Yökastelun aiheuttajat ja hoitokeinot

Yökastelu on hyvin tavallinen ilmiö lapsuuden aikana. Se kuitenkin vaikuttaa sekä lapsiin että vanhempiin, ja sen kesto vaihtelee. Lue vinkeistä yökastelun hoitamiseen tässä artikkelissa.
Yökastelun aiheuttajat ja hoitokeinot

Viimeisin päivitys: 09 huhtikuuta, 2021

Virtsanpidätyskyvyttömyys on yleistä lapsuudessa aina viiden vuoden ikään asti. Sitä voi esiintyä niin päivällä kuin yöllä. Jos ongelma jatkuu vielä öisin lapsen vanhetessa, kutsutaan sitä yökasteluksi. Se voi olla hyvin epämiellyttävä vaiva sekä lapselle että aikuiselle. Tässä artikkelissa kerromme lisää yökastelun syistä ja hoitokeinoista.

Mitä yökastelu tarkoittaa?

Enureesi on tahattoman virtsankarkailun lääketieteellinen termi. Sitä voi tapahtua myös päivällä, mutta useimmiten sitä esiintyy öisin.

Tämä vaiva on hyvin yleinen nuorten lasten keskuudessa. Siitä kärsii jopa 12 % 6-vuotiaista ja 7 % 10-vuotiaista lapsista. Se on yleisempää pojilla ja ongelma poistuu tavallisesti nuoruudessa. Joillakin sairaus jatkuu myös yli 20 vuoden ikäisenä, mutta näiden henkilöiden osuus on hyvin pieni. Se aiheuttaa siten lukuisia sosiaalisia ja henkisiä ongelmia.

Yökastelu on normaali ilmiö, jota esiintyy tietyssä vaiheessa lapsen kehitystä. Useimmat lapset eivät kykene hallitsemaan rakon ja sulkijalihaksen toimintaa ennen kolmen vuoden ikää. Yökastelu ei siis ole tässä vaiheessa vielä ongelma, sillä se on normaalia pienillä lapsilla.

Yökastelun hoito.

Tästä iästä eteenpäin lapset kuitenkin oppivat hallitsemaan paremmin rakkoa. Siten he tietävät milloin rakko on täynnä ja voivat käydä sen mukaan vessassa. Rakon hallitseminen on kuitenkin vaikeampaa yön aikana ja sen opetteleminen kestää kauemmin. Yökastelu on hyvin yleistä alle 6-vuotiailla lapsilla.

Yökastelun säännöllisyys diagnoosin taustalla

Lääkäreillä on erilaisia kriteereitä yökastelun diagnosoimiseksi. Kaikki riippuu tapausten säännöllisyydestä.

Jotta yökastelu voidaan diagnosoida, tulee sitä esiintyä ainakin kerran tai kaksi viikossa. Jokainen tapaus tulee arvioida yksilöllisesti oikean diagnoosin ja hoidon määrittämiseksi.

Yökastelun hoitokeinot ja säännöllisyys eivät ole myöskään samanlaisia 5-vuotiailla lapsilla kuin teini-ikäisillä. Ongelma on normaali nuorilla lapsilla, kun taas teini-ikäisillä jo yksi tapaus voi riittää diagnoosin tekemiseen.

Yökastelun syyt

Yökastelu johtuu melkein aina siitä, että lapsi ei kykene hallitsemaan rakon toimintaa yön aikana. Hän ei siis tiedä sen olevan täynnä ja virtsaa tahattomasti.

Pienissä määrissä tapauksia ilmiö voi liittyä myös muihin sairauksiin.  Se voi esimerkiksi liittyä diabetekseen tai muihin virtsajärjestelmän ongelmiin. Tällaisissa tapauksissa yökastelua voi esiintyä myös päivisin ja hoito on siten todella erilainen.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Lasten virtsankarkailu ja vuoteenkastelu

Yökastelun hoitaminen

Monissa tapauksissa tilanne ei vaadi minkäänlaista hoitokeinoa. Kun lapsi on alle viiden vuoden ikäinen, pidetään ongelmaa normaalina ja väliaikaisena. Lapsen vanhetessa ongelma menee yleensä ohi itsestään.

On kuitenkin tiettyjä ohjeistuksia, jotka voivat auttaa lasta kärsimään tästä ongelmasta harvemmin. Ohjeet luovat oikeastaan käyttäytymisterapian, jossa ongelman syy yritetään selittää sekä lapselle että aikuiselle. Sillä tavoin vaivaa voidaan yrittää minimoida.

Tässä joitakin vinkkejä yökastelun hoitamiseen:

  • Kerro lapselle, että hänen ei tarvitse hävetä tilannetta. Kerro, että se on täysin normaalia ja näin virtsajärjestelmä toimii.
  • Älä toru tai nolaa lasta.
  • Älä herätä lasta yön aikana. Älä myöskään rajoita lapsen juomaa nesteen määrää.
  • Suosittelemme luomaan aikataulun vessassa käymiseen. Sillä tavalla lapsi oppii hallitsemaan rakkoaan paremmin.
  • Kerro lapselle, että hänen tulisi juoda enemmän päivän aikana, mutta vähemmän illalla lähellä nukkumaanmenoaikaa.
  • Vaippojen käyttäminen ei auta ratkaisemaan ongelmaa. Se vain hämmentää lasta ja estää häntä oppimasta hallitsemaan rakon toimintaa.

Lääkitystä käytetään vain äärimmäisissä tapauksissa. Sen tarkoituksena on vähentää virtsaamisen tarvetta.

Vaikka yökastelu onkin yleistä nuorilla lapsilla, on siihen tärkeää kiinnittää huomiota. Käyttäytymisterapia ja perheen jatkuvasti osoittama tuki on merkityksellistä yökastelun yli pääsemiseksi.

Lisäksi on myös tärkeää antaa asiantuntijan arvioida tilanne tapauskohtaisesti. Hän huomaa, mikäli vaivan takana piileekin jokin toinen ongelma.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Becker, R. E. (2013). Nocturnal enuresis. In Parasomnias: Clinical Characteristics and Treatment. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-7627-6_20
  • Ramakrishnan, K. (2008). Evaluation and treatment of enuresis. American Family Physician.
  • Brown, M. L., Pope, A. W., & Brown, E. J. (2011). Treatment of primary nocturnal enuresis in children: A review. Child: Care, Health and Development. https://doi.org/10.1111/j.1365-2214.2010.01146.x
  • Deshpande, A. V., & Caldwell, P. H. Y. (2012). Medical management of nocturnal enuresis. Pediatric Drugs. https://doi.org/10.2165/11594870-000000000-00000
  • Glazener CMA, Evans JHC, Peto RE. Intervenciones conductuales y educativas complejas para la enuresis nocturna en niños (Revisión Cochrane traducida). En: La Biblioteca Cochrane Plus, 2007 Número 3. Oxford: Update Software Ltd. Disponible en: http://www.update-software.com

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.