Logo image
Logo image

Yleisimmät kurkunpään sairaudet

3 minuuttia
Kurkunpään sairauksia esiintyy erityisesti lapsilla. Niiden hoito on yksinkertaista, mutta itsehoidon houkutusta tulisi välttää. Lääkkeiden, kuten antibioottien, epäasianmukainen käyttö vahvistaa bakteerien vastustuskykyä kyseisiä lääkkeitä vastaan.
Yleisimmät kurkunpään sairaudet
Mariel Mendoza

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 11 joulukuuta, 2022

Yleisimmät kurkunpään sairaudet ovat normaalisti lieviä ja ne vaikuttavat nielun sekä kurkunpään toimintaan.

Kurkunpään sairauksiin kiinnitetään paljon huomiota, koska ne liittyvät lääkkeiden, erityisesti antibioottien, väärinkäyttöön. Maailman terveysjärjestön mukaan arviolta 50-60 % väestöstä turvautuu itsehoitoon. Tämä on erittäin vaarallinen käytäntö, josta kerromme enemmän myöhemmin tässä artikkelissa.

Mistä kurkunpään sairaudet johtuvat?

Kurkunpään sairaudet voivat olla tarttuvia tai ei-tarttuvia. Tartuntatautien aiheuttajiin kuuluvat virukset, bakteerit ja sienet.

Espanjan otorinolaryngologian yhdistyksen (SEORL) mukaan yleisimmät kurkunpään sairaudet ovat virusten aiheuttamia. Bakteerien aiheuttamat ovat kuitenkin myös varsin yleisiä.

Ei-tarttuvat kurkunpään sairaudet voivat olla allergisia, ärsyttäviä tai traumaattisia. Yleinen syy tähän sairausryhmään on ärsytys, jonka gastroesofageaalinen refluksi voi aiheuttaa.

Yleisimmät kurkunpään sairaudet: nielutulehdus ja nielurisatulehdus

Sekä nielutulehdus että nielurisatulehdus aiheuttavat nielun vaurioita ja voivat olla akuutteja tai kroonisia. Sairastumisen vakavuus ja alue vaikuttaa siihen, onko kyseessä nielurisa- vai nielutulehdus.

80 % nielutulehduksista on virusten aiheuttamia, vaikka joissakin tapauksissa nämä sairaudet voivat kehittyä bakteeriperäisen superinfektion toimesta.

Virustartunnoista yleisimpiä ovat influenssa ja vilustuminen. Toisaalta bakteeri-infektiot johtuvat useimmiten A-ryhmän streptokokkibakteereista.

Some figure
Nielutulehdus on paljon yleisempi lapsilla kuin aikuisilla.

Oireet

Lapsuudessa näiden sairauksien oireet liittyvät ikään. Lapset on jaettu useisiin ryhmiin heidän kehitysvaiheensa mukaan: imeväiset, esikouluikäiset ja kouluikäiset lapset.

Yleensä aikuisten oireet ovat hyvin samankaltaisia ​​kuin kouluikäisten lasten oireet.

Yleisiä oireita ovat seuraavat:

 • Nielussa on kuiva tunne
 • Sykkivä kipu
 • Kurkussa on limaa

Diagnoosi ja hoito

On tärkeää erottaa virus- ja bakteeri-infektiot toisistaan, koska niiden esiintymistiheys, hoito ja vakavuus ovat erilaisia. Voit erottaa yhden tyyppisen tilan toisesta sen oireiden perusteella. Yleensä virukset ovat syyllisiä useimpiin infektioihin, ja näitä ei hoideta antibiooteilla.

Mikäli sairaus pitkittyy, sinun on juotava runsaasti vettä. Samanaikaisesti sinun tulee välttää tupakointia ja alkoholin käyttöä sekä äkillisiä lämpötilamuutoksia.

On hyvä ottaa käyttöön joukko toimenpiteitä, jotka voivat auttaa estämään infektioiden leviämistä. Näihin lukeutuu muun muassa:

 • Käytä kertakäyttöisiä nenäliinoja.
 • Peitä suu ja nenä kyynärpääsi sisäpuolella kun yskit tai aivastat.
 • Vältä silmiin koskemista.
 • Pese kädet usein saippualla ja vedellä.

Voit lievittää oireita lääkkeillä, kuten kipulääkkeillä, kuumetta alentavilla lääkkeillä ja tulehduskipulääkkeillä. Nämä voivat lievittää yleistä epämukavuutta, kurkkukipua ja muita kipuja.

Yleisimmät kurkunpään sairaudet: kurkunpään tulehdus

Yksi yleisimmistä kurkunpään sauirauksista on kurkunpään tulehdus. Se vaikuttaa kurkunpäähän, joka on elin joka vaikuttaa äänen tuottamiseen. Kun tämän elimen tulehdus tapahtuu joko infektion tai ärsyttävien aineiden vuoksi, se aiheuttaa kurkunpään kaventumista. Tämä puolestaan ​​voi aiheuttaa muutoksia hengityksessä ja äänessä.

Laryngitis voi olla akuutti tai krooninen. Yleisin on viruksen aiheuttama akuutti kurkunpään tulehdus. Se on yleisempää 3 kk – 3 vuoden ikäisillä lapsilla. Krooninen sairaus on kuitenkin tyypillisempi aikuisille.

Syitä siihen, miksi akuutti kurkunpään tulehdus on yleisempi lapsilla, ovat seuraavat:

 • Immuunijärjestelmän kypsymättömyys.
 • Pieni kurkunpään halkaisija.
 • Turvotuksen ja kurkunpään kouristusten ilmaantumisen helppous.
Some figure
Kurkunpään tulehdus vaikuttaa alueeseen, jossa ihmisen äänihuulet sijaitsevat.

Oireet ja hoito

Kurkunpään tulehduksen oireet ovat hyvin ominaisia, ja niihin kuuluvat:

 • “Metallinen” yskä
 • Käheys
 • Kipeä kurkku
 • Hengenahdistus
 • Joskus kohtalainen kuume

Hoito

Sinun tulisi pyrkiä vältämään tai ainakin minimoimaan verbaalista kommunikointia. Lisäksi sinun on lisättävä nesteen saantiasi eritteiden poistamisen helpottamiseksi.

Älä koskaan itsehoida

Mikäli sinulla on minkäänlainen kurkunpään sairaus, vältä itsehoitoa lääkkeillä ja selvitä lääkärin vastaanotolla, mikä hoito on kohdallasi paras vaihtoehto. Antibioottien epäasianmukainen käyttö vahvistaa bakteerien antibioottiresistenssiä. Tällä tavoin yhä useammat bakteerikannat tulevat vastustuskykyisiksi näille lääkkeille. Niin sanotuista “superbakteereista” on tullut todellinen maailmanlaajuinen kansanterveysongelma.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Piñeiro R, Hijano F, Alvez F, Fernández A et al. Documento de consenso sobre el diagnóstico y tratamiento de la faringoamigdalitis aguda. An Pediatr (Barc). 2011;75(5):342.e1-13.
 • Arroba M. Laringitis aguda (Crup). Anales de Pediatría. 2003;1(S1):55-61.
 • Gamboa J, Sistiaga J, Wills D, Rivera T. Enfermedades inflamatorias laríngeas y faríngeas del adulto. Medicine (Madr). 2011 Nov;10(91):6190-6198.
 • Font E. Faringitis y amigdalitis: tratamiento etiológico y sintomático. Offarm: Farmacia y Sociedad. 2001;20(10):71-78.
 • Vazel L, Martins C, Potard G, Marianowski R. Faringitis crónicas. EMC – Otorrinolaringol. 2005;34(2):1–7.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.