2 helppoa tapaa valmistaa porkkanasosekeittoa
Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Jokainen kyllästyy syömään samoja ruokia joka päivä. Porkkanasosekeitto on helppo ja maistuva arkiruoka. Tästä syystä päätimme jakaa nämä kaksi helppoa porkkanasosekeiton reseptiä. Ne tuovat varmasti vaihtelua aterioihisi ja saavat makunystyrät taas hereille.
Porkkanapohjaisten ruokien valmistaminen on erittäin helppoa ja ne myös maistuvat herkullisille. Tarvitset vain hieman mielikuvitusta. Tämä vihannes antaa aterioihin hieman makeutta, mutta se on vielä parempaa ruoan pääraaka-aineena.
Kasvissosekeitot ovat aina olleet paras vaihtoehto linjojaan tarkkaileville ihmisille, sillä niissä on vain vähän kaloreita, rasvaa ja hiilihydraatteja. Mikä tahansa porkkanoista valmistettu ruoka on varma valinta terveyden kannalta.
Terveellinen porkkanasosekeitto
Porkkanoita voidaan syödä tuoreina, keitettyinä, paistettuina tai höyrytettyinä. Ne ovat tasapainoisen ruokavalion yksi tärkeimmistä ruoka-aineista, sillä ne sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Tarkemmin ottaen niissä on mm.:
- Fosforia
- Magnesiumia
- Jodia
- Kalsiumia
Porkkanoissa on myös E-, B3- ja A-vitamiineja, jotka pitävät silmät ja ihon kunnossa. Ne ovat myös hyvä hiilihydraattien lähde ja näin ollen energiapitoista ravintoa.
Porkkanat auttavat parantamaan ruoansulatusta puhdistamalla hampaita ja stimuloimalla syljeneritystä. Kaikista näistä syistä johtuen tämä vihannes on täydellinen ainesosa moniin eri resepteihin.
Tästä artikkelista löydät kaksi erittäin helppoa ja herkullista tapaa valmistaa porkkanasosekeittoa. Kokeile näitä keittoja jo tänään ja yllätä perheesi ja vieraasi loistavilla keittotaidoillasi. Tarjoile porkkanasosekeitot alkuruokana tai pääateriana.
Porkkanasosekeiton valmistaminen
1. Porkkanasosekeitto
Tämä porkkanasosekeitto on vähäkalorinen, sillä porkkanoiden koostumuksesta 80 % on vettä. Niissä on paljon beetakaroteenia, tärkeää ainetta, joka suojelee vapailta radikaaleilta, stimuloi melatoniinin eritystä ja ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia.
Porkkanasosekeitot sopivat täydellisesti 6-kuukautisille ja sitä vanhemmille vauvoille, sillä ne ovat ravitsevia sekä helppoja syödä ja sulattaa. Hyvä asia tässä reseptissä on se, että siihen tulevat ainesosat ovat edullisia ja helppo löytää.
Ainekset
- 3 porkkanaa
- 2 dl naudanlihalientä
- 0,5 dl maitoa
- 1/2 sipuli
- 1 rkl voita
- ripaus suolaa
- ripaus pippuria
Ohjeet
- Kuori ja pilko ensin porkkanat keskikokoisiksi palasiksi.
- Täytä kattila vedellä, odota veden kiehumista ja lisää porkkanat. Keitä pehmeiksi ja laita sivuun.
- Suikaloi sipuli ja paista se voissa kullanruskeaksi.
- Soseuta porkkanat tehosekoittimessa naudanliemen, sipulin ja maidon kanssa ja kaada keitto toiseen astiaan.
- Tarjoile. Halutessasi voit lisätä päälle hieman hienonnettua persiljaa.
2. Kurpitsa-porkkanasosekeitto
Porkkanasosekeitot edistävät immuunijärjestelmän terveyttä, parantavat näkökykyä ja tehostavat ruoansulatusjärjestelmää. Porkkanat voi soseuttaa myös kurpitsan tai sellerin kanssa ja tehdä näin sosekeitosta hieman omaperäisemmän. Nämä ainekset on helppo löytää ja ne antavat sosekeittoon lisämakua.
Ainekset
- 2 porkkanaa
- 100 g kurpitsaa
- 2 dl kanalientä
- 3 murskattua valkosipulinkynttä
- 1 pieni paloiteltu purjo
- 2 rkl voita
- ripaus suolaa
- ripaus pippuria
- ½ sitruunan kuori raastettuna
Valmistus
- Kuori ja pilko ensin porkkanat ja kurpitsa pieniksi palasiksi.
- Paista valkosipulia voissa isolla pannulla ja lisää porkkanat ja kurpitsat. Paista kullanruskeiksi ja pehmeiksi.
- Lisää sitten kanaliemi ja purjo.
- Anna kiehua hetken, poista liedeltä ja anna jäähtyä.
- Sekoita lopuksi tehosekoittimessa kaikki ainekset paakuttomaksi soseeksi, lisää suola ja pippuri ja tarjoile.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Howard, L. A., Wong, A. D., Perry, A. K., & Klein, B. P. (1999). β-Carotene and ascorbic acid retention in fresh and processed vegetables. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1999.tb15943.x
- Alasalvar, C., Grigor, J. M., Zhang, D., Quantick, P. C., & Shahidi, F. (2001). Comparison of volatiles, phenolics, sugars, antioxidant vitamins, and sensory quality of different colored carrot varieties. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf000595h
- Vedung, E. (1998). Carrots, Sticks, & Sermons: Policy Instruments & Their Evaluation. In Carrots, Sticks, & Sermons: Policy Instruments & Their Evaluation. https://doi.org/10.1016/j.ejpain.2008.09.008
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.