Mustelmat ja 10 kotihoitoa niiden häivyttämiseen
Mustelmia syntyy kaikille ihmisille pienten vammojen yhteydessä. Mustelma johtuu pienten ihonalaisten verisuonten rikkoutumisesta, jolloin alueelle leviää verta. Kestää päivän tai pari ennen kuin veri leviää iholle ja näkyy mustelmana. Iholla mustelmat ovat väriltään aluksi ruskeanpunaisia tai sinertäviä, mutta poistuessaan niiden väri yleensä vaalenee ja muuttuu hieman kellertäväksi.
Mustelmaherkkyys vaihtelee yksilöittäin. Tavallisesti mustelmat syntyvät pienten kolhujen seurauksena (jopa huomaamatta), mutta varsinkin vanhuksilla niitä voi syntyä myös ihon haurastumisen vuoksi. Lisäksi jotkin lääkitykset ja harvinaiset sairaudet voivat aiheuttaa mustelmia. Tässä artikkelissa annamme sinulle 10 vinkkiä mustelmien häivyttämiseen ja paranemisen nopeuttamiseen.
1. Arnikki
Arnikki eli arnica on yksi suosituimmista mustelmien hoitokeinoista. Se nopeuttaa vamman paranemista ja toimii myös kivunlievittäjänä. Arnikki paljon erilaisia hyödyllisiä happoja ja muita hoitavia ainesosia, jotka nopeuttavat mustelman paranemista ja katoamista.
2. Jää
Jäällä voi hoitaa kolhun saanutta ihoaluetta nopeasti ja pienentää syntyvää mustelmaa. Jää supistaa verisuonia ja ehkäisee verenpurkauman leviämistä. Lisäksi jää turruttaa ihoalueen ja helpottaa kipua. Jäällä voi hoitaa mustelmia tehokkaasti heti kolhun jälkeen, mutta myöhemmässä vaiheessa ei siitä ole apua, sillä verenpurkauma on jo syntynyt.
3. Suola
Suola sopii mustelmien parantamiseen. Lisää hyppysellinen suolaa vammautuneelle alueelle. Suola imeytyy ihon läpi lymfaattiseen nesteeseen, joka kertyy ihon alle kolhun johdosta. Tämä helpottaa kudosvauriota ja kipua.
4. Sipuli
Sipuli on loistava vaihtoehto mustelmien häivyttämiseen. Levitä murskattua raakaa sipulia mustelmalle mahdollisimman nopeasti kolhun syntymisen jälkeen. Sipulin sisältämä aines, joka saa vedet silmiin sipulia pilkottaessa, stimuloi lymfaattisten nesteiden virtausta ja ehkäisee veren kertymistä ihon pinnan alle.
Hienonna pala sipulia, levitä puhtaalle iholle ja peitä laastarilla tai kääri sideharsoon pitääksesi sen paikoillaan. Anna sipulin imeytyä muutaman tunnin ajan, poista ja pese iho.
5. Omenaviinietikka
Kaada omenaviinietikkaa sideharsolle ja levitä harso mustelmalle, hiero ihoaluetta hellästi. Hieronta stimuloi ihon pinnan alaista verenkiertoa, jolloin verenpurkauma lähtee liikkeelle, eikä mustelma ehdi kehittyä pahaksi.
6. Aloe vera
Aloe tunnetaan rauhoittavasta vaikutuksestaan niin iholla kuin terveydenhoidossakin. Aloe sopii myös kolhujen ja pienten vammojen sekä palovammojen hoitoon. Tämä johtuu aloen sisältämästä ainesosasta, jolla on ihoa uudistava ja parantava vaikutus.
Levitä tuoretta aloegeeliä kolhaisemaasi kohtaan, mikä ehkäisee ihon muuttumista sinisenpunertavaksi. Voit jäähdyttää geelin jääkaapissa ennen sen levittämistä, sillä kylmä geeli helpottaa kipua ja ihoalueen turvotusta tehokkaasti.
7. Persilja
Kun huomaat mustelman kehittyneen, hienonna muutama varsi persiljaa ja levitä ihoalueelle. Persiljalla on kipua lievittävä ja turvotusta laskeva vaikutus, joka helpottaa ihoalueen arkuuteen. Persiljaa voi myös käyttää turvotuksen laskemiseen nivelissä.
8. Taikapähkinä
Taikapähkinä on suosittu luonnonaine Kiinassa ja Japanissa, ja sitä käytetään turvotuksen ja tulehduksen hillitsemiseen sekä kivunlievitykseen. Mustelmia häivyttääksesi voi valmistaa taikapähkinän lehdistä uutteen, joka levitetään ihoalueelle seokseen kostutetulla kankaalla tai vanulapulla.
9. Valkosipuli
Valkosipuli sopii sipulin tavoin mustelmien parantamiseen ja häivyttämiseen. Valkosipulilla on vahva antioksidanttinen vaikutus, joka nopeuttaa paranemisprosessia ja mustelmat häviää nopeammin. Levitä tuoretta hienonnettua valkosipulia mustelmalle; tämä nopeuttaa kudoksen uusiutumista. Pelkkä valkosipulin syöminen on hyväksi terveydelle, joten hyödynnä valkosipulia niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.
10. Peruna
Peruna sisältää ainesosia, jotka tehostavat solujen uusiutumista ja helpottavat kipua ja tulehdusta. Leikkaa raa’asta perunasta siivu ja aseta se mustelmalle. Anna perunasiivun olla paikoillaan muutaman minuutin ajan, poista iholta ja huuhtele ihoalue.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Langlois, N. E. I., & Gresham, G. A. (1991). The ageing of bruises: A review and study of the colour changes with time. Forensic Science International. https://doi.org/10.1016/0379-0738(91)90154-B
- Zucker, L. (2008). Arnica. In Complementary Therapies for Physical Therapy (pp. 75–83). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-072160111-3.50012-9
- Ho, S. S. W., Coel, M. N., Kagawa, R., & Richardson, A. B. (1994). The Effects of Ice on Blood Flow and Bone Metabolism in Knees. The American Journal of Sports Medicine, 22(4), 537–540. https://doi.org/10.1177/036354659402200417
- Bayan, L., Koulivand, P. H., & Gorji, A. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna Journal of Phytomedicine, 4(1), 1–14. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25050296 http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=PMC4103721
- Griffiths, G., Trueman, L., Crowther, T., Thomas, B., & Smith, B. (2002, November). Onions – A global benefit to health. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1222
- Budak, N. H., Aykin, E., Seydim, A. C., Greene, A. K., & Guzel-Seydim, Z. B. (2014). Functional Properties of Vinegar. Journal of Food Science, 79(5). https://doi.org/10.1111/1750-3841.12434
- Klein, A. D., & Penneys, N. S. (1988). Aloe vera. Journal of the American Academy of Dermatology, 18(4), 714–720. https://doi.org/10.1016/S0190-9622(88)70095-X
- Korting, H. C., Schäfer-Korting, M., Hart, H., Laux, P., & Schmid, M. (1993). Anti-inflammatory activity of hamamelis distillate applied topically to the skin – Influence of vehicle and dose. European Journal of Clinical Pharmacology, 44(4), 315–318. https://doi.org/10.1007/BF00316465
- de Sousa Barros, A., de Morais, S. M., Ferreira, P. A. T., Vieira, Í. G. P., Craveiro, A. A., dos Santos Fontenelle, R. O., … de Sousa, H. A. (2015). Chemical composition and functional properties of essential oils from Mentha species. Industrial Crops and Products, 76, 557–564. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.07.004
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.