Logo image
Logo image

Lasten virtsankarkailu ja vuoteenkastelu

3 minuuttia
Normaalisti lasten virtsankarkailu häviää itsestään lapsen kasvaessa. Mutta jos se jatkuu, lapsen elämäntapoihin on tehtävä muutoksia.
Lasten virtsankarkailu ja vuoteenkastelu
Alejandro Duarte

Tarkistanut ja hyväksynyt: bioteknikko Alejandro Duarte

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lasten virtsankarkailu yöllä eli vuoteenkastelu, jolla siis tarkoitetaan tahattomasti tapahtuvaa virtsaamista yöaikaan, tunnetaan myös nokturnaalisena enureesina. Tästä vaivasta kärsivät ovat tavallisesti lapsia, jotka kastelevat vuoteensa nukkuessaan yöllä, ja tämä tapahtuu iässä, jossa sen ei pitäisi enää tapahtua. Lasten virtsankarkailu ei kuitenkaan välttämättä rajoitu vain yöaikaan.

Jotta tämän harmillisen ongelman voisi luokitella sairaudeksi, sen täytyy toistua vähintään kaksi kertaa viikossa ainakin kolmen kuukauden ajan yli neljävuotiailla lapsilla.

Inkontinenssi on yleisempää pojilla. American Academy of Pediatrics (AAP) -yhdistyksen tietojen mukaan pitkittyneestä virtsankarkailusta kärsivillä lapsilla on usein huono itsetunto. Useimmiten ollaan yhtä mieltä siitä, että vuoteenkastelukerrat vähenevät lasten kasvaessa.

Lasten virtsankarkailu ja vuoteenkastelu

Vuoteenkastelun syyt

Some figure

Vuoteenkatselu on normaalia lapsilla, ja se usein häviää heidän kasvaessaan.

Lapsuuden virtsankarkailulle ei löydy yksiselitteistä syytä, mutta useat tekijät voivat vaikuttaa sen syntyyn:

  • Pieni virtsarakko: Tässä tapauksessa virtsarakko ei ole riittävän kehittynyt eikä pysty pitämään sisällään virtsaa.
  • Kyvyttömyys tunnistaa rakon täyttymistä: Tätä voi tapahtua syvässä unessa oleville lapsille, jotka eivät herää kun rakko on täysi. Se voi tapahtua siitä syystä, että rakkoa kontrolloivat hermot eivät ole riittävän kehittyneet.
  • Hormonaalinen epätasapaino: Tämä tapahtuu silloin, kun henkilöllä ei muodostu riittävästi antidiureettista hormonia eli vasopressiinia.
  • Virtsatietulehdus: Jos kyse on virtsatietulehduksesta, tahattoman virtsaamisen lisäksi esiintyy myös kipua ja virtsa on punertavaa vai vaaleanpunertavaa.
  • Uniapnea: Joskus tahaton virtsaaminen on merkki obstruktiivisesta uniapneasta. Se on sairaus, jossa lapsen hengitys katkeilee yön aikana.
  • Krooninen ummetus: Virtsaamiseen ja ulostamiseen käytetään samoja lihaksia. Jos henkilöllä on krooninen ummetus, näiden lihasten toimintakyky voi heiketä, mikä edesauttaa vuoteenkastelua.

Yllä mainittujen syiden lisäksi vaiva on usein luonteeltaan perinnöllinen. Jos siis toinen lapsen vanhemmista on kärsinyt lapsuudessa vuoteenkastelusta, sitä esiintyy suuremmalla todennäköisyydellä myös lapsella.

Mainitsemisen arvoista on myös se, että stressi voi johtaa vuoteenkasteluun lapsilla.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Hoida yliaktiivista rakkoa näillä viidellä vinkillä

Oireet ja seuraukset

Lasten virtsankarkailu ei ole terveydelle vaarallista kunhan sen syy ei ole fyysinen. Sen pääoire on tahaton virtsaaminen. Sitä ilmenee tavallisesti yöaikaan (mistä syystä sitä kutsutaan vuoteenkasteluksi) ja vähintään kaksi kertaa viikossa.

Vaivan toissijaiset vaikutukset ovat luonteeltaan psyykkisiä. Lapsi tai muu vaivasta kärsivä henkilö saattaa tuntea häpeää tai hänen itsetuntonsa saattaa laskea ongelman seurauksena. Tästä syystä on tärkeää olla kärsivällinen lapsen kanssa ja vakuutella lapselle, että vaiva häviää ajan myötä.

Jos vuoteenkastelu sen sijaan johtuu fyysisestä ongelmasta, se voi aiheuttaa joitakin komplikaatioita. Lisäksi märissä alusvaatteissa nukkuminen voi aiheuttaa lapselle ihottumaa.

Harkitse vaipan käyttöä lapsella yöaikaan.

Käy lukemassa myös: 6 vinkkiä yliaktiivisen rakon hallintaan

Lasten virtsankarkailu: hoito ja varotoimenpiteet

Some figure

Ensimmäinen askel ongelman hoidossa on omaksua hyvät iltatottumukset.

Vaivasta kärsivien lasten tulisi totutella käymään vessassa säännöllisin väliajoin päivällä ja yöllä. Tämän tarkoituksena on estää vuoteenkastelu.

Vaikka ongelma tavallisesti häviääkin lapsen kasvaessa, lapsen elämäntapoihin on hyvä tehdä muutoksia esimerkiksi rajoittamalla nesteiden juontia ennen nukkumaanmenoa.

Jos tästä ei ole apua, lääkäri voi opettaa käyttämään kasteluhälytintä. Tällaisessa laitteessa on kosteustunnistin, jonka kastuessa kasteluhälytin menee päälle ja herättää lapsen.

Harkitse lääkkeitä vasta viimeisenä oljenkortena. Haitallisten sivuvaikutusten lisäksi ne pelkästään viivyttävät virtsantuotantoa yöllä ja rauhoittavat rakkoa.

Näiden lisäksi on olemassa useita eri varotoimenpiteitä tämän pikkuongelman hoitoon:

  • Rohkaise lasta käymään vessassa vähintään kaksi kertaa ennen sänkyyn menemistä.
  • Kehota ja muistuta lasta käymään vessassa suunnilleen kahden tunnin välein.
  • Ehkäise ihottumaa auttamalla lasta peseytymisessä heti ensimmäiseksi aamulla.

Vaikka lasten virtsankarkailu ja vuoteenkastelu on yleinen vaiva ja katoaa lapsen kasvaessa, se saattaa jäädä päälle joissakin tapauksissa. Tämä vaatii lääkärikäyntiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.