11 tapaa tulla älykkäämmäksi

Älykkyyteen vaikuttaa perimä, mutta on myös olemassa erilaisia tapoja, jotka auttavat tulemaan älykkäämmäksi. Näistä tavoista kerromme tässä artikkelissa!
11 tapaa tulla älykkäämmäksi
Elena Sanz

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Perinteisesti älykkyyden ajatellaan olevan ainutlaatuinen ominaisuus, joka on läheisesti yhteydessä kognitiivisiin ja kielellisiin taitoihin. Asiantuntijat ovat kuitenkin osoittaneet älykkyyden olevan paljon muutakin. Jos haluat tulla älykkäämmäksi, tulee sinun työstää monia erilaisia taitoja. 

Älykkyys voidaan määritellä kyvyksi toimia asianmukaisesti ympäröivässä ympäristössä. Älykkäimpiä ihmisiä ovatkin he, jotka pystyvät joustavasti mukautumaan muutokseen sekä vastaamaan ympäristön vaatimuksiin.

Seuraavaksi perehdymme tapoihin, jotka auttavat lisäämään älykkyyttä.

11 tapaa tulla älykkäämmäksi

Nuku tarpeeksi laadukasta unta

Voit tulla älykkäämmäksi, kun saat riittävästi laadukasta unta.

Nukkuessa aivoissa tapahtuu monia tärkeitä prosesseja. Aivot prosessoivat ja järjestävät päivän aikana saatua informaatiota. Tietyt tiedot hylätään ja tiettyjä tietoja vahvistetaan.

Lisäksi henkinen energia varastoituu ja aivot työskentelevät tiedostamattaan löytääkseen ratkaisuja huolia aiheuttaviin asioihin. On siis erittäin tärkeää saada riittävästi laadukasta lepoa, jotta pystyy toimimaan kunnolla.

Pidä huolta kehostasi

Tiedät varmasti jo sen, että terveellinen ruokavalio ja fyysinen aktiivisuus vaikuttavat laajalti terveyteen. Mutta tiesitkö, että niiden avulla voit myös tulla älykkäämmäksi? Esimerkkinä eräs tutkimus, jonka mukaan runsaasti vitamiineja ja mineraaleja sisältävä ruokavalio lisää valppautta, parantaa keskittymiskykyä ja muistia, mutta myös auttaa estämään kognitiivista rappeutumista.

Myös fyysisen aktiivisuuden on osoitettu olevan tehokasta parantamaan älyllisiä toimintoja, sillä se auttaa parantamaan verenkiertoa. Näin ollen se tehostaa aivojen hapen ja glukoosin saantia. On siis tärkeää harrastaa liikuntaa kohtuudella ja säännöllisesti.

Harjoita aivojasi

Aivan kuten lihaksetkin, myös aivot tarvitsevat harjoitusta, jotta ne eivät surkastuisi. Jotta voisit tulla älykkäämmäksi, on hyvä kohdata uusia haasteita, jotka haastavat kognitiivisia kykyjä.

Kun vietät kymmenen minuuttia päivässä ratkaisen ristisanoja, pelaten sudokua tai pohtien arvoituksia, pysyy mielesi aktiivisena. Näihin tarkoituksiin on nykypäivänä tarjolla monenlaisia sovelluksia.

Pyri kehittämään syvempää ymmärrystä

Yleensä koulussa oppilaita arvioidaan sen mukaan, miten he ovat pärjänneet kokeissa. He saattavat kuitenkin nopeasti unohtaa oppimansa, sillä he eivät ole ymmärtäneet asiaa syvemmin.

Jotta voit tulla älykkäämmäksi, tulee tapahtua merkityksellistä oppimista, informaatiota tulee käsitellä aktiivisesti ja hyödyntää sitä käytännössä. Kun ymmärrät, miten maailma toimii, voit hyödyntää tietoa tehokkaammin.

Kirjoita ja arvioi kaikkea oppimaasi

Kirjoittamalla asiat jäävät paremmin muistiin.

Mitä oppimiseen tulee, kirjoittaminen on loistava tapa vahvistaa tietämystä. Kirjoittaessa aktiivisesti työstät tietoa, sen sijaan että vain passiivisesti vastaanottaisit sitä. Lisäksi silloin on mahdollisuus arvioida informaatiota ja pitää sitä tuoreena muistissa.

Tee eri asioita päivittäin

Rutiinit tarjoavat miellyttävän tunteen tuttuudesta ja turvallisuudesta. Jos kuitenkin teet samoja tehtäviä päivästä toiseen, alat toimia autopilotilla.

Tästä syystä onkin tärkeää tehdä eri asioita joka päivä, jotta pysyisit valppaana. Voit joka päivä valita eri reitin töihin, keskustella eri ystävien kanssa tai osallistua erilaisille mielenkiintosi herättäneille kursseille.

Lue joka päivä

Lukeminen on loistava tapa, joka parantaa kielellisiä taitoja sekä edistää luovuutta. Lisäksi se vahvistaa sosiaalista ja emotionaalista älykkyyttä, kun saat asettua tarinoiden päähenkilöiden asemaan. Se on myös loistava keino tutkia erilaisia aihealueita, ja se herättää uteliaisuutta ja tekee avarakatseisemmaksi.

Laita ideat muistiin

Kun alat ravita mieltäsi uusilla tiedoilla ja tavoilla, tulet huomaamaan kuinka mielesi aktivoituu. Luovuutesi pääsee kukoistamaan, ja tulet löytämään itsestäsi paljon uusia ja erilaisia ajatuksia. 

Kirjoita ylös mielenkiintoisimmat ideasi ja palaa niihin myöhemmin hiomaan ja työstämään niitä edelleen. Näistä ajatuksista tulee uusia tapoja laajentaa mieltäsi.

Tee asiat eri tavalla

Voit tulla älykkäämmäksi, kun teet tuttuja asioita hieman eri tavalla.

Kun olet oppinut tekemään jonkin asian tehokkaasti, lakkaat tutkimasta asiaa sen enempää ja jatkat parhaaksi havaitsemallasi tavalla. Miksi muuttaa hyvin toimivaa asiaa?

Pohtimalla uusia lähestymistapoja samaa toimintaa kohtaan auttat luomaan aivoihin uusia hermoreittejä. Voit esimerkiksi alkaa käyttämään heikompaa kättä arkipäiväisten tehtävien tekemiseen kuten syömiseen tai siivoamiseen.

Puhu itseksesi ja kysy itseltäsi kysymyksiä

Luuletko itsekseen puhumisen olevan merkki mielenvikaisuudesta? Tämä on kuitenkin kaikkea muuta kuin totta: itsekseen puhuminen on tervettä ja se voi auttaa sinua tulemaan älykkäämmäksi.

Kun annat äänen huolillesi, ajatuksillesi ja tunteillesi, prosessoit niitä syvemmällä tasolla. Lisäksi aktivoit uusia ongelmanratkaisustrategioita. Totuttele siis puhumaan itseksesi, esitä itsellesi kysymyksiä ja tulet olemaan psykologisesti paljon joustavampi.

Opettele uusi kieli

Uuden kielen opetteleminen laajentaa suuresti kognitiivisia kykyjäsi. Kaksikielisyys parantaa verbaalista sujuvuutta ja parantaa tarkkaavaisuutta, keskittymistä sekä muistia. Toisaalta se myös auttaa kehittämään toisenlaisia näkökantoja mitä tulee maailman havainnointiin, ja saat asioihin laajemman katsontakannan.

Kuinka tulla älykkäämmäksi?

Jos haluat tulla älykkäämmäksi, sinun tulee ravita mieltäsi, kohdata haasteita ja pysyä aktiivisena. Aivojen plastisuudelle pahimpia vihollisia ovat rutiinit ja mukavuudenhalu. Ota siis pienet haasteet osaksi päivittäistä elämääsi.

Älykkyys ei ole ainoastaan jokin numeerinen arvo paperissa. Sen sijaan se on paras liittolaisesi silloin, kun sinun tulee mukautua menestyksekkäästi todellisuuteen. On siis tärkeää työstää älykkyyttä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Martínez García, R. M., Jiménez Ortega, A. I., López Sobaler, A. M., & Ortega, R. M. (2018). Estrategias nutricionales que mejoran la función cognitiva. Nutrición Hospitalaria35(SPE6), 16-19.
  • Chavarría, Y. A., & Rojas, W. S. (2001). Efecto agudo del ejercicio físico en la inteligencia y la memoria en hombres, según la edad. Pensar en Movimiento: Revista de Ciencias del Ejercicio y la Salud1(2), 1-11.
  • Anderson, A. (2011). La importancia de aprender una segunda lengua.
  • Sanz, E. (2019, octubre 30). ¿En qué trabaja el cerebro mientras dormimos? Recuperado 7 de diciembre de 2020, de https://lamenteesmaravillosa.com/en-que-trabaja-el-cerebro-mientras-dormimos/
  • Cunningham, A. E., & Stanovich, K. E. (2007). Los efectos de la lectura en la mente. Estudios públicos108, 207-228.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.