Logo image
Logo image

11 luontaishoitoa kuumiin aaltoihin

3 minuuttia
Kuumat aallot ovat monelle yksi kaikkein häiritsevimmistä vaihdevuosien oireista. Tällä kertaa kerromme 11 luonnollisesta hoidosta kuumin aaltoihin ja muihin vaihdevuosien oireisiin.
11 luontaishoitoa kuumiin aaltoihin
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Niin kutsutut kuumat aallot ovat monen mielestä yksi kaikkein ärsyttävimmistä vaihdevuosien oireista. Mutta mitä ne oikeastaan ovat, ja onko kuumiin aaltoihin olemassa hoitokeinoja?

Kuumat aallot aiheutuvat siitä, että ihmisen lämmönsäätelyn keskus on epäkunnossa, sillä estrogeenitasoissa on muutoksia.

Kuuma aalto tuntuu todellakin aallolta, joka laajenee kaulasta kasvoja kohden, ja lisäksi oireina voi olla sydämentykytystä, ahdistusta, runsasta hikoilua ja ihon punoitusta.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä hyviä luonnollisia hoitoja on tarjolla vaihdevuosien aikana koettuihin kuumiin aaltoihin – jatka lukemista, jos asia koskettaa itseäsikin!

Onko kuumiin aaltoihin olemassa tehokkaita hoitoja?

1. Psyykkiset hoidot

Some figure

Psyykkiset hoidot voivat olla hyvin tehokkaita keinoja kuumia aaltoja vastaan.

 • Nämä ovat rentoutus- ja hengitystekniikoita, joita käytetään stressin kontrolloimiseksi.
 • Lisäksi ne auttavat kehoa vapauttamaan serotoniinia – tämä on aine, joka pystyy merkittävästi vähentämään kuumien aaltojen intensiteettiä.

2. Ruoat ja yrttilisäravinteet

Jo monien vuosien ajan on käytetty yrttejä ja ruokia lisäravinteina, jotta kuumia aaltoja voitaisin lievittää luonnollisesti.

Tulee kuitenkin muistaa, että näitä hoitoja tulee käyttää varovasti, sillä tietyt aineet eivät ole olleet syvällisen tutkimuksen kohteina kliinisissä kokeissa, ja niillä voi siten olla ei-toivottuja sivuvaikutuksia.

3. Soija

Some figure

Soija on myös yksi erinomainen lisäravinne, jotta voitaisiin vähentää vaihdevuosien tuottamia oireita ja jotta voitaisiin estää rintasyöpää. Soijaa suositellaan lievien kuumien aaltojen hoidossa.

4. Pellavansiemenöljy

Tämä öljy sisältää runsaasti rasvahappoja, ja sen on hyvin tehokas apu kuumien aaltojen ja vaihdevuosien aiheuttamien oireiden lievityksessä.

Syynä tähän on muun muassa se, että pellavansiemenessä on runsaasti fytoestrogeeneja, joka on hormoni jota löytyy kasveista, ja joka muistuttaa hyvin paljon estrogeenia.

Siten tämä siemen auttaa vaihdevuosia läpikäyviä naisia hormonitoiminnan tasapainottamisessa.

5. Esikkoöljy 

Some figure

Esikkoöljy tarjoaa myöskin loistavat hyödyt hedelmällisyyteen liittyvän terveyden hoidossa naisilla. Se kosteuttaa ja virkistää ihoa sen lisäksi, että se säätelee estrogeenihormonien tuotantoa.

Lisäksi se on hyvä hoito unenlaadun parantamiseksi, sillä se sisältää suuren määrän gammalinoleenista happoa, ja se toimii siten, että prostaglandiinin tuotantoa voidaan lisätä.

6. Puna-apila (Trifolium pratense)

Tämä kasvi sisältää suuren määrän isoflavoneja – nämä ovat aktiivisia aineksia, jotka auttavat vähentämään kuumien aaltojen intensiteettiä ja toistuvuutta.

7. Salvia

Some figure

Salviaa voidaan käyttää monella eri tavalla. Se on hyvin hyödyllinen kuumien aaltojen lievittämiseksi, ja lisäksi se hoitaa muitakin vaivoja, kuten esimerkiksi huonoa ruoansulatusta, päänsärkyä ja migreeniä.

Kaikkein parhaimpiin tapoihin käyttää salviaa kuuluu sen nauttiminen luomuteen muodossa.

8. C- ja E-vitamiini

Vitamiinit ovat hyvin merkittäviä tekijöitä terveyden kannalta, ja yksi kaikkein tehokkaimmista vitamiineista on ehdottomasti C-vitamiini.

Tätä löytyy monesta ruoasta, kuten sitrushedelmistä. Kiivissä on kuitenkin kaikkein suurin tiheys kyseistä vitamiinia, eli vieläkin suurempi kuin appelsiineissa ja sitruunoissa.

C-vitamiini pystyy vähentämään kuumien aaltojen toistuvuutta.

E-vitamiini sen sijaan tarjoaa tärkeitä antioksidantteja, joilla on kyky vähentää kuumiin aaltoihin kuuluvia oireita.

9. Luonnollinen progesteronivoide

Some figure

Monessa tapauksessa estrogeenin puute ei ole se tekijä joka aiheuttaa kuumat aallot, vaan sen sijaan kyseessä on hormonaalinen epätasapaino.

Näissä tilanteissa suositellaan, että käytetään luonnollista progesteronivoidetta, josta saadaan tasapainoa hormonitasoihin vaihdevuosien aikana sekä voidaan vähentää kuumia aaltoja ja muita oireita.

10. Homeopaattiset hoidot

On myös olemassa lukuisia hyviä homeopaattisia ratkaisuja, jotta kuumia aaltoja voitaisin lievittää, ja näihin kuuluvat muun muassa seuraavat:

 • Ferrum phosphoricum (tätä käytetään punoituksen vähentämiseksi)
 • Belladona (tämä on nopeasti vaikuttava lisäravinne nopeisiin tai silloin tällöin ilmeneviin kuumiin aaltoihin)
 • Sanguinaria Canadensis (tämä torjuu kuumia aaltoja kasvoilla, kaulassa ja korvissa)
 • Kali Phosphoricum

11. Kalsium

Some figure

Kalsium voi myös olla loistava lisä niille naisille, jotka kamppailevat vaihdevuosien oireiden kanssa. Sitä tulee lisätä ruokavalioon, jotta keho saisi kunnolla imeytetyksi tätä ravinnetta.

Esimerkiksi seuraavissa ruoissa on runsaasti kalsiumia:

 • maitotuotteet (kuten vähärasvainen maito ja jogurtti)
 • parsakaali
 • simpukat
 • sardiinit
 • kasvikset

Käytkö itse juuri lävitse vaihdevuosia ja niiden mukana ilmaantuvia kuumia aaltoja, vai onko tämä elämänvaihe vasta edessä? Ota avuksesi luonnolliset keinot, jos haluat lievittää tätä ongelmaa tehokkaasti mutta turvallisesti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Maitrot-Mantelet, L., Leman-Detours, S., Cornier de Vulpian, L., & Gompel, A. (2013). Menopausia. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(13)64066-0

 • Carvajal-Lohr, A., Flores-Ramos, M., Marin Montejo, S. I., & Morales Vidal, C. G. (2016). Los trastornos de ansiedad durante la transición a la menopausia. Perinatología y Reproducción Humana. https://doi.org/10.1016/j.rprh.2016.03.003

 • Lu, Y., & Yeap Foo, L. (2002). Polyphenolics of Salvia – A review. Phytochemistry. https://doi.org/10.1016/S0031-9422(01)00415-0


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.