Logo image
Logo image

B6-vitamiinin hyödyt

3 minuuttia
B6-vitamiinin puutos voi aiheuttaa terveysongelmia, kuten anemiaa ja ihosairauksia. Miksi tämä vitamiini on niin tärkeä? Mitkä sen hyödyt ovat? Tässä artikkelissa kerromme kaiken tästä vitamiinista!
B6-vitamiinin hyödyt
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

B6-vitamiini kuuluu vesiliukoisten vitamiinien ryhmään. Kyseessä on siis vitamiini, joka liukenee veteen ja jota ei voida varastoida kehoon. Keho erittää ylimääräisen B6-vitamiinin virtsan välityksellä ja sitä tulee saada säännöllisesti ruokavaliosta.

Sitä voidaan saada luonnollisesti lihasta ja kalasta. Sitä sisältävät myös tärkkelyspitoiset ruoat, kuten perunat ja tietyt hedelmät. Kyseessä on kuitenkin vitamiini, jota on lisäravinteissa pyridoksiinin muodossa.

B6-vitamiinin puutos aiheuttaa anemiaa, kutiavaa ihottumaa, huulten kuivumista, suupielten halkeilua ja kielen turpoamista. Sen puutos voi myös liittyä masennukseen, sekavaan tilaan sekä immuunijärjestelmän toimimattomuuteen.

B6-vitamiinin toiminta kehossa

Some figure
B6-vitamiinilla on tärkeä rooli sairauksien ehkäisyssä. Se on myös välttämätön kognitiivisen terveyden suojaamisessa.

Riittävät todisteet tukevat sitä, että tämän vitamiinin kulutus suositeltavissa määrin vaikuttaa kehoon positiivisella tavalla. Alla kerromme sen kaikista tärkeimmistä hyödyistä:

 • B-vitamiinit voivat alentaa sydänsairauksien riskiä alentamalla homokysteiinitasoa. Tätä vitamiinia sisältävä lisäravinne ei kuitenkaan tutkimusten mukaan vähennä sairauden riskiä samoin kuin oikeanlainen ruokavalio.
 • Alhaisen B6-vitamiinitason omaavilla ihmisillä voi olla suurempi riski saada tiettyjä ruoansulatuskanavaan liittyviä syöpäsairauksia. Esimerkkinä peräsuolen syöpä, kuten World Journal of Gastroenterology -lehden julkaisemassa tutkimuksessa mainitaan. 
 • On myös osoitettu, että terveen B6-vitamiinitason omaavilla yksilöillä on parempi muisti. Lisäravinne ei kuitenkaan vaikuta tehoavan kognitiivisen toiminnan parantamisessa dementian kohdalla.
 • Asiantuntijat spekuloivat myös sitä, että B6-vitamiini vaikuttaa myös mahdollisesti kuukautisia edeltävään oireyhtymään (PMS). Joissakin artikkeleissa ehdotetaan, että tämä vitamiini voi vähentää PMS-oireita, eli vähentää mielialan vaihteluja, ärtyneisyyttä sekä keskittymisongelmia.
 • Tämän vitamiinin käyttäminen lääkärin valvonnan alaisena on suositeltavaa pahoinvoinnin ja oksentelun vähentämiseksi alkuraskauden aikana.

Lue myös: Avitaminoosi: vitamiinien puute

B6-vitamiinin yliannostus

Kaiken kaikkiaan on hyvin epätodennäköistä, että tämän vitamiinin yliannostus johtaisi lääkemyrkytykseen. Koska kyseessä on vesiliukoinen vitamiini ja se erittyy virtsan kautta, on sen vaikea saavuttaa suurta pitoisuutta kehossa silloin, kun vitamiini saadaan ruoasta. Yliannostus lisäravinnetta voi kuitenkin johtaa tähän tilanteeseen. 

Kyseessä on vakava terveysongelma, joka voi vahingoittaa hermostoa tehden kehon liikkeiden hallitsemisesta vaikeaa. Se voi myös aiheuttaa ihoreaktioita, yliherkkyyttä auringonvalolle, pahoinvointia ja närästystä. On siis erittäin tärkeää käyttää tätä lisäravinnetta vain lääkärin valvonnan alaisena. 

B6-vitamiinin vaikutus muihin lääkkeisiin

B6-vitamiinia sisältävillä lisäravinteilla voi olla vaikutus tiettyihin lääkkeisiin. Tässä joitakin esimerkkejä:

 • Jotkut antibiootit, kuten sykloseriini, jota käytetään tuberkuloosin hoitoonTämä vaikutus voi pahentaa sairaskohtauksia ja vahingoittaa hermosoluja.
 • Epilepsian hoitoon tarkoitetut lääkkeet, sillä ne voivat alentaa tämän vitamiinin määrää kehossa.
 • Astmaan tarkoitetun teofylliinin ottaminen voi myös vähentää tämän vitamiinin määrää ja aiheuttaa sairaskohtauksia.

Kehon B6-vitamiinitarve

Some figure
Saat kehon tarvitsemaa B6-vitamiinia terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion avulla. Joissakin tapauksissa on suositeltavaa turvautua lisäravinteeseen.

Jättäen sivuun WHO:n suositukset B6-vitamiinin käytön suhteen normaaleissa tilanteissa, saattaa liiallista tarvetta esiintyä joissakin tapauksissa. Näin voi tapahtua esimerkiksi proteiinipitoista ruokavaliota noudattavilla ihmisillä, sillä tällä vitamiinilla on merkittävä vaikutus proteiinin hajoamiseen. Sen käyttö voi olla tärkeämpää tilanteissa, joissa kärsit hallitsemattomasta glukoosikäyrästä. On myös välttämätöntä tarkkailla tämän hivenaineen kulutusta anemiatapauksissa.

On kuitenkin mainittava, että tästä vitamiinista tehdyt viimeaikaiset tutkimukset käsittelevät sen antioksidanttista roolia ja suhdetta sairauksiin. Asiantuntijat uskovat tällä hetkellä, että tämän vitamiinin puutteella ja liiallisella saannilla voi olla negatiivisia seurauksia. Lisätutkimuksia täytyy vielä kuitenkin tehdä tämän varmistamiseksi.

Lue myös: A-vitamiinin tehtävät elimistössä

Yhteenveto

B6-vitamiinilla on erilaisia toimintoja kehossa. Normaaleissa olosuhteissa voit saada sitä tarvittavan määrän ruoasta. Saattaa kuitenkin olla tilanteita, joissa lisäravinne on välttämätöntä puutoksen oikaisemisessa tai sairauden ehkäisemisessä.

On tärkeää olla käyttämättä monivitamiineja väärin. Sinun tulee siis keskustella lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa ennen niiden käytön aloittamista. Jos sinulla esiintyy joitakin sivuvaikutuksia, kuten pahoinvointia, suosittelevat asiantuntijat kyseisen lisäravinteen käytön keskeyttämistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Stover PJ, Field MS. Vitamin B-6. Adv Nutr. 2015;6(1):132–133. Published 2015 Jan 15. doi:10.3945/an.113.005207
 • Sato K., Why is vitamin B6 effective in alleviating the symptoms of autism? Med Hypotheses, 2018. 115: 103-106.
 • Bird RP., The emerging role of vitamin B6 in inflammation and carcinogénesis. Adv Food Nutr Res, 2018. 83: 151-194.
 • Zhang XH, Ma J, Smith-Warner SA, Lee JE, Giovannucci E. Vitamin B6 and colorectal cancer: current evidence and future directions. World J Gastroenterol. 2013;19(7):1005–1010. doi:10.3748/wjg.v19.i7.1005

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.