4-7-8 -tekniikka unettomuuden hoitoon
Jos olet yksi niistä miljoonista ihmisistä, jotka kärsivät unettomuudesta tai yöunien vähäisyydestä, olet jo luultavasti kokeillut kaikkia mahdollisia hoitokeinoja. Unettomuuden hoitoon kokeillaan yleensä rauhoittavia teejuomia, liikuntaa ja muita menetelmiä – valitettavasti nämä eivät toimi kaikilla, ja se kikka joka toimii naapurillasi, ei välttämättä toimi sinulla. Onkin hyvä jatkaa yrittämistä ja uusien keinojen kokeilua, näistä esimerkkinä 4-7-8 -tekniikka.
Tässä artikkelissa siis kerromme sinulle kuuluisasta 4-7-8 -tekniikasta, jolla hoidetaan unettomuutta. Tekniikkaa harjoittavat ihmiset nukkuvat yönsä hyvin, pystyvät käsittelemään stressiä helpommin ja rentoutumaan.
Mikä ihmeen 4-7-8 -tekniikka?
4-7-8 -tekniikka on tehokas tapa rentoutua hengitysharjoituksilla. Metodin kehitti Yhdysvaltojen Arizonan yliopistossa toimiva lääkäri Andrew Weil, joka on tunnettu stressiä ja ahdistusta lievittävistä hoidoistaan, sekä unettomuudesta kärsivien ihmisten auttamisesta.
Andrew Weil on päässyt jopa legendaarisen Time -lehden kanteen kahdesti, ja vaikka miehen ympärillä pyöriikin jonkinasteinen mediasirkus, ovat hänen tekniikkansa ja vinkkinsä silti hyvin tehokkaita sellaisille ihmisille, joiden elämä on täynnä hermostuneisuutta ja stressiä.
Jos kärsit levottomuudesta, stressistä, ahdistuksesta ja unihäiriöistä, on syytä kokeilla kuuluisaa 4-7-8 -tekniikkaa. Nämä ovat menetelmän hyödyt:
- Kun harjoitat tekniikkaa kuukauden ajan, huomaat, miten paljon helpommaksi nukahtaminen iltaisin käy ja nukut rauhallisesti läpi koko yön. Keho tottuu päivittäisiin rentoutusharjoituksiin ja päivä päivältä hengityksesi muuttuu rytmikkään rauhalliseksi ja hallituksi, lihakset rentoutuvat ja mieli on tyyni ja rauhallinen. Näin saat unenpäästä nopeasti kiinni ja nukut hyvää, korjaavaa unta.
- 4-7-8 -tekniikka sopii päivittäiseen stressinlievitykseen, ja sillä voi hillitä negatiivisia tunteita, kuten raivonpuuskia, ärsytystä ja muita inhottavia tuntemuksia, jotka voivat ottaa ylivallan.
- Ensimmäisen kuukauden ajan tulee sinun harjoittaa 4-7-8 -tekniikkaa neljä kertaa päivässä päästäksesi hyvään alkuun. Ensimmäisen kuukauden jälkeen voit suorittaa harjoituksen kahdesti päivässä: aamulla ja puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Näin keho ja aivot tottuvat tekniikkaan ja reagoivat siihen nopeasti ensimmäisen kuukauden jälkeen.
Miten tekniikka toimii?
Ensimmäinen kuukausi
Kuten mainitsimme aikaisemmin, tulee sinun suorittaa hengitysharjoitukset neljä kertaa päivässä ensimmäisen kuukauden aikana. Ensimmäinen harjoitus suoritetaan aamulla, toinen lounaan jälkeen, kolmas töistä kotiin saavuttuasi iltapäivällä ja neljäs puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Harjoitukset ovat helppoja, näin teet ne:
- Istu alas mukavalle tuolille, sohvalle tai lattialle tyynyn päälle, niin että saat pidettyä selän suorassa.
- Aseta kieli vasten ylähampaiden takaosaa, paina se juuri siihen kohtaan, mistä kitalaki alkaa.
- Sulje suusi ja hengitä sisään nenän kautta. Laske neljään samalla kun vedät ilmaa keuhkoihin.
- Pidätä hengitystä 7 sekunnin ajan.
- Puske sitten kaikki ilma keuhkoistasi ulos kahdeksan sekunnin ajan ja samalla päästä irti kaikesta väsymyksestä, paineista, stressistä ja ahdistuksesta. Tämä tuntuu vapauttavalta.
- Suorita sama sarja neljä kertaa.
- Siinä se! Yksinkertaista ja helppoa, eikä harjoituksen tekeminen vaadi paljoa aikaa tai erityisiä välineitä. Hengitysharjoitukset auttavat keskittämään huomion kehoon ja kunnollinen hengittely rentouttaa ja rauhoittaa stressiä lievittäen. Voit suorittaa harjoitukset helposti myös työpaikan WC:ssä tai taukotilassa. Muista suorittaa hengitysharjoitus neljä kertaa päivässä.
Seuraavien kuukausien aikana
Ensimmäisen kuukauden jälkeen keho ja mieli tottuu harjoitusten rentouttavaan voimaan ja kuvioon. Hengitysharjoitus on loistava keino hallita stressiä ja ahdistusta ja parantaa keskittymiskykyä. Hengitysharjoitukset vapauttavat lihasjännitystä ja varmistavat, että kun nukkumaanmeno koittaa, on kehosi valmis lepoon. Mielesi on tyyni, eivätkä ajatukset pörrää päässäsi kuin ärsyttävät kärpäset.
Kun olet suorittanut harjoituksia 30 peräkkäisen päivän ajan neljä kertaa päivässä, voit siirtyä kahdesti päivässä tehtäviin harjoituksiin. Tee ensimmäinen harjoitus aamulla ja toinen puoli tuntia ennen sänkyyn kömpimistä. Jos tunnet olosi stressaantuneeksi tai hermostuneeksi päivän aikana, voit tehdä ylimääräisen kierroksen hengitysharjoituksia.
Seuraa näitä ohjeita tarkasti ja pian huomaat, miten paljon paremmin ja syvemmin nukut, etkä pyöri enää sängyssä aamun pikkutunneille asti.
- Pysyttele samassa rutiinissa joka päivä ja suorita hengitysharjoitukset aina samaan aikaan. Tämä helpottuu, kun syöt lounaan ja illallisen aina samaan aikaan. Suorita kaikki 4-7-8 -tekniikan askeleet oikeassa järjestyksessä ja keskity hengittämiseen kunnolla.
- Syö kevyt illallinen noin kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Älä mene nukkumaan täydellä vatsalla ja vältä raskaita ruokia.
- Ota rentouttava suihku tai kylpy ennen nukkumaanmenoa, tämä lievittää lihasjännitystä.
- On tärkeää, että lopetat kaikkien elektroniikkalaitteiden käytön noin kaksi tuntia ennen sänkyynmenoa. Sulje läppäri ja pistä puhelin äänettömälle, älä lue sähköposteja tai viestejä sängyssä. Pidä puhelin toisessa huoneessa, älä yöpöydällä. Älä myöskään pidä telkkaria tai muita laitteita makuuhuoneessa, sillä niiden valot voivat häiritä unta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Ram, S., Seirawan, H., Kumar, S. K. S., & Clark, G. T. (2010). Prevalence and impact of sleep disorders and sleep habits in the United States. Sleep and Breathing. https://doi.org/10.1007/s11325-009-0281-3
-
Baer, H. A. (2003). The Work of Andrew Weil and Deepak Chopra-Two Holistic Health/New Age Gurus: A Critique of the Holistic Health/New Age Movements. Medical Anthropology Quarterly. https://doi.org/10.1525/maq.2003.17.2.233
-
Desai, B., & Desai, A. (2016). Insomnia. In Primary Care for Emergency Physicians. https://doi.org/10.1007/978-3-319-44360-7_25
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.