Voiko ketodieetti aiheuttaa hiustenlähtöä?

Olet saattanut kuulla, että ketodieetti tai kalorien rajoittaminen voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Alla kerromme, pitääkö tämä paikkansa.
Voiko ketodieetti aiheuttaa hiustenlähtöä?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Hiilihydraatteja rajoittava dieetti, ns. ketodieetti, on saavuttanut suosiota johtuen sen monista käyttötarkoituksista. Esiin on kuitenkin noussut kysymys siitä, voiko ketodieetti aiheuttaa hiustenlähtöä.

Ketodieetti on tehokas ruokavaliomalli painonpudotukseen, diabeteksen hallintaan ja jopa muiden metabolisten häiriöiden ehkäisyyn. Kaikki eivät kuitenkaan kykene pitäytymään siinä.

Lisäksi on epäilystä siitä, voiko hiilihydraattien rajoittaminen aiheuttaa alopeciaa, joka on tekninen nimitys hiustenlähdölle. Alla keskustelemme siis siitä, voiko ketodieetti aiheuttaa hiustenlähtöä. Voit punnita kyseisen ruokavalion hyvät ja huonot puolet ja pohtia, onko se sopiva ruokavalio sinulle.

Yleisiä syitä hiustenlähtöön

Hiustenlähtö on iäkkäämmille ihmisille tyypillinen ilmiö, vaikkakin joskus se voi alkaa jo heti nuoruusiän päätyttyä.  Hiustenlähtö on yhdistetty tiettyyn geneettiseen riskiin.

Journal of the American Academy of Dermatology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hiustenlähtö on mahdollista lisääntyneen testosteronituotannon myötä tietystä iästä alkaen. Tämä riippuu solujen DNA:sta.

Vaikka geenit siis vaikuttavat hiustenlähtöön, sen etenemistä voidaan hidastaa vaikuttamalla ympäristötekijöihin, kuten ruokavalioon. Näin on esimerkiksi pälvikaljutyyppisen hiustenlähdön kohdalla, jota voidaan hidastaa riittävällä D-vitamiinin saannilla. Näin todetaan joissakin nykyisissä tiedekirjallisuuden julkaisemissa tutkimuksissa.

Moni pohtii, voiko ketodieetti aiheuttaa hiustenlähtöä
Miesten hiustenlähtö liittyy perintötekijöihin ja testosteronihormonin vaikutukseen.

Hormonit voivat vaikuttaa hiustenlähtöön

Yksi hiustenlähtöä aikaansaava tekijä ovat hormonaaliset muutokset. Testosteronin käyttö lääkkeenä anabolian ja energiatason lisäämiseksi voi olla yhteydessä hiustenlähtöön.

Tämä hormoni voi vaikuttaa hiusten kasvuun, joten mikä tahansa keinotekoinen lisä muokkaa sekundaarisia sukupuolipiirteitä, esimerkiksi hiusten kasvua päälaella ja ohimoilla.

Tästä syystä anabolisia steroideja käyttävillä kehonrakentajilla on usein laajaa hiusten ja muiden kehon karvojen lähtöä. Näiden aineiden käyttö ei kuitenkaan vaikuta kaikkiin samalla tavalla; taustalla on edelleen geneettinen osatekijä, joka voi vaikuttaa kyseiseen reaktioon.

Vaikuttaako ruokavalio hiustenlähtöön?

Kuten jo totesimme, hiustenlähtöön vaikuttaa vahvasti geneettinen osatekijä. Jotkut ruokavaliomuutokset voivat kuitenkin vaikuttaa tähän prosessiin hyvässä tai huonossa mielessä. Tähän liittyen ei kuitenkaan ole saatu mitään lopullisia johtopäätöksiä tutkimuksista ihmisillä.

Eläimillä, erityisesti hiirillä, on tutkittu sitä, vaikuttaako suoliston dysbioosi ja B-ryhmän vitamiinien puutos hiustenlähdön etenemiseen. Cell Reports -lehdessä julkaistu tutkimus tuli siihen tulokseen, että biotiinin puutteellinen saanti aiheuttaisi muutoksia eläimen nahassa ja stimuloisi hiustenlähtöä. Tällaisen yhteyden vahvistaminen vaatisi kuitenkin kokeita ihmisillä.

Lue lisää: B6-vitamiinin hyödyt

Voiko ketodieetti aiheuttaa hiustenlähtöä?

Ei ole mitään tieteellistä artikkelia tai ajantasaista näyttöä, joka yhdistäisi ketogeenisen tai rajoittavan ruokavalion lisääntyneeseen hiustenlähtöön. Voimme siis todeta, että hiukset eivät putoa ketodieetillä.

On muutamia tapausraportteja, jotka ovat lääkärien tai muista ammattilaisista koostuvien ryhmien tekemiä huomioita koskien joitakin erityisiä ongelmia tietyillä potilailla. Yksi ketogeenisellä ruokavaliolla ollut henkilö ilmoitti huomanneensa hiusten ohenemista, mutta yhden ihmisen tapaus ei riitä muodostamaan yleistä yhteyttä ketogeenisen ruokavalion ja hiustenlähdön välillä.

Hiustenlähtö on yhdistetty stressiin liittyviin psyykkisiin prosesseihin, testosteronituotantoa lisääviin hormonaalisiin muutoksiin tai jopa geneettisiin tekijöihin. Kalorien tai hiilihydraattien rajoittaminen ei kuitenkaan näyttäisi ainakaan nykyisen tietämyksen valossa vaikuttavan merkittävällä tavalla hiustenlähtöön.

Hormonaaliset tekijät vaikuttaa miestyyppiseen hiustenlähtöön
Klassiseen miestyyppiseen hiustenlähtöön vaikuttaa testosteronihormonin toiminta.

Voiko ketodieetti aiheuttaa hiustenlähtöä? Vastaus on ei

Vaikka hiukset voivat tippua ketodieetin aikana, ongelma ei johdu kyseisestä ruokavaliosta. Hiustenlähtö liittyy voimakkaammin geneettisiin tekijöihin kuin ympäristötekijöihin.

Ruoka voi vaikuttaa jollakin tavalla tähän prosessiin, vaikkakaan tällä hetkellä sen vaikutuksista ei ole mitään vahvaa näyttöä. Jotkut asiantuntijat suosittelevat vitamiinilisäravinteita prosessin ehkäisemiseksi, mutta käytettävistä lisäravinteista ei myöskään ole mitään vankkaa tutkimusnäyttöä.

Stressi ja hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Anabolisten steroidien käyttö voi stimuloida hiusten tippumista sekä muokata myös muita ulkonäköön ja seksuaalisuuteen liittyviä puolia. Kalorien ja sokerin rajoittaminen ei sen sijaan näytä vaikuttavan hiustenlähtöön.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Adil A., Godwin M., The effectiveness of treatments for anderogenetic alopecia: a systematic review and meta analysis. J Am Acad Dermatol, 2017. 77 (1): 136-141.
  • Gerkowicz A., Chyl Surdacka K., Krasowska D., Chodorowska G., The role of vitamin D in non scarring alopecia. Int J Mol Sci, 2017.
  • Hayashi A., Mikami Y., Miyamoto K., Kamada N., et al., Intestinal dysbiosis and biotin deprivatin induce alopecia through overgrowth of lactobacillus murinus in mice. Cell Rep, 2017. 20 (7): 1513-1524.
  • Covarrubias Gutiérrez, P., M. Aburto Galván, and L. F. Sámano Orozco. “Dietas cetogénicas en el tratamiento del sobrepeso y la obesidad.” Nutrición Clínica y Dietética y Hospitalaria 33.2 (2013): 98-111.
  • Cortés, Andrea, Felipe Mardones, and Viviana Zemelman. “Caracterización de las causas de alopecia infantil.” Revista chilena de pediatría 86.4 (2015): 264-269.
  • Pérez-Guisado, Joaquín. “Las dietas cetogénicas: potenciales efectos saludables de la Dieta Cetogénica Mediterránea Española.” (2014).
  • Mardones, Felipe. “Productos capilares alternativos para alopecia: Mecanismos de acción y evidencia científica.” Revista chilena dermatológica 30 (2014): 51-58.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.