3 syytä parantaa sisäistä dialogia

Sisäinen dialogi voi olla negatiivista ja ehdollistaa meidät päivittäisessä elämässämme. Kuinka sitä voi parantaa ja kuinka sen voi muuttaa positiiviseksi? Opi käyttämään sisäistä dialogiasi omaksi eduksesi tässä artikkelissa.
3 syytä parantaa sisäistä dialogia

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tiedätkö, mitä sisäinen dialogi on? Huomaatko itse käyväsi tällaista vuoropuhelua? Tänään haluamme kertoa kolme syytä parantaa sisäistä dialogia ja vinkkejä sen tekemiseen.

Sisäinen dialogi on keskustelua, jota käymme itsemme kanssa tiedostamattamme, esimerkiksi silloin kun teemme virheen ja sanomme itsellemme vaikkapa “nyt mokasin, miten ihmeessä en pystynyt siihen?” On normaalia olla verbalisoimatta sitä, vaikka toisinaan saatamme tehdä niinkin.

Suurin ongelma sisäisessä dialogissa on se, että se keskittyy yleensä negatiiviseen. Meistä jokainen samaistuu varmastikin siihen, että sanoo itselleen lauseita kuten: “no se meni ihan mönkään”. Jos analysoimme sisäistä dialogiamme edes muutaman päivän ajan, huomamme puhuvamme itsellemme melko negatiivisesti.

Tämä paheksuva sisäinen dialogi tekee pitkään jatkuessaan kolhuja itsetuntoomme. Emme ole niin huonoja kuin uskomme olevamme, emmekä niin hirveitä siksi, että teimme jonkin tietyn asian.

Kolme syytä parantaa sisäistä dialogia

On monta syytä parantaa sisäistä dialogia. Usein puhumme itsellemme ja kohtelemme itseämme erittäin huonosti, ja koska emme yleensä verbalisoi sitä, emme edes tule ajatelleeksi onko se miten itsellemme puhumme hyväksi vai pahaksi. Totuus on, että sillä on meihin suurempi vaikutus kuin ajattelemmekaan.

1. Sisäinen dialogi vaikuttaa tunteisiin

Kun käymme sisäistä vuoropuhelua, näemme tilanteet eri tavalla tai teemme tarkempia päätöksiä. Tämä antaa meille varmuutta, rauhoittaa meitä ja auttaa meitä hallitsemaan tunteitamme paljon paremmin.

Yksi syy parantaa sisäistä dialogia on se, että se auttaa tekemään parempia päätöksiä
Sisäinen dialogi auttaa meitä tekemään parempia päätöksiä, koska analysoimme tapahtunutta objektiivisemmin.

2. Lisää itsetuntemusta

Toinen syy käydä sisäistä vuoropuhelua on se, että se mahdollistaa paremman itsetuntemuksen. Kykenemme saamaan yhteyden itseemme, meille tapahtuviin asioihin ja tunteisiimme. Voisi sanoa, että sisäinen dialogi rikastuttaa meitä.

3. Vähentää ennakoivaa ahdistusta

Tästä vaivasta kärsii moni. Ennakoiva ahdistus syntyy silloin, kun mitään ahdistusta laukaisevaa asiaa ei ole vielä tapahtunut. Sisäinen dialogi voi auttaa vähentämään tätä ja estämään ahdistuksen puhkeamista.

Kuinka parantaa sisäistä dialogia? Vinkkejä

Nyt kun sinulla on kaikki nämä hyvät syyt parantaa sisäistä dialogia, kuinka sinun tulisi aloittaa? Jotkut ihmiset kommunikoivat itselleen tiedostamattaan ja jopa käyttävät sisäistä vuoropuhelua omaksi edukseen. Mutta moni muu, kenties juuri sinä, tarvitsee vinkkejä hyödyntääkseen tätä mahtavaa työkalua.

Päiväkirjan pitäminen

Päiväkirjan pitäminen on kannattavaa, sillä se on mahdollista kaikille ja vie vain muutaman minuutin päivästä. Sen avulla voit myös palata uudestaan siihen mitä olet kirjoittanut ja pohtia sitä sellaisesta näkökulmasta, josta saattaa olla sinulle hyötyä.

Päiväkirjan pitäminen on yksi keino parantaa sisäistä dialogia
Kirjoittamisen kautta edistämme pohdiskelua siitä, keitä me olemme ja mitä me teemme. Se jäsentää ajatuksiamme ja on meille hyödyksi.

Sisäisen dialogin kyseenalaistaminen

Toinen keino parantaa sisäistä dialogia on kyseenalaistaa se. Tämän tehdäksesi sinun tulisi käydä läpi se mitä olet kirjoittanut päiväkirjaasi ja kysyä itseltäsi joitakin kysymyksiä, kuten “arvostelenko itseäni pikemminkin kuin tapaa jolla toimin?”.

Sisäisen dialogin muuttaminen

Jos vastaat myöntävästi kysymykseen, oletko liian negatiivinen ja näet vain tapahtuneen huonot puolet, on aika tehdä muutos. Kaikki nuo itsellesi sanomasi lauseet voivat olla sinulle vahingollisia.

Puhumme itsellemme usein negatiivisella tavalla, ja on erittäin tärkeää muuttaa tätä. Muutamia esimerkkejä positiivisista lauseista, joita voit itsellesi sanoa, ovat seuraavat:

  • Olen vain ihminen. Saatan tehdä virheitä, mutta opin niistä ja tulen paremmaksi.
  • Aion työstää cv:täni, käydä kurssin tai lähetellä työhakemuksia. Minut palkataan varmasti.

Vaikka tämä saattaa tuntua hassulta, se toimii. Sisäinen dialogimme on voimakas, ja on tärkeää varustaa se hyvään käyttöön.

Useimmat meistä puhuvat itselleen sellaisella tavalla, jolla emme ikinä puhuisi kenellekään toiselle. Tässä siis asian ydin: meidän on pidettävä huolta itsestämme ja kunnioitettava itseämme samalla tavalla kuin muitakin ihmisiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Montero García, F. (2016). Influencia del autodiálogo, necesidades psicológicas básicas, relación entrenador-deportista y la ansiedad.
  • Orellana, O., García, L., Salazar, M., Malaver, C., Herrera, E., & Yanac, E. (2011). Esquemas de pensamiento de autodiálogo positivo y negativo y estilos de aprendizaje en estudiantes universitarios.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.