Valmista maukas valkosipulikeitto

01 maaliskuu, 2019
Tämä maukas ja ravitseva espanjalainen keitto on peräisin Kastilia ja León -alueelta. Se on hyvin vanha ja perinteikäs ruokalaji.

Espanjalainen valkosipulikeitto on yksi niistä perinteisistä ja täydellisistä “isoäidin resepteistä”. Alta löydät tämän maukkaan ja edullisen keiton reseptin.

Valkosipulin terveyshyödyt

Hyvän maun ja tuoksun lisäksi valkosipulilla on myös suuri ravintoarvo. Lue alta, kuinka ihana valkosipulikeitto hyödyttää terveyttä.

Ravinteikas ja vähäkalorinen valkosipuli

valkosipulit

Sen lisäksi että valkosipuli on hyvin terveellistä, se sopii loistavasti myös painonpudotukseen. Se on vähäkalorinen kasvi, joka sisältää välttämättömiä vitamiineja ja kivennäisaineita nämä edistävät aineenvaihduntatoimintoja.

28 gramman annos valkosipulia sisältää hädin tuskin 40 kilokaloria ja vain alle 10 grammaa hiilihydraatteja. Siinä on paljon C- ja B6-vitamiineja, mangaania, seleeniä ja pieni annos proteiinia. Valkosipulissa on myös jonkin verran kalsiumia, kaliumia, rautaa, fosforia ja B1-vitamiinia.

Allisiini: valkosipulin salaisuus

Ennen vanhaan valkosipulia käytettiin luontaishoitona ruoansulatuskanavan sairauksiin ja ongelmiin. Nykyään arvellaan, että valkosipulin monet hyvät ominaisuudet liittyvät sen suureen allisiinipitoisuuteen, rikkiyhdisteeseen.

Valkosipuli: tehokas antioksidantti

Nykyään antioksidanttipitoiset tuotteet ovat hyvin kysyttyjä ja arvostettuja. Mutta vain harva tietää, että heidän keittiöstään löytyy jo edullinen ja tehokas antioksidantti: valkosipuli.

Valkosipuli sisältää C-vitamiinia ja flavonoideja, jotka taistelevat vapaita radikaaleja vastaan ja ehkäisevät soluvaurioita. Niiden päivittäinen syöminen vähentää sydän- ja verisuonirakenteiden kulumista korkeasta verenpaineesta kärsivillä potilailla. Valkosipulin antioksidanttivaikutus auttaa hidastamaan dementian oireiden ja Alzheimerin taudin ensivaiheiden etenemistä.

Vahvista immuunijärjestelmää valkosipulilla

Olet varmasti joskus kuullut valkosipuliteen tehokkuudesta flunssaan. Valkosipulilisäravinteen syöminen päivittäin voi vähentää flunssariskiä jopa 60 %:lla.

Valkosipulikeitto: herkullinen, terveydelle hyödyllinen ja edullinen resepti

Ainekset (6 hengelle)

  • 10 valkosipulinkynttä
  • 6 kananmunaa
  • 12 viipaletta kovaa leipää
  • 150 g serrano-kinkkua
  • 4 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
  • Suolaa, pippuria ja makeaa paprikajauhetta (oman maun mukaan)
  • 2 ½ l lihalientä (myös kana- tai kasvisliemi käy)
espanjalainen valkosipulikeitto

Valmistus

1. Kuori ja pilko ensimmäiseksi reseptin pääainesosa eli valkosipuli. Viipaloi kaikki kynnet niin, etteivät ne ole liian ohuita.
2. Kaada oliiviöljyä riittävän suureen kattilaan ja laita se liedelle. Kun öljy lämpenee, lisää sinne valkosipuli ja ruskista kevyesti. Valkosipuli ruskistuu tavallisesti hyvin nopeasti, joten varo polttamasta sitä.
3. Lisää seuraavaksi joukkoon pieneksi paloiteltu kinkku ja ruskista kevyesti. Varo ettei se pala tai kuivu.
4. Lisää 6 viipaletta kovaa leipää ja paahda niitä valkosipulin ja kinkun kanssa.
5. Kun leipä on valmis, ota pannu pois liedeltä, lisää paprikajauhetta oman maun mukaan ja sekoita hyvin.

6. Kun kaikki ainekset näyttävät olevan hyvin sekaisin ja paprikan väri on tarttunut niihin, laita pannu takaisin liedelle matalalle lämmölle, varoen polttamasta valkosipulia ja paprikaa.
7. Lisää lämmin lihaliemi, kun kaikki ainekset ovat lämmenneet uudelleen. Liemi antaa keittoon paremman maun kuin pelkkä vesi.
8. Anna keiton kypsyä 2025 minuuttia matalalla lämmöllä. Keittoa on parasta olla sekoittamatta ja se kannattaa antaa kypsyä hitaasti.
9. Sillä aikaa kun keitto kiehuu, paahda loput 6 leipäviipaletta paistinpannulla pienessä määrässä oliiviöljyä.

10. Paista kananmunat kevyesti vain yhdeltä puolelta. Lisää kananmunat keittoon.
11. 20 minuutin kuluttua lisää paahdetut leipäviipaleet keittoon ja anna niiden pehmetä. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita.

Oboh, G., Ademiluyi, A. O., Agunloye, O. M., Ademosun, A. O., & Ogunsakin, B. G. (2018). Inhibitory Effect of Garlic, Purple Onion, and White Onion on Key Enzymes Linked with Type 2 Diabetes and Hypertension. Journal of Dietary Supplements. https://doi.org/10.1080/19390211.2018.1438553

Charron, C. S., Milner, J. A., & Novotny, J. A. (2015). Garlic. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00346-9