Logo image
Logo image

Voiko kuu vaikuttaa elämääsi?

4 minuuttia
Voiko kuu vaikuttaa elämääsi?
Viimeisin päivitys: 31 lokakuuta, 2018

Olet ehkä joskus kuullut puhuttavan kuunkierron vaikutuksista ihmisen elämään. Oletko koskaan miettinyt onko tässä mitään perää? Voiko kuu vaikuttaa sinun elämääsi? Sanotaan, että tämä maan satelliitti eli kuu vaikuttaa sekä ihmisen fyysiseen elämään että tunne-elämään. Kuu vaikuttaa ihmisen elämään aina lapsuudesta lähtien. Lue siis lisää, ja saat selville mitä uskomuksia ja käsityksiä tähän kiinnostavaan aiheeseen liittyy!

Kuu ei ole pelkästään planeettamme maan ainoa satelliitti tai “kiertolainen”. Se on valtaisa mysteeri monestakin syystä. Kuu on läsnä ihmisen koko elossaolon ajan, ja siksi sinun onkin hyvä tietää erinäisiä asioita, jotta voit päättää kannattaako kuu tosiaan ottaa huomioon päivittäisessä elämässä.

Sveitsiläisen Baselin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan kuu vaikuttaa merkittävästi ihmisen kokemukseen unesta, sillä tämä kokemus voi olla subjektiivinen tai objektiivinen riippuen kuunkierron senhetkisestä vaiheesta. Siksi täysikuuta lähellä olevina tai sen aikaisina päivinä syvään uneen liittyvä aivotoiminta vähenee 30 prosentilla, ja tällöin vie pidemmän aikaa nukahtaa. Siksi myös periaatteessa nukut näinä aikoina vähemmän kuin muulloin.

Miten kuu vaikuttaa elämäämme?

Kuunkierron vaiheisiin perustuvat muutokset

Some figure

 

Kuun vaihteleva sijainti aiheuttaa tiettyjä muutoksia, ja seuraavassa kerromme näihin liittyvistä käsityksistä sekä uskomuksista.

Uudenkuun aika

Tämä koskee sellaista vaihetta, kun kuun sijainti on yhtenevä auringon kanssa, ja se aloittaa uuden kierron. Tällöin on paras aika asettaa itselleen uusia päämääriä. Nämä voivat koskea sekä suurempia tulevaisuuden suunnitelmia että esimerkiksi tupakoinnin lopettamista, uuden paremman ruokavalion omaksumista tai vaikkapa elimistön puhdistamista alkoholin vaikutuksista.

Psykologiselta kannalta ajatellen ihmisen mieli on tällöin helpommin hallittavissa. Se on siis rauhallisemmassa tilassa elämänmuutosten aiheuttamien muutosten kannalta. Silloin mieli myös selviytyy paremmin haasteellisista tilanteista, ja se sulkee pois ylimääräiset asiat luontevammin kuin muulloin.

Uudenkuun aikaan on myös hyödyllistä meditoida, puhdistaa elimistöä myrkyllisistä aineista, hoitaa puita tai huonosti voivia kasveja, tai vaikka leikata hiuksia, sillä ne kasvavat tällaisena aikana nopeammin. Uudenkuun aikana ei siis ihokarvojen vahaus ole kovin hyvä ajatus, sillä ihokarvat kasvavat nopeammin kuin muulloin. Tällöin on myös oivallinen hetki alitajuntasi piilossa olevien alueiden tutkimiseen. Uudenkuun vaihe kestää ainoastaan kahdesta kolmeen päivään.

Puolikuun vaihe

Kun kuunvalo voimistuu ja saavutaan puolikuun aikaan, alkaa elimistösi “imemään” kaikkea itseensä nopeammin sekä suuremmissa määrissä. Tässä vaiheessa elimistö kokee kaikki sitä kohtaavat aineet tai tapahtumat erityisen voimakkaasti, minkä vuoksi on todella hyvä idea aloittaa vitamiinikuuri. Ole kuitenkin varovainen puolikuun aikaan, sillä se on myös riskialtis vaihe painon lisääntymisen kannalta – paitsi tietysti silloin, kun tavoitteenasi todellakin on painon lisääminen eikä sen tiputtaminen.

Puolikuu on hyvää aikaa puutostiloista toipumiseen. Tällöin pätee erityisen selvästi se, että jos syöt tai juot jotakin tavallisesta poikkeavaa, elimistösi alkaa vastustaa ideaa paluusta normaaliin rutiiniinsa. Siksi emme suosittele alkoholin juontia tässä vaiheessa, sillä sen seuraukset voivat olla sinulle korostuneen haitallisia. Jos haluat hiustesi ja kynsiesi kasvavan enemmän, on tämä hyvä hetki leikata ne. Voiteiden, geelien tai rasvojen laitto hiuksiin niiden uusiutumisen edistämiseksi on myös hyvä idea, sillä tähän aikaan iho on erityisen vastaanottavassa tilassa. Puhdistavat kuurit voivat puolikuun aikaan olla vaikeita sekä vaatia kärsivällisyyttä.

Tämä vaihe kestää noin 13 päivää. Ehdotamme, että tekisit tällöin jotakin sellaista, joka on elinvoimaa antavaa tai vahvistavaa. Taloudellisiin asioihin liittyen on sanottu, että tämä on hyvä hetki pyytää lainaa, etsiä uutta työpaikkaa, myydä omaisuutta tai sijoittaa siihen. Puolikuu on myös sopivaa aikaa sopimusten luontiin, yhteistyökumppaneiden kanssa sitoutumiseen tai yhdistyksiin liittymiseen. Puolikuun aikaan ei tulisi leikata hedelmäpuita.

Täysikuu

Tämä vaihe on kyseessä silloin, kun kuun sijainti on aurinkoa vastapäätä, ja se on valoisuutensa maksimissa. Kehon kudokset ovat tällöin suuren paineen kohteena, mikä voi vaikuttaa myös tunne-elämään ja ilmetä etääntymisenä.

Täysikuu tarkoittaa sitä, että ihmisen vaistonvarainen puoli “herää eloon” – ja siksi myös kansantaruissa ihmissudet ilmestyvät aina täydenkuun aikaan. Elimistö kerää tällöin enemmän nestettä, ja tämä johtaa helposti turvotukseen. Sinun täytyy tällöin kiinnittää enemmän huomiota siihen, mitä juot tai syöt. Tuntemukset, tunteet ja aistikokemukset menevätkin tällöin “ihon alle”, ja saattaa tapahtua monenlaisia asioita: psykosomaattisia ongelmia, muutoksia nukkumisessa, unettomuutta, painajaisia sekä värikkäämpiä, todentuntuisia ja intensiivisiä unia.

Täydenkuun aikaan emme suosittele minkään painon vähentämiseen liittyvän ruokavalion aloittamista. Ole varovainen myös lääkitysten sivuvaikutusten kanssa. Tee kaikkesi välttääksesi päänsärkyjä, sillä ne voivat tällöin olla intensiivisiä. Pidä myös kiinni huumorintajustasi: älä ota kaikkea todesta tai vakavasti, äläkä ryhdy riitelemään.

Tämä täysikuun vaihe kestää vain muutaman tunnin, ja sen vaikutus on todellakin huomattavissa: jos sinulla on esimerkiksi haava, vuotaa se enemmän verta, ja sama pätee naisilla kuukautisvuotoon. Kirurgisten toimenpiteiden suorittaminen tähän aikaan voi olla riskialtista, ja ihmisillä on taipumus olla aggressiivisempia kuin muulloin. Erään uskomuksen mukaan kaikki mitä teet 6 tuntia ennen tai jälkeen täysikuun johtaa menestyksekkäisiin tuloksiin. Syntyvyys lisääntyy tällöin, kuten myös hermostoon liittyvät sairaudet. Jos tukkasi on ohut, voi olla hyvä idea leikata se täydenkuun aikaan.

Hiipuvan kuun vaihe

Kuun alkaessa pienentyä ryhtyy elimistösi hankkiutumaan eroon kaikesta sellaisesta, jota se ei tarvitse. Tämän vuoksi on hiipuvan kuun aika hyvin soveltuva kerääntyneen energian vapauttamiseen, jota on ehkä varastoitunut sinuun edellisissä kuunkierron vaiheissa. Voit siis poistaa elimistöstäsi rasvoja, nestettä sekä myrkyllisiä aineita helpommin kun muissa vaiheissa. Tällöin on hyvä hetki aloittaa puhdistavia kuureja sekä vähentää turvotusta tai ärsyyntyneisyyttä.

Ehdotamme, että teet tässä vaiheessa sellaisia asioita, jotka vaativat voimaa sekä kestävyyttä. On myös hyvä juoda paljon vettä, sillä näin edesautat kaiken epäterveellisen poistumista elimistöstäsi. Uuden ruokavalion aloitus, hiusten ja kynsien leikkaaminen, syylien ja tummien ihojälkien poistaminen sekä arpien hoito on tällöin sopivaa puuhaa. Hampaisiin liityvät sekä kirurgiset toimenpiteet on myöskin hyvä tehdä tällöin.

Hiipuvan kuun aika sopii lisäksi hyvin hedelmäpuiden, vihannesten sekä mukuloiden istuttamiseen ja leikkaamiseen. Ja mitä tulee hiipuvan kuun ja tunne-elämän yhteyteen, sanotaan, että tällöin on hyvä hetki lopettaa ihmis- tai kumppanuussuhde.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • César Augusto Arciniegas Suárez, C. (2012). Diagnóstico y control de material particulado: partículas suspendidas totales y fracción respirable PM 10. Luna Azul. https://doi.org/Inf.tecnol.4308it.09
  • Peña, Andrés. (1996). No Titlela luna y la fuerza de gravedad. Todo Sobre La Luna. https://doi.org/luna
  • Carrillo, P., Ramírez, J., & Magaña, K. (2013). Neurología del Sueño y su importancia: antología para el estudiante universitario. Revista de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2006.12.093

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.