12 luonnollista keinoa kurkkukivun hoitoon
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez
Kurkkukipu on yleinen ja ikävä vaiva, joka vaikuttaa kaikkeen siihen, mitä päivän aikana teet. Kun kurkkua polttelee ja pistelee, on vaikea ajatella muuta. Kokonaisvaltainen hyvinvointi kärsii, kun pistävä kipu niellessä ja syödessä ja joskus jopa pelkästään hengittäessä vaikeuttaa olemista.
Kurkkukipu voi enteillä flunssaa tai angiinaa. Kipeän kurkun hoitoon on monet konstit ja usein luonnolliset, hoitavat aineet löytyvät kätevästi ruokakaupan hyllyltä tai ovat jo valmiiksi kaapissasi.
Mitkä ovat parhaat keinot kurkkukivun hoitoon?
Seuraavat kätevät ainekset löytyvät usein joka kodin maustehyllystä, ruokakomerosta tai jääkaapista – ja jos näin ei ole, piipahda lähikauppaan ja hoida kipeää kurkkuasi luonnollisin keinoin. Kurkkukivun takia on harvoin lähdettävä lääkärin puheille, mutta jos vaiva jatkuu pitkään eikä muutosta näy, kannattaa soittaa terveyskeskukseen.
Cayennepippuri
Sekoita ripaus cayennepippuria desilitraan kuumaa vettä ja käytä sitä kurluttamiseen päivittäin. Ole tarkkana cayennepippurin kanssa, älä laita sitä liikaa, sillä se on todella vahvaa ja tulista.
Suola
Lisää teelusikallinen suolaa desilitraan lämmintä vettä ja kurluttele sillä noin tunnin välein.
Omenaviinietikka
Sekoita kaksi teelusikallista omenaviinietikkaa desilitraan kuumaa vettä ja anna jäähtyä, mutta vain sen verran, ettei se ole enää polttavan kuumaa. Käytä kurluttamiseen noin tunnin välein.
Inkivääritee
Inkiväärin tulee olla tuoreena raastettua, jotta saat siitä parhaimman mahdollisen avun. Lisää kuumaan veteen kolme teelusikallista raastettua inkivääriä jokaista desilitraa kohden, anna seoksen odottaa viitisen minuuttia, lisää haluamasi teepussi ja ruokalusikallinen hunajaa.
Timjamitee
Kurkkukipu kaikkoaa minuuteissa tällä tehokkaalla uutteella. Lisää kiehuvaan veteen yksi ruokalusikallinen kuivattua timjamia jokaista desilitraa kohden, siivilöi, anna jäähtyä ja kurluttele.
Hunaja-sitruunatee
Hunaja ja sitruuna ovat vahva yhdistelmä kurkkukivun hoitoon ja yksi suosituimmista hoitomenetelmistä.
Keitä vesi kuumaksi ja lisää kaksi ruokalusikallista hunajaa ja yksi ruokalusikallinen sitruunamehua jokaista desilitraa kohden, lopuksi voit lisätä mieleisesi teepussin. Anna juoman jäähtyä hieman ja juo se hitaasti pienin siemauksin. Tämä konsti auttaa kurkkukipuun heti.
Lakritsijuuritee
Lakritsijuurta voi käyttää monella eri tapaa kurkkukivun lievitykseen. Voit lisätä kuumaan veteen muutaman palan lakritsijuurta ja siemailla sitä. Voit myös tehdä juuresta teepusseja tai pureskella juurenpalaa niin että se sekoittuu sylkeen ja sitä kautta kulkeutuu kurkkuun tehokkaasti kipua lievittäen.
Älä kuitenkaan käytä lakritsijuurta suuria määriä, sillä liiallinen käyttö voi nostaa verenpainetta, eikä sitä myöskään suositella raskaana oleville naisille tai korkeasta verenpaineesta kärsiville.
Neilikka
Neilikka taistelee tehokkaasti monia eri tulehduksia vastaan. Jos et jaksa jatkuvasti keittää uutta annosta teetä, voit pureskella muutamaa kuivattua neilikkaa kivunlievitykseen. Neilikkaa myydään suurimmissa ruokakaupoissa ja useissa hyvinvointimyymälöissä.
Ruokasooda ja suola
Sekoita puolikas teelusikallinen ruokasoodaa ja sama määrä suolaa desilitraan lämmintä vettä. Käytä seosta kurluttamiseen muutaman kerran päivässä.
Kamomillatee
Kamomilla on luonnon ihmeaine, jota käytetään moneen vaivaan. Se rentouttaa, auttaa vatsakipuihin ja lämmittää mukavasti kylminä päivinä. Kamomilla toimii myös loistavasti kurkkukipuun, ja mikä parasta, se myös maistuu mahtavalle.
Vetyperoksidi
Laimeata vetyperoksidiliuosta (3 %) voi huoletta käyttää kurkkukivun hoitoon. Kurluttele pientä määrää sinällään, tai jos et kestä vetyperoksidin makua, voit laimentaa sitä samansuuruisella määrällä vettä.
Sitruunamehu
Voit käyttää kurlutteluun sitruunamehua sekoitettuna veteen tai hunajaan viisi kertaa päivässä. Älä kuitenkaan unohda hampaiden pesua, sillä sitruunan hapot voivat vaurioittaa niiden kiillettä.
Muita hoitokeinoja kurkkukipuun
- Keitä haluamasi määrä vettä ja lisää kiehuvaan veteen kolme sitruunan lehteä jokaista desilitraa kohti, ja anna veden kiehua kymmenen minuuttia. Nauti juoma hitaasti ennen sen kylmenemistä.
- Tee kamomillasidos käyttämällä kuivattuja kamomillan lehtiä ja kiehuvaa vettä. Keitä neljä desilitraa vettä, lisää lehdet ja anna niiden hautua muutaman minuutin. Ota pieni puhdas pyyhe tai liina, jonka kastat veteen, purista ylimääräinen vesi huolella pois ja asettele se kaulallesi. Pidä sidos paikoillaan kunnes se on viilennyt. Voit tehdä tämän muutaman kerran päivässä.
- Tee hoitava pirtelö. Kylmät juomat helpottavat usein kurkun polttelua. Heitä ruokalusikallinen hunajaa, granaattiomenan siemeniä, vähärasvaista jogurttia, mustikoita ja banaania oman maun mukaan tehosekoittimeen ja pyöräytä sakeaksi seokseksi. Nauti juomaa kaksi kertaa päivässä.
- Lisää tilkka viskiä kupilliseen kuumaa vettä ja kurluttele sitä tarpeen mukaan.
- Viipaloi yksi sipuli ja laita se puoleen litraan vettä. Lisää kolme ruokalusikallista sokeria ja anna seoksen valmistua rauhassa kahdentoista tunnin ajan. Juo tätä kupillinen kahden tunnin välein kunnes kurkkukipusi on kaikonnut.
- Tee vitamiinipitoinen vihannesjuoma. Tarvitset kaksi porkkanaa, neljä selleritankoa, yhden valkosipulinkynnen ja 1/4 kokonaisesta fenkolista. Nauti kaksi kertaa päivässä. Parhaiten teet juoman mehupuristimella.
- Keitä 700 ml vettä lisäten joukkoon 25 grammaa mansikoita ja 30 grammaa mansikan lehtiä. Keitä seosta 15 minuuttia ja lisää sitten ruokalusikallinen hunajaa. Siivilöi juoma korkilliseen pulloon ja anna jäähtyä jääkaapissa. Käytä kurluttamiseen noin 45 minuutin välein.
- Huuhtele ja hienonna kourallinen persiljaa, pilko kokonainen sipuli ja valkosipulinkynsi. Sekoita ainekset keskenään tehosekoittimessa, kunnes niistä muodostuu sileä tahna. Tätä seosta voit laittaa ruokalusikallisen lasilliseen vettä, ja nauttia lasillisen päivässä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Oxford, J. S., & Leuwer, M. (2011). Acute sore throat revisited: Clinical and experimental evidence for the efficacy of over-the-counter AMC/DCBA throat lozenges. International Journal of Clinical Practice. https://doi.org/10.1111/j.1742-1241.2011.02644.x
- Alves, R. R. N. (2009). Fauna used in popular medicine in Northeast Brazil. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine. https://doi.org/10.1186/1746-4269-5-1
- Sawalha, A. F., Sweileh, W. M., Zyoud, S. H., & Jabi, S. W. (2008). Self-therapy practices among university students in Palestine: Focus on herbal remedies. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2007.12.002
- Surg Neurol Int. 2010; 1: 80. Published online 2010 Dec 13. Natural anti-inflammatory agents for pain relief. doi: 10.4103/2152-7806.73804
- MedGenMed. 2006; 8(2): 61. Published online 2006 May 30. Vinegar: Medicinal Uses and Antiglycemic Effect. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/
- Malu, Samuel & Obochi, G & Tawo, E & Nyong, B. (2009). Antibacterial activity and medicinal properties of Ginger (Zingiber officinale). Global Journal of Pure and Applied Sciences. 15. 10.4314/gjpas.v15i3-4.48561.
- Basch, Ethan & Ulbricht, Catherine & Hammerness, Paul & Bevins, Anja & Sollars, David. (2004). Thyme ( Thymus vulgaris L.), Thymol. Journal of herbal pharmacotherapy. 4. 49-67. 10.1300/J157v04n01_07.
-
Braz J Microbiol. 2012 Oct-Dec; 43(4): 1255–1260. Published online 2012 Jun 1. Microbicide activity of clove essential oil (Eugenia caryophyllata). doi: 10.1590/S1517-83822012000400003Dhanavade, Dr. Maruti & Jalkute, Dr. Chidambar & Ghosh, Jai & Sonawane, Kailas. (2011). Study Antimicrobial Activity of Lemon (Citrus lemon L.) Peel Extract. British J. of Pharmacology and Toxicology. 2. 119-122.
- Acta Pharmaceutica Sinica B. Volume 5, Issue 4, July 2015, Pages 310-315. The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chinese herb. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211383515000799
- Front Microbiol. 2014; 5: 434.Published online 2014 Aug 20. The antimicrobial possibilities of green tea. doi: 10.3389/fmicb.2014.00434
- WebMD. Hydrogen Peroxide Solution. https://www.webmd.com/drugs/2/drug-4570/hydrogen-peroxide-mucous-membrane/details
- Corral, Laura & Post, Laurie & MONTVILLE, THOMAS. (2006). Antimicrobial Activity of Sodium Bicarbonate. Journal of Food Science. 53. 981 – 982. 10.1111/j.1365-2621.1988.tb09005.x.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.