3 tapaa tasapainottaa aivokemiaa ja kohdata masennus
Aivokemia altistaa meidät tietyille mielialoille. Se on kiehtova, mutta samalla monimutkainen prosessi, jossa mikä tahansa epätasapaino tai muutos välittäjäaineissa voi saada meidät kokemaan kaikenlaisia tunteita aina suuresta motivaatiosta pahimpaan suruun ja säteilevään iloon. Onkin tärkeää ymmärtää nämä perusasiat, jotta voit kohdata masennuksen. Tässä artikkelissa esittelemme kolme tapaa tasapainottaa aivokemiaa.
Nämä biokemialliset muutokset riippuvat monista eri tekijöistä. On esimerkiksi olemassa endogeenistä masennusta, jossa matalat serotoniinitasot aiheuttavat meissä avuttomuuden, anhedonian ja pysyvän alakulon tunteita.
Eksogeeninen masennus sen sijaan riippuu ulottuvuuksista, jotka eivät ainoastaan liity ympäröiviin asioihin, vaan myös tapaan, jolla käsittelemme päivittäin kohtaamiamme asioita ja vastoinkäymisiä, olivat ne sitten pieniä tai isoja.
Tiedetään myös, että masennus liittyy tiettyihin aminohappoihin ja tiettyjen välittäjäaineiden, kuten serotoniinin, noradrenaliinin ja dopamiinin, yhdistelmään.
Aivokemia määrittää psyykkisen tilamme, ja vaikka tiedämmekin, että monissa tapauksissa ainoa vaihtoehto on turvautua lääkkeisiin, tänään haluamme käyttää tilaisuuden kertoaksemme joistakin täydentävistä strategioista.
On olemassa luonnollisia tapoja säädellä monia näistä aivojen välittäjäaineista. Kerromme kuinka voit tasapainottaa aivokemiaa luonnollisin keinoin.
3 tapaa tasapainottaa aivokemiaa
1. Dopamiinin puute ja masennus
Matala dopamiinitaso voi aiheuttaa joukon erittäin selkeitä oireita: uupumusta, apatiaa, mielialanvaihteluja, mielenkiinnon puutetta ympäröiviin asioihin ja masennusta. Masennuksen kohtaaminen voi siis olla vaikeaa.
Dopamiini on yksi tärkeimmistä aivojen välittäjäaineista: se toimii välittäjänä neuronien viesteille.
Lisäksi tiedetään se, että aivojen välittäjäaineilla on oleellinen tehtävä liikkeidemme synnyttämisessä, motorisissa taidoissa ja energiassa (tai motivaatiossa) osallistua ympäröiviin asioihin.
Kuinka dopamiinitasoa voi nostaa luonnollisesti?
- On olemassa yksi välttämätön aminohappo, joka nostaa dopamiinin määrää. Se tunnetaan L-fenyylialaniinina.
- Elimistömme ei kykene itse valmistamaan L-fenyylialaniinia, mistä syystä meidän on saatava sitä ruoasta.
- Ruoasta saatu L-fenyylialaniini muuttuu sitten tyrosiiniksi ja saa samalla aikaan dopamiinin tuotantoa.
Tätä aminohappoa saa seuraavista ruoista:
- Liha
- Maitotuotteet
- Pähkinät, kuten mantelit ja saksanpähkinät
- Siemenet (seesami, auringonkukka, kurpitsa)
- Banaani
- Punajuuri
- Suklaa
- Vihreä tee
- Mustikkamehu
- Nonimehu
Myös harjoitukset kuten meditaatio tai keskitehoinen liikunta voivat auttaa tasapainottamaan aivojen kemikaalitasoja.
2. Serotoniini, onnellisuushormoni
Suuri osa masennuslääkkeistä toimii seuraavalla tavalla: ne aiheuttavat sen, etteivät tietyt estäjät pysty pysäyttämään serotoniinin tuotantoa.
- Matalat serotoniinitasot voivat aiheuttaa stressiä, alakuloisuutta, negatiivisia ajatuksia ja epätoivoa.
- Tästä syystä jotkut lääkkeet edistävät tämän välittäjäaineen riittävää tuotantoa.
- On kuitenkin tärkeää tietää, että sen tuotantoa voi edistää myös luonnollisesti.
Kuinka serotoniinitasoja voi nostaa
- Paranna ruokavaliotasi syömällä enemmän banaania, tummaa suklaata, avokadoa, kanaa, vesimelonia, mustikoita, maitoa, keittobanaania… (samoja ruokia, joita käytetään myös dopamiinitasojen nostamiseen).
- Kokeile uutta harrastusta tai jotakin muuta uutta: ilmoittaudu maalauskurssille, tanssitunnille, joogaan jne.
- Kuuntele musiikkia: sen aiheuttamat positiiviset tunteet auttavat aivokemikaalien tasapainon kanssa.
- Mene ulos ja tapaa ihmisiä.
3. Nuku riittävästi, sillä se tasapainottaa aivokemiaa
Huonolla unella, usealla unettomalla yöllä ja nukahtamisvaikeuksilla on paljon haitallisia seurauksia. Yksi niistä on serotoniinitason lasku, joka tiettävästi aiheuttaa uupumusta, suurempaa herkkyyttä ja riskiä sairastua masennukseen.
Hyvä uni on terveellistä ja yksi keino tasapainottaa aivokemiaa. Se on yksinkertainen asia, joka säätelee aivojen välittäjäaineita ja auttaa meitä pysymään psyykkisesti vahvempina, positiivisempina ja sitkeämpinä.
Vinkkejä parempiin yöuniin aivojen terveyden edistämiseksi
- Noudata aina samaa aikataulua: syö lounas, nauti päivällinen ja mene nukkumaan samaan aikaan joka päivä.
- Kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa vähennä altistusta elektronisille laitteille, eli sulje tietokone, sammuta puhelin, älä käytä tablettia…
- Harrasta liikuntaa aamulla tai iltapäivällä, älä koskaan juuri ennen nukkumaanmenoa.
- Noudata aina samoja rutiineja mennessäsi nukkumaan: kuuma suihku, kupillinen lämmintä maitoa hunajalla, kirja ja rentoutumista sängyssä.
- Pyri pitämään makuuhuoneen lämpötila normaalina. Liika kuumuus, aivan kuten voimakkaat hajutkin, voivat vaikuttaa uneen.
Lopuksi, aivokemikaalien sääteleminen ja tasapainottaminen masennuksen hoitamiseksi ei riipu ainoastaan lääkkeistä. Jos haluamme pois tästä pimeästä tunnelista, tarvitsemme enemmän strategioita, enemmän psykologisia apukeinoja ja paremmat elämäntavat, aivan kuten tässä artikkelissa ehdottamamme.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Asociación de Fibromialgia de Sevilla. [Internet]. Formas de elevar la serotonina de un modo natural. Disponible en: http://afibrose.org/index.php?option=com_content&view=article&id=155:formas-de-elevar-la-serotonina-de-forma-natural&catid=3:noticias&Itemid=131
- botanical-online. [Internet]. Fenilalanina. Disponible en: https://www.botanical-online.com/fenilalanina.htm
- Guadarrama, L., Escobar, A. y Zhang, L. Bases neuroquímicas y neuroanatómicas de la depresión. UNAM. Disponible en: http://www.ejournal.unam.mx/rfm/no49-2/RFM49208.pdf
- NeuroClassics. [Internet]. El trastorno depresivo. Disponible en: http://www.neuroclassics.org/ncl/tdpre/trastorno-depresivo.htm
- psicología-online. [Internet]. La relación entre neurotransmisores y emociones. 2018. Disponible en: https://www.psicologia-online.com/la-relacion-entre-neurotransmisores-y-emociones-593.html#anchor_4
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.