Yliaktiivinen virtsarakko: vältä näitä viittä ruokaa
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López
Yliaktiivinen virtsarakko aiheuttaa äkillistä virtsaamistarvetta. Tämän oireyhtymän aiheuttaa rakkoa ympäröivien lihasten tahdosta riippumaton supistelu, joka aiheuttaa virtsan hallitsematonta karkailua.
Vaiva voi olla siitä kärsivälle melko nolostuttava, ei vain siksi, että sitä on vaikea kontrolloida, vaan myös siksi, että virtsankarkailu aiheuttaa häpeää ja saattaa rajoittaa sosiaalista elämää ja työelämää.
Huolestuttavinta on se, että moni ei puutu ongelmaan eikä hae siihen oikeanlaista hoitoa, jolloin saattaa kehittyä vaikea inkontinessi ja muita virtsaamisvaivoja.
On siis tärkeää tietää, mitä vaivan kontrolloimiseksi voi tehdä ja millä ruoilla on haitallisia vaikutuksia yliaktiiviseen virtsarakkoon.
Tässä artikkelissa puhumme yliaktiivisen virtsarakon pääasiallisista syistä ja viidestä ruoasta, joita on tässä vaivassa parempi välttää.
Mistä yliaktiivinen virtsarakko johtuu?
Yliaktiivinen virtsarakko kehittyy, kun rakkoa ympäröivät lihakset alkavat supistella tahdosta riippumattomasti, vaikka rakossa ei olisi paljon virtsaa.
Nämä supistukset laukaisevat äkillisen virtsaamistarpeen, joka usein johtaa harmilliseen virtsankarkailuun, jos henkilö ei pääse välittömästi vessaan.
Riskitekijät
Virtsarakon hallinnan menettämisen syytä ei välttämättä aina tiedetä. On kuitenkin joitakin lukuisia laukasevia tekijöitä, jotka on yhdistetty tämän vaivan syntyyn:
- Liiallinen nesteiden nauttiminen
- Neurologiset häiriöt
- Nesteenpoistolääkkeet
- Virtsatietulehdus
- Diabetes
- Suurentunut eturauhanen
- Ummetus
- Ikääntymisestä johtuva kognitiivisten toimintojen heikkeneminen
- Liiallinen kofeiinin tai alkoholin nauttiminen
- Virtsarakon poikkeavuudet, kuten kasvaimet tai kivet
- Rakon epätäydellinen tyhjeneminen
- Välilevytyrät
- Stressi
Suosittelemme lukemaan myös: Kasviperäiset lääkkeet apuna stressin vähentämisessä
Näin yliaktiivinen virtsarakko oireilee
Yliaktiivinen virtsarakko on oireyhtymä, joka aiheuttaa muutoksia virtsaamistottumuksissa. Sen pääasiallisiin oireisiin kuuluvat:
- Äkillinen virtsaamistarve
- Tahaton virtsankarkailu
- Tihentynyt virtsaamistarve, vähintään kahdeksan kertaa päivässä
- Yöllinen virtsaamistarve (nokturia)
Ruoat, joita kannattaa välttää
Joidenkin ruokien liiallinen syönti voi olla haitallista yliaktiivisesta virtsarakosta kärsiville, sillä niiden sisältämät ainesosat lisäävät virtsarakon ärsytystä ja tulehdusta.
Näiden ruokien syöntiä on erittäin tärkeää rajoittaa, ainakin hoidon aikana, sillä ne voivat hidastaa vaivan paranemista.
1. Yliaktiivinen virtsarakko ja tomaatit
Tomaatit ovat kyllä yksiä ravitsevimmista ruoka-aineista, mutta yliaktiivisesta virtsarakosta kärsivien ei kannattaisi syödä niitä.
- Tomaatit sisältävät happoja, jotka ärsyttävät virtsateitä ja rakon kudoksia. Niiden diureettinen vaikutus lisää virtsantuotantoa ja voi näin pahentaa virtsankarkailua.
- Tomaatit voivat olla vielä haitallisempia kypsennettyinä, koska niiden happamuus lisääntyy ja ne saattavat tällöin sisältää myös lisättyä sokeria.
2. Yliaktiivinen virtsarakko ja kahvi
Kahvi ja muut kofeiinia sisältävät juomat ja ruoat voivat olla haitallisia yliaktiivisesta virtsarakosta kärsiville.
- Tämä piriste voi vilkastaa liiaksi aivojen ja hermoston toimintaa, jopa pieninä määrinä.
- Tällä on vaikutusta virtsarakon toimintaan: virtsaamistarve lisääntyy, vaikka rakossa ei olisi paljonkaan nestettä.
3. Mausteiset ruoat
Monet mausteet sisältävät terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita. Tästä huolimatta ne eivät ole hyvä valinta virtsarakon tai virtsateiden ongelmista kärsittäessä, sillä ne voivat ärsyttää niiden kudoksia.
- Mausteiset ruoat laukaisevat tulehdusvasteen, joka voi pakottaa rakon työskentelemään kovemmin.
- Kannattaa välttää cayennepippuria, chilipaprikoita, kurkumaa ja muita tulisia mausteita.
Lue myös: Rasvaa polttavat joka kodin mausteet
4. Sitrushedelmistä valmistetut mehut
Nämä mehut ovat herkullisia ja tärkeä C-vitamiinin lähde. Mutta koska ne ovat voimakkaasti happamia, yliaktiivisesta virtsarakosta kärsivien kannattaa välttää niitä.
- Niiden koostumus voi ärsyttää rakkoa, mikä lisää virtsaamistarvetta aiheuttavia supistuksia.
- Lisäksi niillä on lievä diureettinen vaikutus, joka aiheuttaa vessahädän, lisäten virtsankarkailua.
5. Sokeriset tuotteet
Kaikenlaiset sokeripitoiset elintarvikkeet, ja myös keinotekoisia makeutusaineita sisältävät tuotteet, vaikuttavat haitallisesti elimistöön liiallisissa määrissä syötyinä.
- Valkoinen sokeri ärsyttää elimistön limakalvoja ja lisää elimistön tulehdustilaa.
- Tämä voi johtaa rakon hallinnan menettämiseen ja kivun tai kirvelyn tunteen syntyyn.
- Kannattaa välttää makeisia, leivoksia ja muita sokeripitoisia tuotteita.
Jos kärsit yliaktiivisesta virtsarakosta, mene lääkäriin. Tiettyihin tekijöihin ei voi vaikuttaa, mutta niihin saa apua hoidoista ja lääkkeistä, jotta elämänlaatu ei kärsi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Wooldridge, L. S. (2016). Overactive bladder. In The Nurse Practitioner in Urology. https://doi.org/10.1007/978-3-319-28743-0_14
- Dallosso, H. M., McGrother, C. W., Matthews, R. J., & Donaldson, M. M. K. (2003). The association of diet and other lifestyle factors with overactive bladder and stress incontinence: A longitudinal study in women. BJU International. https://doi.org/10.1046/j.1464-410X.2003.04271.x
- Romanzi, L. J. (2004). Management of Overactive Bladder. CNS Spectrums. https://doi.org/10.1017/S1092852900009767
- Bladder irritating foods. (2013, August 28). Retrieved from
my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_Bladder_Irritating_Foods - Lohsiriwat, S., Hirunsai, M., & Chaiyaprasithi, B. (2011). Effect of caffeine on bladder function in patients with overactive bladder symptoms. Urology Annals. https://doi.org/10.4103/0974-7796.75862
- Tomas, L. (2008). Which foods are associated with incontinence, and how does evidence for electrical and magnetic devices stack up? Journal of Complementary Medicine.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.