Logo image
Logo image

Voiko ummetus olla vaarallista?

5 minuuttia
Voiko ummetus olla vaarallista?
Maricela Jiménez López

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Voiko ummetus olla vaarallista? Ummetus on kehon ongelma, joka kannattaa hoitaa, ja sitä olisi hyvä myös torjua ennaltaehkäisevillä toimilla. Ummetus ei nimittäin ole hyväksi ihmisen terveydelle, ja jos tämä tila muuttuu krooniseksi, saattaa lopputuloksena olla vaarallinenkin ongelma.

Miksi ummetus sitten voi olla terveydelle vaarallista? Siksi, että se saattaa aiheuttaa muita sairauksia, ja nämä ongelmat voivat muuttaa tilanteen paljon pahemmaksi. Tässä artikkelissa kerromme siis siitä, miksi ummetus saattaa olla vaarallista ja mitä sinun tulisi tehdä kyseisen ongelman hoitamiseksi. Jatka lukemista, jos joskus kärsit tästä ärsyttävästä vaivasta!

Ummetus on tavallinen häiriö

Kukapa ei myöntäisi joskus kärsineensä tästä hyvinkin tavallisesta pulmasta? Lähes kaikki ovat joskus kokeneet ummetusta, ja toisilla kyseistä vaivaa saattaa esiintyä useastikin. Tämä tarkoittaakin sitä, että toisilla saattaa kulua päiviä tai jopa viikkoja ilman, että he pystyisivät käymään vessassa normaaliin tapaan. Kaikki ihmiset eivät pysty myöskään ulostamaan säännöllisesti ilman kipua, ja lääketeollisuus onkin kehittänyt enemmän tuotteita tämän ongelman hoitamiseksi viime vuosina.

Jos olet yksi niistä ihmisistä, jotka käyttävät lääkkeitä pystyäkseen käymään vessassa normaaliin tapaan, saattaa tähän olla joskus syynä se, että muita vaihtoehtoja ei enää ole. Yleisesti ottaen ei kuitenkaan ole hyväksi syödä lääkkeitä ummetuksen hoitamiseksi. Olisi ihanteellista, jos voisit muuttaa ruokailutottumuksiasi ja elämäntapaasi siten, että elimistösi voisi vähitellen itse alkaa hallita tätä ongelmaa.

Istuma-asentoon painottuva elämäntapa, kuidun vähäisyys ruokavaliossa, huono ruokavalio yleisestikin ottaen sekä vähäinen nesteiden juonti ovat epäilemättä pääsyyt siihen, että ihmiset päätyvät kärsimään ummetuksesta. Lisäksi naiset kärsivät tästä pulmasta tavallisemmin kuin miehet. Miksi näin on? Siksi, että naisen keho on tyypiltään ummetukselle alttiimpi.

Tässä on myös tärkeää muistaa, että normaali ulostaminen tarkoittaa eri asiaa jokaiselle ihmiselle. Kaikki eivät nimittäin prosessoi ruokaa samalla tavalla ruoansulatuksessaan, ja toisille saattaa olla helpompaa tai vaikeampaa käsitellä syömänsä ravinto. On kuitenkin tavallisinta ulostaa kerran päivässä, ja tämä ei yleensä aiheuta kipua tai suurta ponnistelua. Mutta kuten kaikki jo tiedämmekin, ei ulostaminen aina valitettavasti tapahdu näin yksinkertaisesti.

Mistä tiedät, että kärsit ummetuksesta?

Some figure
  • Ulostat kolme kertaa viikossa (tai harvemmin).
  • Ulosteesi on joko hyvin nestemäistä tai erittäin kiinteää.
  • Sinun täytyy pinnistää hyvin voimakkaasti ainakin 10-15 minuutin ajan, jotta pystyisit ulostamaan.
  • Tunnet olosi turvonneeksi, raskaaksi ja ilmavaivaiseksi.
  • Kärsit joskus päänsäryistä.
  • Jos sinulla on ilmennyt nämä oireet jo yli 3 kuukauden ajan, on sinulla krooninen ummetus.

Voiko ummetus olla vaarallista?

Some figure

Nyt tiedät, että ummetus ei ole terveellistä ja että sitä olisi hyvä yrittää estää parhaansa mukaan. Muista aina, että jos kehosi ei pysty poistamaan itsestään kaikkea sitä ylimääräistä jätettä, jota siihen kertyy, tulee tämä jäte tekemään sinut sairaaksi. Suolistosi muuttuu tällöin kipeäksi ja se on täynnä myrkyllisiä aineita, jotka estävät elimistösi normaalia toimintaa – ruoan ravintoaineet eivät pysty tällöin imeytymään, ja tämä on hyvin vaarallista.

Jos sinulla on ummetuksen oireita kerran tai kaksi kuukaudessa, on tämä normaalia. Mutta jos kärsit kroonisesta ummetuksesta, tulisi sinun ehdottomasti ottaa kyseiset oireet vakavasti, sillä ne kertovat siitä, että elimistössäsi on vakavampi ongelma. Sinun tulisikin käydä lääkärin vastaanotolla ummetuksen vuoksi, jos seuraavat ongelmat ovat totta omalla kohdallasi:

  • Sinulla on hyvin kivuliaita vatsakramppeja, ja olosi on hyvin epämukava silloin, kun menet vessaan ulostaaksesi – saatat joskus jopa tuntea tarvetta oksentaa.
  • Sinulla voi kulua jopa 7 päivää niin, että et käy ulostamassa ollenkaan, ellet sitten ota lääkettä tähän tarkoitukseen.
  • Sinun tulisi aina mennä heti lääkäriin, jos huomaat verta ulosteessasi.
  • On myös vaarallista, jos tilasi vaihtelee ummetuksen ja ripulin välillä.
  • Katso ulosteidesi muotoa – jos ne ovat hyvin ohuita, kerro tästä lääkärillesi, sillä tämä ei ole tervettä.
  • Varmista, että et ole äkillisesti ilman näkyvää syytä alkanut menettää painoa. Tämä saattaa nimittäin olla suora oire siitä, että jokin on vialla elimistössäsi, ja kyseessä saattaa vaikkapa olla ravinteiden menettäminen.
  • Ummetuksen lisäriskinä on peräpukamat. Jos sinun täytyy koko ajan pinnistää hyvin voimakkaasti ulostaessasi, suolisto voi vahingoittua. Jos siis huomaat mitään epänormaalia peräaukossasi tai yhtään verta ulosteessasi, mene suoraan lääkärisi puheille.

Helppoja ohjeita ummetuksen estämiseksi

Some figure

1. Ala liikkumaan enemmän. Jo puoli tuntia päivässä voi saada aikaan huomattavan parannuksen tilanteessasi. Liike stimuloi suoliston toimintaa, ja kevyt liikkuminen on hyvin helppo aloittaa. Näin koet tuntuvan muutoksen elimistössäsi.

2. Aamuisin juotu aloe vera -juoma, jossa on myös sitruunaa tai kiiviä. Jotta voisit valmistaa tämän helpon mutta tehokkaan juoman, sekoita yksinkertaisesti huoneenlämpöistä vettä ruokalusikalliseen aloe veraa. Anna geelin liueta ja lisää sitten puolikkaan sitruunan mehu. Voit myös valmistaa tämän juoman sekoittamalla aloe veraa kahteen kiiviin tehosekoittimessa. Herkullinen juoma kummalla tavalla tahansa!

3. Kulhollinen papaijaa, saksanpähkinöitä ja kreikkalaista jogurttia. Tämä on mahtava aamiaisvaihtoehto. Saat siitä kuitua, vitamiineja ja sellaisia bakteereita, jotka parantavat suoliston toimintaa.

4. Kaurajauho, johon on lisätty kuivattuja luumuja. Loistava aamiaisresepti!

5. Täysjyväriisi. Tämä on täydellinen lisä mihin tahansa lounasateriaan. Täysjyväriisi on loistava tuote elimistön puhdistumisen tehostamiseksi, ja saat siitä paljon kuitua ja antioksidantteja.

6. Paljon nesteitä. Vettä, luonnollisia mehuja… nämä juomat ovat loistava keino pitää kehosi nesteytettynä koko päivän ajan. Lisäksi ne stimuloivat suoliston toimintaa ja myrkkyjen poistumista elimistöstä. Juo siis vähintään kaksi litraa tällaisia nesteitä joka päivä.

7. Syö useita pieniä aterioita päivän aikana. Sinun ei koskaan tulisi jättää välistä aterioita, eikä etenkään aamiaista. On hyvin tärkeää pitää kiinni ruokailuaikataulusta, jotta elimistölläsi olisi rutiini. Varmista myös se, että et syö liian suuria illallisia – kevyt ja tasapainoinen illallinen auttaa sinua torjumaan ummetusta.

8. Sano kyllä hedelmille ja vihanneksille! Ala syömään paljon salaatteja ja juomaan sellaisia juomia, joissa on hedelmiä ja vihanneksia. Jos tarvitset uusia reseptejä, voit kokeilla esimerkiksi lehtimangoldeja, hunajamelonia ja limeä; porkkanaa, ananasta, vesimelonia ja inkivääriä; vesimelonia, tomaattia ja basilikaa. Kaikki nämä yhdistelmät ovat todella herkullisia, joten voit olla varma, että suoliston toiminnan helpottaminen näillä tuotteilla ei tule olemaan epämiellyttävä urakka!

Kokeile näitä vinkkejä, jotta voisit poistaa ummetusta luonnollisella tavalla – näin voit välttää tilanteen muuttumisen krooniseksi ja terveyden kannalta vaaralliseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chang CC., Lin YT., Liu YS., Liu JF., KIwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Asia Pac J Clin Nutr, 2010. 19 (4): 451-7.
  • Tabbers MM., Benninga MA., Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ Clin Evid, 2015.
  • Costilla VC., Foxx Orenstein AE., Constipation: understanding mechanisms and management. Clin Geriatr Med, 2014. 30 (1): 107-15.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.