Logo image
Logo image

Voikukan käyttötavat ja hyödyt

3 minuuttia
Voikukan käyttötavat ja hyödyt
Viimeisin päivitys: 30 marraskuuta, 2018

Voikukanlehtien kitkerä maku viittaa siihen, että ne sisältävät runsaasti fytoravinteita ja ovat erittäin hyödyllisiä maksalle, jonka tehtävänä on poistaa myrkkyjä elimistöstä. Voikukkaa voi hyödyntää eri tavoin, ja tässä artikkelissa esittelemmekin voikukan käyttötavat ja hyödyt – jatka siis lukemista!

Voikukan tieteellinen nimi on Taraxacum officinale – miten hienostunut nimi villikasville! Kasvi on pääosin levinnyt ympäri pohjoista pallonpuoliskoa, erityisesti Eurooppaan ja Amerikkaan.

Sitä on viljelty vuosikymmenten ajan ja syöty salaateissa. Se on maultaan kitkerä (vielä kitkerämpi kuin rucola tai endiivi).

Voikukka tunnetaan rosoisista, kovista ja karheista lehdistään, mutta aivan erityisesti keltaisesta, myöhemmin pyöreästä kukinnostaan, joka koostuu kukkamaisesta haivenpeitteestä, jota ihmiset usein puhaltavat toiveen tehdessään. Luonnossa siementen leviäminen tapahtuu tuulen välityksellä. Siksi voikukat kasvavat tavallisesti laajoilla aukeilla.

Some figure

Voikukka sisältää seuraavia ravintoaineita:

  • Hiilihydraatteja
  • B-vitamiinia
  • C-vitamiinia
  • Beetakaroteenia
  • Kaliumia
  • Flavonoideja
  • Oleiinihappoa
  • Linoleenihappoa
  • Tanniineja

Voikukan käyttötavat – mitkä osat käytetään?

Some figure

Kevät on parasta aikaa kerätä voikukan hentoja lehtiversoja, jos haluat syödä niitä tuoreena salaatissa.  Voit myös säilöä ne säkkikankaan sisään kuivumaan.

Juuret kerätään loppukesästä tai syksyllä. Ne säilötään lasipurkkeihin, joissa on täysin ilmatiivis kansi.

Voikukan käyttötavat ovat moninaiset, ja siitä voidaankin käyttää seuraavat osat:

Lehdet

Lehdet ovat kuin pinaattia, ja ne syödään raakana salaatissa tai kypsennettynä esimerkiksi piirakan täytteenä. Ne maistuvat suhteellisen kitkeriltä tultuaan tiettyyn ikään, mistä syystä suosittelemme syömään vain pehmeät tai pienikokoiset versot.

Jotkut ihmiset nauttivat voikukan kuivatuista lehdistä tehtyjä yrttijuomia lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Kukat

Ennen kuin kukat puhkeavat, voit säilöä ne suola-etikkaliuoksessa, kuten kapriksille tehdään. Ne voidaan paistaa tai lisätä sellaisenaan salaatteihin.

Juuret

Kun kasvi on kaksivuotias tai vanhempi (eli aikuinen kasvi), voit alkaa leikata osia sen juuresta. Voit sitten paahtaa ne ja käyttää ne kofeiinin korvikkeena yrttijuomien valmistuksessa.

Kuten huomaat, voikukan käyttötavat ovat hyvin monimuotoiset, ja saat käyttöösi voikukan terveyshyödyt monella tapaa. Seuraavaksi esittelemme voikukan terveysvaikutukset.

Voikukan hyödyt ja hoitavat ominaisuudet

Some figure

Nyt kun jo tiedät, mistä kasvista on kyse, on aika oppia tuntemaan sen terveyshyödyt, ja alkaa syödä sitä!

Hoitaa diabetestä

Euroopassa voikukkaa käyttävät usein diabeetikot, sillä voikukan juuret sisältävät helposti sulavia sokereita.

Hoitaa munuaisten ja virtsateiden ongelmia

Ranskassa tätä kasvia kutsutaan usein nimellä “pissenlit” (jonka suora käännös tarkoittaa “pissaa sänkyyn”). Selitys löytyy siitä, että voikukkaa on käytetty pitkään stimuloimaan munuaisten toimintaa.

Voikukka auttaa myös vahvistamaan näitä elimiä, hoitamaan virtsatietulehduksia ja poistamaan munuaiskiviä. Se on erinomainen diureetti, joka ei poista kaliumia elimistöstä, kuten suurin osa muista diureeteista.

Parantaa ruoansulatuskanavan toimintaa

Voikukka on lievä laksatiivi ja kitkerä piristävä lääke, joka lisää toipilaiden ruokahalua. Se auttaa lisäämään sappinesteen tuotantoa sekä helpottamaan ummetusta ja ruoansulatushäiriöitä.

Rauhoittaa maksaa

Voikukkaa suositellaan vahvasti elimistöön kerääntyvien myrkkyjen poistamiseen. Voikukan käytöllä on siis yhteys maksan terveyteen. Kyseistä yrttiä käytetään hepatiitin, keltataudin ja syövän tai maksan kasvainten hoitamiseen.

Voikukassa on myös verta puhdistavia ominaisuuksia, ja se auttaa ehkäisemään kemikaaleista tai ruoasta johtuvia myrkytyksiä. Se myös auttaa puhdistamaan verta rasvoista (kolesterolista) ja virtsahaposta.

Sopii myös kauneudenhoitoon

Voikukkaa on käytetty useita vuosia hoitamaan finnejä, ihottumaa ja psoriasista muiden iho-ongelmien lisäksi.

Yrttijuoma voidaan valmistaa yhdestä kourallisesta voikukan kukintoja haudutettuna kupilliseen kiehuvaa vettä. Anna jäähtyä, niin se sopii täydellisesti haavojen puhdistamiseen. Kostuta vanupallo nesteessä ja hankaa sitä hoidettavalle alueelle.

Apua anemiaan

Voikukanlehdet sisältävät huomattavan määrän rautaa, ja niitä voidaankin käyttää ehkäisemään tai hoitamaan anemiaa. Niiden avulla elimistö pystyy myös toipumaan pitkään jatkuneesta rautavajeesta.

Voikukanlehdet sopivat loistavasti myös odottaville äideille, joille joskus kehittyy raskausajan anemia.

Parantaa silmien terveyttä

Ihmiset, jotka kärsivät huonosta pimeänäöstä tai jonkinlaisesta verkkokalvon epämuodostumasta, voivat nauttia voikukkaa saadakseen ruokavalioonsa lisää A-vitamiinia, beetakaroteenia ja muita yhdisteitä. Nämä ravintoaineet parantavat silmän kykyä vangita valoa ja suojaavat näköä.

Hoitaa suonikohjuja ja peräpukamia

Tämä johtuu kasvin sisältämistä tanniineista. Siinä on rentouttavia ja rauhoittavia ominaisuuksia, jotka lievittävät pinta- tai ääreisverenkierron ongelmia, kuten suonikohjuja ja peräpukamia.

Jälkimmäisessä tapauksessa kannattaa kylpeä istuma-asennossa vedessä, johon on sekoitettu kourallinen voikukanlehtiä, tai kostuttaa vanupallo niistä tehdyssä teessä ja levittää sitä hoidettavalle alueelle.

Voikukan sivuvaikutukset ja käytön esteet

Some figure

Tämän kasvin käyttämisellä ei yleensä ole kovinkaan monia haitallisia sivuvaikutuksia, paitsi allergiset ihoreaktiot ja ihottuma. Jos nautit voikukkaa runsaasti, saatat saada ripulin, närästystä tai vatsakipua.

Tuoreet varret saattavat olla myrkyllisiä lapsille. Suuren alkoholipitoisuuden takia voikukasta tehtyä uutetta ei suositella käytettäväksi raskauden tai imetyksen aikana. Näissä tapauksissa on parasta käyttää kasvia vain pieni määrä joko tuoreena tai kuivattuna.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.