4 myrkyllistä ja vaarallista ruokaa pienelle vauvalle
Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Vauvan herkkä vatsa ei pysty suodattamaan tiettyjä ruokia. Aikuisen ruoansulatuskanavan tuottama normaali sulatusprosessi poikkeaa pienen lapsen ruoansulatuksesta sillä tavalla, että useimmat vauvat eivät ole vielä valmiita sulattamaan tiettyjä elintarvikkeita elämänsä ensimmäisten kuukausien aikana. Otetaan siis selvää, mikä on vaarallista ruokaa pienelle vauvalle!
Siitä hetkestä lähtien, kun vauva saapuu maailmaan ja alkaa kehittyä, hän haluaa aivan varmasti maistella kaikkia mielenkiintoisia ruokalajeja, joita vanhempien lautaselta tai ulottuvilta löytyy. Tämä voi saada vanhemmat lisäämään vauvan ruokavalioon uusia elintarvikkeita, mutta samalla meidän on oltava selvillä siitä, että kaikki elintarvikkeet eivät ole pienelle vauvalle terveellisiä ja ravitsevia. Itse asiassa joitakin niistä pidetään vauvoille jopa myrkyllisinä ja vaarallisina.
Lisäksi mielessä kannattaa pitää, että äidin rintamaidon terveysedut ovat yleensä täysin riittäviä kattamaan pienen vauvan kaikki ravitsemukselliset tarpeet.
Elintarvikkeet, joita pidetään myrkyllisinä ja vaarallisina, olisi poistettava vauvan ruokavaliosta kokonaan. Samalla nämä elintarvikkeet tulisi täydentää erityisesti kalsiumia sisältävillä ruoka-aineksilla, sillä ne tukevat vauvan luuston kehittymistä ja kaiken lisäksi auttavat muodostamaan vauvan elimistön tärkeitä toimintoja ja rakentamaan vahvempaa hermostoa.
Jos et vieläkään tunne hyvin, mikä on vaarallista ruokaa pienelle vauvalle, älä vielä huolestu liikaa. Olemme koonneet sinulle kattavan luettelon neljästä ruoasta, joiden antamista vauvalle tulisi vältellä erityisesti ensimmäisten kuukausien aikana monien sairauksien ehkäisemiseksi.
4 myrkyllistä ruokaa pienelle vauvalle
1. Hedelmämehut ja virvoitusjuomat
On totta, että mehut valmistetaan hedelmistä, mutta se ei aina tarkoita sitä, että ne olisivat terveellisiä. Esimerkiksi tuoreiden hedelmien sisältämä kuitu on lähes kokonaan kadonnut mehujen valmistuksen aikana ja jäljelle jää pelkästään valtava määrä sokeria.
Mehut voivat myös aiheuttaa ripulia joillakin vauvoilla riippuen vauvan vatsalaukun tilasta ja muista ravitsemustekijöistä. Toisin sanoen parasta olisikin rajoittaa niiden kulutusta erityisesti pienillä vauvoilla.
Älä muuten usko monien mehujen valmistajien väitteitä siitä, että vauvat erityisesti tarvitsisivat kyseisiä hedelmämehuja niiden korkean C-vitamiinipitoisuutensa takia. 6–12 kuukauden ikäiset vauvat voivat nauttia jo pieniä määriä vettä, mutta rintamaidon tai äidinmaidonkorvikkeen tulisi olla vauvan ruokavalion pääasiallinen juoma.
Sinua voi myös kiinnostaa: Jätä virvoitusjuomat – 8 positiivista terveysmuutosta
2. Prosessoidut lihatuotteet (makkarat ja nakit)
Kovat, tahmeat ja liukkaat sekä suurikokoiset pyöreät ruoanpalat ovat erityisen vaarallisia pienille lapsille, sillä ne voivat helposti jäädä kiinni ruokatorveen ja tukehduttaa lapsen (esimerkiksi raaka porkkana).
Näin ollen älä anna lapsellesi makkaraa, nakkeja, suuria liha- tai juustopalasia, kokonaisia viinirypäleitä, maissinjyviä, kovia tai raakoja vihanneksia eikä myöskään pähkinöitä ja siemeniä.
Kun alat tarjota vauvalle oikeaa ruokaa, jonka hän voi syödä omilla sormillaan, varmista ensin, että nämä elintarvikkeet on leikattu helposti nieltäviksi, pieniksi paloiksi.
On myös tärkeää tietää, että vauvojen tulisi noudattaa varsin tiukkaa ruokavaliota, missä mieluusti kaikki elintarvikkeet olisi yhdistetty imetyksen aikana saataviin ravintoaineisiin.
3. Sokeri (vaikka se voikin kuulostaa itsestään selvältä)
Makeiden elintarvikkeiden antaminen voi vaikuttaa pienen lapsen verensokeriarvoihin ja aiheuttaa hampaiden reikiintymistä. Vanhemmat, jotka antavat lapsilleen vapaaehtoisesti sokeripitoisia ruoka-aineita, käyttäytyvät vastuuttomasti.
Muista, että vauvan makuaisti on jatkuvassa muutostilassa, ja sen kautta he kokevat erilaisia makuja ja aromeja. Vauvoilla on luonnollinen taipumus makeisiin ruokiin, sillä myös äidinmaidon maku on vauvalle jokseenkin makea.
Samalla kuitenkin sokerin vasta-aiheet ja sokeripitoisten tuotteiden, kuten makeisten, karamellien, virvoitusjuomien, jälkiruokien ja smoothieiden nauttiminen voi aiheuttaa vauvalle vakavia sairauksia ja unihäiriöitä.
Sokeria oikeassa mittakaavassa annosteltuna ei tulisi pitää huonona, sinun tulee vain muistaa, että vauvan ravitsemuksen tulisi koostua kokonaisuudessaan pelkästään muutamasta tärkeästä elintarvikkeesta, joita äidiltä löytyy jo valmiiksi. Näitä ovat:
- Äidinmaito
- Vesi
Näiden ravintoarvojen muuttaminen tai vaihtaminen heikentää elintarvikkeiden laatua ja johtaa siihen, että lapselle annetaan yhä enemmän ja enemmän sokeripitoisia ruoka-annoksia. Tämä voi aiheuttaa lapselle muun muassa kognitiivisia häiriöitä, hedelmien ja vihannesten karttamista sekä tietysti lukuisia käyntejä lastenlääkärin ja hammaslääkärin vastaanotolla (hampaiden reikiintyminen, hammaskivi, ientulehdukset jne.).
Suosittelemme sinua lukemaan myös: Mitä tehdä, jos lapsi ei syö kasviksia?
4. Jälkiruoat (edes hyytelö ei pääse mukaan listalle)
Suurin osa hyytelöistä valmistetaan lähes kokonaan sokerista, elintarvikeväreistä, keinotekoisista aromeista ja pienestä määrästä liivatetta, joka antaa tälle suositulle jälkiruoalle sen hyytelömäisen koostumuksen.
Kotona valmistetut hyytelöt (joissa käytetään hedelmien mehua) eliminoivat keinotekoiset lisäaineet, mutta silti se koostuu pääasiassa pelkästä hedelmämehusta ja sokerista. Jos vilkaiset nopeasti edellistä kappaletta, jossa selvitämme sokerin vaaroja, tulet ymmärtämään nopeasti, miksi sinun tulisi välttää näiden jälkiruokien antamista vauvallesi.
On totta, että hyytelö on vauvalle helppoa nieltävää, mutta eri reseptien joukosta löytyy runsaasti muitakin herkullisia jälkiruokia, joilla voit hemmotella lastasi silloin tällöin huolehtimalla kuitenkin samalla, että lapsen kokonaisvaltainen ruokavalio on terveellinen ja tasapainoinen. Yksi loistava esimerkki herkullisesta jälkiruoasta vauvallesi on:
- Soseuta uunissa kypsennetty omena ja ripottele sen päälle hieman kanelia.
- Tämä jälkiruoka on luonnollisesti makea ja lisäksi se sisältää runsaasti kuituja, vitamiineja sekä herkullisen kermaisen koostumuksen, joka vauvan on helppo niellä.
Toivottavasti pidät mielessä kaikki yllä mainitut elintarvikkeet vauvasi ruokavaliota kootessasi ja käännyt aina lastenlääkärin puoleen, mikäli sinulle nousee mieleen asiasta kysymyksiä tai epäilyksiä. Pyydä lisäksi neuvoja siihen, milloin normaalin ruoan lisääminen vauvan ruokavalioon kannattaa aloittaa. Samalla kannattaa myös selvittää, mitä nämä elintarvikkeet ovat ja millä tavoin ne vauvallesi sopivat.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Vásquez-Garibay, E. M., & Romero-Velarde, E. (2008). Esquemas de alimentación saludable en niños durante sus diferentes etapas de la vida: Parte II. Preescolares, escolares y adolescentes. Boletín Médico del Hospital Infantil de México, 65(6), 605-615. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-11462008000600016
- Zapata, M. N., & Navarro, E. B. (2019). Doctor@, necesito una masterclass para alimentar a mi bebé. Boletín de la Sociedad de Pediatría de Aragón, La Rioja y Soria, 49(3), 73-78. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/7236201.pdf
- Brahm, P., & Valdés, V. (2017). Beneficios de la lactancia materna y riesgos de no amamantar. Revista chilena de pediatría, 88(1), 07-14. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0370-41062017000100001
- Romero-González, M. A. (2019). Azúcar y caries dental. REVISTA ODONTOLOGÍA PEDIÁTRICA, 18(1), 4-11. http://www.op.spo.com.pe/index.php/odontologiapediatrica/article/view/19/21
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.