Logo image
Logo image

4 tapaa hoitaa selluliittia, ihon sidekudoskerroksen tulehdusta

2 minuuttia
Lääkärissä käyminen on ensimmäinen askel selluliitin hoitamiseksi. Jotkut luontaishoidot saattavat myös auttaa sen hoidossa.
4 tapaa hoitaa selluliittia, ihon sidekudoskerroksen tulehdusta
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Selluliitti eli ihon sidekudoskerroksen tulehdus on ihokudosten tulehdusta, erityisesti ihon keskikerroksessa (tunnetaan dermiksenä). Mutta toisinaan myös lihas voi olla sille altis. Tässä artikkelissa esittelemme 5 tapaa hoitaa selluliittia. Tätä bakteeri-infektiota ei tule sekoittaa tavalliseen “appelsiini-ihoon”.

Mistä selluliitin tunnistaa?

Selluliittiin liittyy paljon oireita, jotka ovat joskus hyvin selkeitä. Tässä joitakin yleisimmistä oireista:

 • Ihoalueen kuumotus.
 • Kipu.
 • Turvotus.
 • Arkuus.
 • Ihovaurio.
 • Jäykkyys, jos lähellä niveltä.
 • Pinkeä iho.
 • Appelsiini-iho.
 • Äkilliset ihottumat (ei ilmene kaikissa tapauksissa).

Katso myös: Takapuolen selluliitti: 5 parasta kotitreeniä

Ihon sidekudoskerroksen tulehduksen aiheuttajat

Some figure

Ihon sidekudoskerroksen tulehdus johtuu bakteeri-infektiosta. Bakteeritartunnan voi saada useilla tavoilla.

Stafylokokki on laajalti yhdistetty selluliittiin. Jos sitä ei saada pois, se voi aiheuttaa pahoja vaurioita, ei pelkästään iholle vaan koko elimistölle. Nämä ovat kaikkein suurimmat bakteeri-infektion riskitekijät:

 • Leikkaukset
 • Puremat (eläimen tai ihmisen)
 • Avoimet haavat
 • Immuunitoimintaa heikentävät lääkkeet

4 tapaa hoitaa selluliittia

Onneksi tätä vaivaa voidaan hoitaa. Alla on listattu joitakin hyviä luontaishoitoja lääkärin määräämän hoidon lisäksi.

Käy lääkärissä

Some figure

Tätä vaivaa epäiltäessä tulee mennä pikimmiten lääkäriin. Lääkäri voi diagnosoida vaivan ja määrätä oikeanlaisen hoidon. Lääkärissä käyminen on siis ensimmäinen askel, sillä kyseessä on terveysongelma. Noudata aina lääkärin määräämää hoitoa, jota voit täydentää luontaishoidoilla, kunhan kysyt ensin lääkäriltäsi niiden sopivuudesta.

Kannattaa lukea myös: 6 liikettä selluliitin ehkäisemiseksi

Syö jogurttia

Some figure

Jogurttia on monenlaista ja niitä löytyy erimakuisina. Luonnonjogurtti, maustamaton ja sokeroimaton, on yksi terveellisimmistä ruoista elimistölle.

Se koostuu suureksi osaksi hyvistä bakteereista, joista on hyötyä vastustuskyvylle. Vähintään pari desiä jogurttia päivässä voi auttaa moniin terveysongelmiin.

Kehäkukka on keino hoitaa selluliittia

Kehäkukka tunnetaan erinomaisista tulehdusta lievittävistä vaikutuksistaan, mistä syystä sitä käytetäänkin lukuisissa lääkehoidoissa. Sen nauttiminen teenä on paras keino hyödyntää sen ominaisuudet. Se auttaa esimerkiksi turvotukseen, joka on yksi selluliitin oire.

Valmista ensin tee kuivatuista kehäkukan lehdistä. Anna hautua ennen kuin juot.

Kehäkukan nauttimiselle ei ole rajaa. Voit juoda tätä hauduketta aamulla tai illalla.

Lue lisää: Helpot ja tehokkaat kotikonstit selluliittiin

Valkosipuli on keino hoitaa selluliittia

Some figure

Valkosipuli on antibakteerista, joten siitä voi olla apua selluliitin hoidossa. Jos haluat hyviä tuloksia, sinun on tehtävä muutakin kuin vain sisällytettävä valkosipulia eri ruokiin. Kolmen valkosipulinkynnen syöminen pitkin päivää voi olla avuksi. Pureskele ne huolella ennen nielaisemista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Amad, A. D., & Cordero, A. (1998). Celulitis y adiposidad localizada. Actualizaciones Terapéuticas DermatológicasVol. 21, no. 1 (1998 ene.-feb.), p. 64-74.
 • Asensi, V., Carton, J. A., Maradona, J. A., & Arribas, J. M. (1996). Celulitis orbitarias graves: resultados terapeuticos en 9 pacientes y revision de la literatura. Enferm Infecc Microbiol Clin14, 250-254.
 • Ferran, L. R., Vallhonrat, R. P., Youssef, W. F., Aristazábal, J. R., Cubells, C. L., & Fernández, J. P. (2000, January). Celulitis orbitaria y periorbitaria. Revisión de 107 casos. In Anales de Pediatría (Vol. 53, No. 6, pp. 567-572). Elsevier Doyma.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.