Logo image
Logo image

4 syytä harkita virtuaaliterapiaa

4 minuuttia
Vielä muutama vuosi sitten terapiaan osallistuminen rajoittui kasvokkain tapahtuviin istuntoihin, mikä saattoi johtaa maantieteellisiin esteisiin, rajoittaviin aikatauluihin ja leimautumiseen. Teknologian avulla nämä rajoitukset ovat kuitenkin hämärtymässä.
4 syytä harkita virtuaaliterapiaa
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto

Viimeisin päivitys: 20 elokuuta, 2024

Emotionaalisen hyvinvoinnin etsiminen on matka, joka vie meidät usein tuntemattomille mutta mielenterveyden kannalta ratkaiseville poluille. Digitaalisella aikakaudella, jolla elämme, virtuaaliterapiasta on tullut tuen ja parantumisen lähde, joka, vaikka se toteutuukin ruudun kautta, valaisee niiden sydämet ja mielet, jotka sen valitsevat.

Tässä hektisessä ja jatkuvasti muuttuvassa maailmassa mahdollisuus osallistua psykologisiin istuntoihin Internetin kautta voi olla suureksi avuksi ratkaisevina hetkinä elämässä, kun tarvitsemme tunnetta siitä, että meitä kuunnellaan ja ohjataan. Lue lisää ja tutustu tärkeimpiin syihin, miksi sinun tulisi harkita virtuaaliterapiaa arvokkaana resurssina mielenterveydellesi.

4 syytä aloittaa virtuaaliterapia ja huolehtia henkisestä hyvinvoinnistasi

Viime vuosikymmenen aikana olemme todistaneet merkittävää muutosta tavassa, jolla lähestymme mielenterveyttä. Virtuaaliterapia on noussut vallankumoukselliseksi ilmiöksi, vielä enemmän sen jälkeen, kun maailmanlaajuinen pandemia rajoitti henkilökohtaista vuorovaikutustamme ja ajoi meidät etsimään ratkaisuja digitaalisesta maailmasta.

Alla on muutamia syitä, miksi virtuaaliterapia kannattaa:

1. Tarjoaa paremman saavutettavuuden

Nykyaikaiselle elämälle on usein ominaista kiireinen aikataulu ja vankkumattomat sitoumukset. Onneksi voit ajoittaa virtuaaliset terapiaistunnot niin, että ne sopivat elämääsi, olipa kyseessä sitten aikainen aamu, lounastunti tai myöhäinen ilta. Tämä joustavuus helpottaa huomattavasti terapian sovittamista päivittäiseen rutiiniin ilman, että se häiritsee velvollisuuksiasi.

Psykologiset istunnot verkossa ylittävät samalla maantieteelliset rajat. Sinun ei enää tarvitse asua suurkaupungissa tai lähellä mielenterveyskeskusta, jotta pääset käsiksi korkeasti koulutettuihin terapeutteihin. Rajoitusten puuttuminen tarkoittaa, että voit olla yhteydessä ammattilaisiin riippumatta siitä, missä olet.

2. Sen avulla voit saada hoitoa erikoistuneilta terapeuteilta

Some figure
Hoidettavasta ongelmasta riippuen voit valita yhden tai toisen terapeutin paremman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Journal of Telemedicine and Telecare -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan virtuaaliterapia voi olla erittäin tehokas nuorten erilaisten mielenterveysongelmien hoidossa. Tämä on erittäin merkityksellistä, kun otetaan huomioon, että vuonna 2020 jopa 36 prosenttia maailman nuorista kärsi sosiaalisesta ahdistuksesta.

Virtuaaliterapia tarjoaa mahdollisuuden ottaa yhteyttä erikoistuneisiin terapeutteihin. Jos etsit apua tiettyyn ongelmaan, kuten ahdistuneisuuteen, aiempiin traumoihin tai parisuhdeongelmiin, voit löytää ammattilaisen, joka on täysin räätälöity tarpeisiisi. Tämä saatavuus voi vaikuttaa ratkaisevasti toipumisprosessiisi.

Lue tämäkin: Mindfulnessiin perustuva kognitiivinen terapia

3. Suuri yksityisyys ja luottamuksellisuus

Kun teet päätöksen aloittaa virtuaaliterapian, voit valita paikan, josta käsin tunnet olosi turvallisimmaksi ja mukavimmaksi jakaa ajatuksiasi ja tunteitasi. Sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että sinut nähdään konsultaatioon tullessasi tai sieltä poistuessasi. Sinulla on täysi kontrolli terapiaympäristösi suhteen, mikä voi edistää avoimuuden ja luottamuksen ilmapiiriä.

Monissa kulttuureissa mielenterveyteen liittyvä leimautuminen jatkuu edelleen. Virtuaaliterapia tarjoaa lisäksi anonymiteetin, mikä on tärkeää niille, jotka pelkäävät tuomitsemista tai syrjintää. Voit saada tarvitsemaasi tukea ilman huolta siitä, mitä muut ajattelevat.

Tutkimus lehdessä Psychology and Psychotherapy: Theory, Research and Practice esittää, että yksi virtuaaliterapian tärkeimmistä eduista on se, että digitaaliset alustat antavat potilaille paremman itsehallinnan ja tunteidensa hallinnan, toisin kuin perinteisissä kasvokkain tapahtuvissa istunnoissa.

4. Saat erinomaista palvelua edullisesti

Virtuaaliterapia ei ole ainoastaan kustannuksiltaan edullisempi vaihtoehto, vaan se antaa sinulle myös vapauden valita budjettiisi sopivat terapeutit. Tämä tarkoittaa, että voit löytää ammattilaisia verkosta edullisempaan hintaan kuin perinteisesti.

Samalla virtuaaliterapia tarjoaa usein enemmän joustavuutta keston suhteen. Näin ollen voit valita lyhyempiä ja siten halvempia istuntoja ilman, että hoidon laatu kärsii. Tämän mukautuvuuden ansiosta voit räätälöidä terapian tarpeidesi ja taloudellisten resurssiesi mukaan.

Vinkkejä parhaan virtuaaliterapeutin löytämiseen

Some figure
Älä kiirehdi palkkaamaan ensimmäistä löytämääsi psykologia, vaan käytä aikaa oikean henkilön löytämiseen.

Jos haluat käyttää virtuaaliterapiaa, älä lannistu, jos et löydä oikeaa terapeuttia ensimmäisellä kerralla. Tutki rauhallisesti vaihtoehtoja ja keskustele useiden mahdollisten ammattilaisten kanssa. Alla on muutamia vinkkejä siihen, miten tämä onnistuu:

  • Aseta tavoitteesi: Haluatko käsitellä tiettyä mielenterveysongelmaa, kuten ahdistusta tai masennusta, vai etsitkö terapeuttia, joka auttaa sinua kehittämään itsetuntemustasi tai parantamaan ihmissuhteitasi?
  • Tutki vaihtoehtoja: Verkossa on monia terapeuttien hakemistoja, jotka voivat auttaa sinua löytämään päteviä ammattilaisia. Tutustu mahdollisten ehdokkaiden elämäkertoihin, jotta saat tietoa heidän pätevyydestään ja osaamisalueistaan. Voit myös lukea muiden potilaiden arvioita saadaksesi käsityksen heidän kokemuksistaan.
  • Pohdi mieltymyksiäsi: Haluatko työskennellä miehen vai naisen kanssa, tunnetko olosi mukavammaksi humanistista terapiaa tai ryhmäterapiaa harjoittavan terapeutin kanssa? Mieti mieltymyksiäsi, jotta löydät psykologin, jonka kanssa viihdyt.
  • Tarkista kustannukset ja saatavuus: Verkkoterapeuttien palkkiot vaihtelevat. On tärkeää laatia budjetti ennen kuin aloitat etsimisen. Monet terapeutit tarjoavat myös joustavia aikatauluja tarpeidesi mukaan.
  • Keskustele mahdollisen terapeutin kanssa: Kun olet löytänyt muutaman sinua kiinnostavan terapeutin, varaa aika ensimmäiseen konsultaatioon. Tämä on tilaisuutesi tavata terapeutti ja nähdä, onko hän oikea henkilö sinulle.

Lue lisää: Interpersonaalinen terapia: milloin sitä suositellaan?

Virtuaaliterapia on loistava tapa huolehtia mielenterveydestäsi

Virtuaaliterapia on apuna matkalla henkiseen hyvinvointiin. Se tarjoaa mukavuutta, joustavuutta, yksityisyyttä ja taloudellisia säästöjä, joiden ansiosta tie mielenterveyteen on helpommin saavutettavissa kuin koskaan. Jos se siis vetoaa sinuun, älä epäröi vaan ala etsiä tulevaa virtuaaliterapeuttia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bucci, S., Schwannauer, M., & Berry, N. (2019). The digital revolution and its impact on mental health care. Psychology and Psychotherapy: Theory, Research and Practice, 92(2), 277-297.
  • Feijt, M., De Kort, Y., Bongers, I., Bierbooms, J., Westerink, J., & IJsselsteijn, W. (2020). Mental health care goes online: Practitioners’ experiences of providing mental health care during the COVID-19 pandemic. Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, 23(12), 860-864. 
  • Zhou, X., Edirippulige, S., Bai, X., & Bambling, M. (2021). Are online mental health interventions for youth effective? A systematic review. Journal of Telemedicine and Telecare, 27(10), 638-666.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.