Logo image
Logo image

10 harjoitusta, joiden avulla lapsi oppii kävelemään

4 minuuttia
Kun lapsesi on täyttämässä vuoden, hän alkaa osoittaa merkkejä siitä, että hän on valmis oppimaan kävelemään. Alla on joitakin harjoituksia, jotka voivat kannustaa perheen pienintä kävelemään.
10 harjoitusta, joiden avulla lapsi oppii kävelemään
Kirjoittanut Thady Carabaño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Lapsi pystyy oppimaan kävelemään suunnilleen 11-12 kuukauden iässä. On kuitenkin ihan normaalia, että tämä kehityksen virstanpylväs saavutetaan joskus 9-15 kuukauden ikäisenä. Sinun ei siis tarvitse huolestua siitä, jos lapsesi täyttää jo yhden vuoden eikä vieläkään ole oppinut kävelemään. Tästäkin huolimatta voit alkaa kannustaa lastasi kävelemään tietyillä harjoituksilla. Tässä artikkelissa esittelemme 10 harjoitusta, joiden avulla lapsi oppii kävelemään.

Kävelemään oppiminen tapahtuu hitaasti. Lapsi alkaa osoittaa merkkejä ollessaan valmis aloittamaan kävelyn. Hän saattaa esimerkiksi liikkua taukoamatta tai etsiä sopivia huonekaluja, tuoleja, laatikoita tai mitä tahansa muuta, josta hän voi ottaa tukea seisoakseen pidempiä aikoja. Kun lapsi alkaa olla valmis oppimaan kävelemään, hänestä on myös ihanaa että isommat auttavat häntä nousemaan seisomaan!

Uusi opettelujakso alkaa, kun lapsi oppii ensimmäistä kertaa kävelemään. Vanhempana olet toivottoman uupunut sen lopuksi! Sinun on nimittäin seurattava lastasi tämän liikkuessa ympäriinsä. Tunnet kuitenkin myös suurta innostusta näiden uusien seikkailujen jakamisesta pikkuisesi kanssa.

Kannusta lasta oppimaan kävelemään

Some figure
Voit aloittaa matkan kohti ensimmäisiä askeleita leikkimällä lapsesi kanssa.

Käveleminen ei ole aina helppoa lapsille. Se on valtava saavutus lasten motoristen taitojen kehityksessä. Enemmin tai myöhemmin lapsesta tulee uusi kävelykaverisi.

Auttaaksesi lasta oppimaan kävelemään sinun on ensin autettava häntä vahvistamaan jalkalihaksiaan. Tee harjoituksia päivittäin, mutta anna lapsen pitää samalla hauskaa. Leikki on paras työkalu, jonka avulla lapsi oppii kävelemään. Se estää myös lihasvaivoja sitten, kun lapsi alkaa kävellä.

Alla joitakin vinkkejä.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Näin havaitset näköongelmat lapsilla

1. Auta lasta tekemään polkemisliikkeitä jaloilla

Kylvyn jälkeen tai vaipanvaihdon yhteydessä tartu lapsen jalkoihin kiinni ja liikuta niitä aivan kuin lapsi polkisi pyörää. Koukista lapsen jalkoja ja kosketa niillä lapsen mahaa. Tee lapselle kunnon venyttely!

2. Rohkaise lasta ryömimään

Laita lapsi makuulle lattialle viltin päälle ja kiinnitä hänen huomionsa kirkkaanväriseen leluun. Lapsi yrittää ryömiä sitä kohti, joten aseta kämmenesi hänen jalkapohjiensa alle, jotta hän voi työntää itseään eteenpäin niiden varassa. Hitaasti mutta varmasti lapsi alkaa ryömiä.

3. Pidä hauskaa kylpyhetkellä

Some figure
Vesileikit tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia jalkojen vahvistamiseen.

Vaikka kylpyhuoneen sotku ei ehkä miellytäkään jälkeenpäin, veden roiskiminen on erinomainen harjoitus lapselle. Tee siitä silti hauskaa, kun saat oivan tilaisuuden vahvistaa lapsesi jalkoja. Se on muutakin kuin pelkkä jalkaharjoitus; se on myös hauska leikki!

4. Auta lasta nousemaan jaloilleen

Kannusta lasta nousemaan seisomaan. Vähitellen hänen uteliaisuutensa ja halunsa tutkailla ympäristöä pakottaa hänet nousemaan jaloilleen. Auta lasta nousemaan seisomaan hyödyntäen pinnasängyn kaiteita tai leluja ja muita esineitä, jotka kiinnittävät lapsen huomion niin että hän haluaa seistä.

5. Käytä yhtä sormea apuna, jotta lapsi oppii kävelemään

Kun lapsi alkaa ottaa ensimmäisiä askeliaan, tarjoa hänelle yksi sormi tasapainon tueksi. Vähä vähältä lapsi käyttää sinua tukenaan ottaakseen askelia ja välttääkseen tapaturman.

6. Kannusta lasta pitelemään kiinni jostakin

Toinen leikki lapsen opettamiseksi kävelemään on etsiä pieni tuoli ja laittaa lapsi seisomaan sen viereen. Lapsi käyttää tuolia tukena noustakseen seisomaan.

7. Anna lapsen olla kotona paljain jaloin, jotta lapsi oppii kävelemään

Erittäin hyvä ja usein unohdettu harjoitus, jonka avulla lapsi oppii kävelemään, on antaa lapsen olla paljain jaloin kotona. Näin hänen tasapainonsa ja otteensa lattiasta paranee, kuten myös hänen havaintokykynsä ja suhteensa ympäristöön.

8. Venyttele lapsen jalkoja

Kun lapsen jalat ovat riittävän vahvat, leiki lapsesi kanssa käyttäen omia jalkojasi lapsen jalkojen venyttämisessä. Lapsi yrittää nousta seisomaan. Hän saattaa myös käyttää sinun jalkojasi apuna ylösnousussa.

9. Auta lasta oppimaan kävelemään esineiden avulla

Kävelytuki, ostokärryt tai pienet nukenrattaat voivat auttaa lasta oppimaan kävelemään. Koska lapset tykkäävät työntää esineitä, he ottavat luottavaisin ja itsevarmoin mielin muutamia askeleita tarttumalla tähän uuteen leluun.

10. Mene lähemmäs, jotta lapsi oppii kävelemään

Kun lapsi pystyy jo seisomaan jaloillaan, voit pidellä hänen käsistään kiinni ja auttaa häntä ottamaan ensimmäiset askeleensa. Kun olet riittävän varmoin mielin, voit astua askelen kauemmas ja kannustaa lasta ottamaan ensimmäiset askelet sinua kohti.

Sinulle suositeltua lukemista: 5 tapaa opetella kirjoittamista lapsesi kanssa

Vielä muutamia ehdotuksia, joiden avulla lapsi oppii kävelemään

Some figure
Varmista, että opettelupaikka on turvallinen ja mukava.

Lapsi kaatuu harjoittelun aikana. Kun näin tapahtuu, yritä olla huolestumatta liikaa. Reaktiosi vain pelästyttää lasta enemmän kuin mikään kaatuminen. Lapsi oppii myös pelkäämään, ja kaatuminen voi saada hänet vetäytymään kävelyharjoituksista.

Tästä syystä on tärkeää tarjota turvallinen ja varma ympäristö, jossa lapsi voi opetella kävelemään. Siellä ei saa olla vaarallisia esineitä eikä suojaamattomia teräviä reunoja. Paikassa ei myöskään saa olla muita riskejä, kuten pistorasioita tai löysiä johtoja.

Mutta mitä jos lapsi ei kävelekään? Milloin on aika keskustella lääkärin kanssa? Jos lapsi ei ole yrittänyt kävellä vielä 18-kuukautisenakaan, sinun on otettava yhteyttä lastenlääkäriin. Lääkäri voi antaa parhaat neuvot ja sulkea pois mahdolliset isommat ongelmat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.