rasvoja päivittäiseen ruokavalioosi

Eräs tapa ylimääräisen rasvan polttamiseksi on terveellisten rasvojen sisällyttäminen säännöllisesti ruokavalioon, ja näihin lukeutuvat muun muassa seuraavat tuotteet:

 • oliiviöljy
 • avokado
 • kookosöljy
 • voi

Muista kuitenkin, että näiden tuotteiden määrä kannattaisi tasapainottaa, ja jos haluat pudottaa painoasi, liian suuri rasvojen määrä saa aikaiseksi päivittäisen kalorimääräsi lisääntymisen.

On myös tärkeää muistaa, että valitsemiesi rasvojen tulisi olla niin luonnollisia kuin mahdollista. Näin voit vähentää kemikaalien määrää ravinnossasi.

4. Lisää proteiinin määrää

Some figure

 

On tärkeää pitää yllä keskimääräisesti korkeaa proteiinin saantia, mikäli haluat polttaa ylimääräistä rasvaa.

Tämä tarve perustuu siihen faktaan, että maksasi saa aminohapponsa proteiinin käsittelystä ruoansulatuksessa. Nämä aminohapot ovat välttämättömiä, jotta glukoosia voitaisiin tuottaa, ja jotta ketonit voitaisiin muuntaa käytettävissä olevaksi energiaksi.

Samaan aikaan proteiini on elintärkeä osa lihasten kannalta, kun pudotat painoasi. Tämä johtuu siitä, että ylimääräisen rasvan polttamisen prosessin kautta saatat myös menettää lihasmassaasi.

Ketoosin hyötyjä terveydelle

 • Menetät painoa nopeasti, jos kehoon varastoitunutta rasvaa käytetään energianlähteenä. Tämä ei kuitenkaan ole kovin dramaattinen muutos verrattuna alhaisen hiilihydraatin ruokavalion tuottamaan tulokseen.
 • Se auttaa käsittelemään paremmin aineenvaihdunnassa hiilihydraatteja, kun ne sitten uudelleen ja vähitellen sisällytetään taas ruokavalioon.
 • Ketoosin avulla kehosi oppii käyttämään rasvoja tehokkaammin. Tämä vaikutus saattaa säilyä ajan kuluessa.
 • Ketoosidieetti tuottaa tyydytyksen tunteen. Ahdistus, joka saa ihmisen syömään, vähenee. Tämä johtuu siitä, että sisällytät suuremman määrän terveellisiä rasvoja päivittäiseen ruokavalioosi.

Ketoosidieetin sivuvaikutukset

Rasvan polttaminen saattaa olla asia, josta olet huolestunut. Tulisi kuitenkin pitää mielessä, että kaikissa dieeteissä on omat riskinsä. Vaikka ketoosidieetti onkin luonnollinen, ja tosiasiassa se opettaa sinut syömään hyvin, se saattaa myös tuottaa sivuvaikutuksia, jotka johtuvat niistä muutoksista, joita ruokavaliossasi joudut tekemään.

Kaikkein tavallisimpiin sivuvaikutuksiin kuuluvat seuraavat ilmiöt:

 • Huimaus ja päänsäryt. Tämä sivuvaikutus saattaa ilmaantua kolmannen päivän jälkeen. Näin käy, koska aivosi tarvitsevat glukoosia toimiakseen. Lisäksi ketoniaineet saattavat aiheuttaa muutoksia, kun ne alkavat toimia. Sopeutumisen prosessi saattaa tuottaa huimausta, kun nouset ylös tai liikut nopeasti.
 • Pahanhajuinen hengitys tai metallin maku suussa. On tavallista, että suuri määrä ketoniaineita kehossa saa aikaan ylimääräisen rasvan polttamisen tapahtumisen tällä tavalla.
 • Voimakkaan hajuinen virtsa. Tämä johtuu siitä, että ketonia poistuu kehostasi virtsassasi.
 • Voimakas hikoilu. Kuten virtsan suhteen, runsas hikoilu on yksi niistä tavoista, joilla kehosi hankkiutuu eroon ketoniaineista.
 • Kalsiumin menetys. On olemassa suhde runsaan proteiinin saannin sekä virtsan kautta kalsiumin menettämisen välillä. Tämä johtuu siitä happojen määrästä, joita proteiinin käsittelyyn tarvitaan – syynä on se, että luiden tasapainon on hyvin herkkä kehon happoperustan tasapainon suhteen. Jotta voisit välttää tätä ongelmaa, sinun tulisi varmistaa, että syöt kalsiumia ravinnelisän muodossa.

Artikkelin pääkuvan oikeudet ovat lähteellä wikiHow.com.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • The ketogenic diet: one decade later. (2007)
  John M. Freeman Pediatric Epilepsy Center, Johns Hopkins Medical Institutions, Baltimore, MD 21287-7247
 • A review of low-carbohydrate ketogenic diets. Department of Medicine, Duke University Medical Center. (2003). 476-83.
 • Effects of a high-protein ketogenic diet on hunger, appetite, and weight loss in obese men feeding ad libitum.
  Division of Obesity and Metabolic Health and Biomathematics and Statistics Scotland, Rowett Research Institute. 2008 Jan;87(1):44-55
 • Archivos Latinoamericanos de Nutrición, versión impresa ISSN 0004-0622. ALAN v.58 n.4 Caracas dic. 2008. Las dietas cetogénicas: beneficios adicionales a la pérdida de peso y efectos secundarios infundados. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222008000400001
 • Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria. Dietas cetogénicas en el tratamiento del sobrepeso y la obesidad. https://revista.nutricion.org/PDF/DIETAS-CETOGENICAS.pdf
 • Lancet Neurol. 2008 Jun;7(6):500-6. doi: 10.1016/S1474-4422(08)70092-9. Epub 2008 May 2.
 • The ketogenic diet for the treatment of childhood epilepsy: a randomised controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18456557?dopt=Abstract
 • Harvard T.H. Chan. Diet Review: Ketogenic Diet for Weight Loss.  https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/ketogenic-diet/
 • Curr Treat Options Neurol. Author manuscript; available in PMC 2010 Jul 7. Published in final edited form as: Curr Treat Options Neurol. 2008 Nov; 10(6): 410–419.The Ketogenic Diet: Uses in Epilepsy and Other Neurologic Illnesses. doi: 10.1007/s11940-008-0043-8
 • The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Issue 1, January 2007, Pages 238–239, Benefits of ketogenic diets. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.1.238

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.