Logo image
Logo image

Voinko imettää, jos minulla on koronavirus?

3 minuuttia
Raskaana olevat ja imettävät äidit pohtivat, voivatko he imettää vauvaansa annettuaan positiivisen koronavirusnäytteen. Sekä Maailman terveysjärjestö ja muut terveysinstituutiot ovat selventäneet asiaa. Kerromme lisää tässä artikkelissa.
Voinko imettää, jos minulla on koronavirus?
Viimeisin päivitys: 16 huhtikuuta, 2022

Raskaus nostaa esiin kaikenlaisia kysymyksiä, kuten äitiyskin. Nykyisen koronaviruspandemian aikana on luonnollista miettiä: “Voinko imettää, jos minulla on koronavirus?”

On mahdollista, että äiti saa ilman selkeitä oireitakin diagnoosin koronaviruksesta. Ei pidä unohtaa, että joissakin maissa ja tietyillä maantieteellisillä alueilla testataan oireettomiakin henkilöitä.

Kyseessä on erittäin herkästi tarttuva virus, joka kykenee leviämään nopeasti henkilöstä toiseen. Tästä syystä kaikkialla maailmassa on otettu käyttöön eristäytymistoimenpiteitä. Tämä mielessä pitäen haluamme nyt vasta seuraavaan kysymykseen: voiko koronavirustartunnan saanut äiti edelleen imettää vauvaansa?

Imettäminen on aina paras vaihtoehto asiantuntijoiden mielestä

Maailman terveysjärjestöllä (WHO) on ollut sama kanta pandemian alusta asti. SARS-CoV-2 -tartunnan saaneiden naisten tulisi tehdä kaikki mahdollinen jatkaakseen imetystä. Heidän tulisi ottaa käyttöön erityiset varotoimet, mutta ei keskeyttää rintamaidon antamista vauvalleen.

UNICEFin tietojen mukaan imetettävät lapset kuolevat kuusi kertaa pienemmällä todennäköisyydellä ennenaikaisesti. Tämä liittyy siihen suojaan, jota rintamaito tarjoaa hengitysteiden ja ruoansulatuskanavan infektioita vastaan.

Imetys on hyödyllistä myös äidille, sillä imettävät äidit kärsivät pienemmällä todennäköisyydellä verenvuodoista synnytyksen jälkeen. Imetykseen liittyy myös pitkäaikaisia hyötyjä, joihin kuuluu pienempi rintasyövän ja kohtusyövän riski. Nämä tuplahyödyt ovat se syy, miksi naisten tulisi imettää siitäkin huolimatta, että he ovat antaneet positiivisen koronavirusnäytteen.

Kansainväliset lääketieteen järjestöt ovat koko ajan suositelleet imetystä. Tässä ei tulisi jättää huomiotta myöskään imetyksen taloudellista puolta, sillä rintamaito ei maksa mitään.

Some figure
WHO suosittelee imettämistä siitäkin huolimatta, että äiti on antanut positiivisen koronavirusnäytteen.

Lue lisää: Voiko koronavirus siirtyä äidistä vauvaan?

Koronavirus raskauden aikana

Se, voiko nainen edelleen imettää vauvaansa annettuaan positiivisen koronavirusnäytteen, liittyy siihen yhteyteen, joka raskaudella ja COVID-19 -taudilla on keskenään. Onneksi nykyinen pandemia on tähän mennessä osoittautunut helläksi raskaudelle. Näin ei ollut esimerkiksi vuoden 2009 sikainfluenssapandemiassa.

Viruksen aiheuttama kuolleisuus ei ole suurempaa raskaana olevilla naisilla, eikä raskautta voi pitää riskitekijänä. Ne suositukset, joita annettiin pandemian alussa koskien raskaana olevien naisten suojaamista riskiryhmänä, liittyvät lääketieteen varovaisuusperiaatteeseen.

Asiantuntijoiden mukaan koronaviruksen vertikaalista leviämistä ei voi osoittaa toteen. Tämä perustuu niihin tieteellisiin tutkimuksiin, joita tehtiin aiempien koronavirusepidemioiden kohdalla, esimerkiksi SARSin aikoihin vuonna 2003. Tällä hetkellä ei ole mitään näyttöä siitä, että koronavirus voisi siirtyä äidistä sikiöön istukan kautta.

Raskaana olevilla, SARS-CoV-2 -tartunnan saaneilla naisilla tehty uusi tarkkailututkimus kyllä osoittaa, että raskaana olevien naisten sairaalassaoloaika ja tehohoidon tarve lisääntyi. Mitään ratkaisevaa ja riittävää tietoa ei kuitenkaan ole lopullisten päätelmien tekemiseksi.

Some figure
Koronavirus ei siirry odottavasta äidistä sikiöön.

Lue lisää: Koronaviruksen toteaminen: mikä on PCR-testi?

Varotoimenpiteet imetystä varten koronavirustartunnan saaneilla naisilla

Ei ole saatu tutkimusnäyttöä siitä, että koronavirus leviäisi äidinmaidon kautta vauvaan. Tästäkin huolimatta on tärkeää olla varovainen. Imettämisen aikana äiti ja vauva ovat suorassa kontaktissa keskenään, mikä edesauttaa hengitysteiden pisaroiden vaihtumista. Samoin jos nainen päättää pumpata rintamaitoa ruokkiakseen vauvaansa pullolla, pätevät nämä samat kriteerit:

  • Pese kädet ennen ja jälkeen vauvan ruokkimisen.
  • Käytä hengityssuojainta imettäessäsi tai pulloruokkiessasi vauvaa, vaikka se ei olisikaan kirurginen maski.
  • Vähennä suoraa ja läheistä kontaktia äidin ja vauvan kasvojen välillä.
  • Pese pullot jokaisen käyttökerran jälkeen.

Voinko siis imettää, jos minulla on koronavirus?

Vastaus on kyllä. Äidin tulisi jatkaa imettämistä, vaikka hän olisi antanut positiivisen koronavirusnäytteen. Jos äidillä on oireita ja olo tuntuu hyvin heikolta, hän voi pumpata maitoa ja ruokkia vauvaa pullolla imettämisen sijaan. Eli jos rintamaidon antaminen vauvalle on mahdollista, se tulisi tehdä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Navarro, Gimeno, and Jose Manuel Martín Morales. “MANEJO DEL RIESGO DE CONGAGIO POR CORONAVIRUS EN MADRES Y RECIÉN NACIDOS.” (2020).
  • Anderson, Philip O. “Breastfeeding and respiratory antivirals: coronavirus and influenza.” Breastfeeding Medicine 15.3 (2020): 128-128.
  • Ranganathan, Ranjitha, Khan Amir Maroof, and Pragti Chhabra. “Antenatal care, care at birth, and breastfeeding during the Coronavirus (COVID-19) pandemic.” Indian Journal of Community Health 32.1 (2020): 17-20.
  • Khan, Naushad, et al. “Coronavirus Effects on Pregnant Women in The World.” Available at SSRN 3569040 (2020).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.