Virheet parranajossa ja hoito sen jälkeen

Jotta parranajo ei vaurioittaisi ihoa, on tärkeää välttää tietyt virheet sekä hoitaa ihoa ennen ja jälkeen ajelun. Kiinnostaisiko sinua tietää aiheesta lisää? Siinä tapauksessa jatka lukemista.
Virheet parranajossa ja hoito sen jälkeen

Viimeisin päivitys: 02 joulukuuta, 2020

Parranajo on rutiinia monille miehille, mutta siltikin jotkut tekevät siinä edelleen tiettyjä virheitä, jotka saavat ihon ärtymään. Vaikka se siis vaikuttaakin yksinkertaiselta toimenpiteeltä, joka on jo monille tuttua, väärin tehtynä siihen liittyy aina riskejä. Tänään kerromme, mitkä ovat yleiset virheet parranajossa ja kuinka ihoa tulisi hoitaa parranajon jälkeen.

American Association of the Academy of Dermatology -yhdistyksen tietojen mukaan terien lisäksi myös huono parranajotekniikka ja kehno valmistelu aiheuttavat ihoärsytystä. Tästä syystä tekniikkaa olisi hyvä parantaa ja muistaa myös ihonhoito.

Yleiset virheet parranajossa

 1. Yksi yleisimmistä virheistä parranajossa on liikuttaa terää joka suuntaan. Tämän takia joudut vain käymään saman kohdan läpi useampaan kertaan saadaksesi kaikki karvat poistettua, mikä taas lisää ihoärsytystä.
 2. Karvanajelu ärsyttää ihoa jo sellaisenaan, koska se poistaa ihon uloimmat solut ennen kuin ne irtoavat itsestään fysiologisesti. Näin ollen karvat tulisi aina ajella niiden kasvusuuntaan.
 3. Yksi virhe on olla valmistelematta ihoa ennen parranajoa. Ennen aloittamista iho kannattaa puhdistaa ärsytysriskin minimoimiseksi.
 4. Parranajon jälkeen iholle tulisi levittää kosteusvoidetta ihon suojakerroksen toiminnan säilyttämiseksi.
 5. Jotkut ihmiset käyttävät tylsiä teriä. Tämä ei kannata, sillä ne voivat aiheuttaa iholle haavan, saada aikaan ärsytystä ja lisätä infektioriskiä. Karvanajovälineiden tulisi aina olla teräviä.

Katsotaan seuraavaksi joitakin hyviä vinkkejä parranajoon.

Jotkut yleiset virheet karvanajelussa voi välttää käyttämällä teräviä välineitä
Tylsien terien käyttö, ihon valmistelematta jättäminen ja huono tekniikka ovat yleisiä virheitä parranajossa.

Kuinka valmistella iho ennen parranajoa

Ensinnäkin on tärkeää välttää parranajoa heti herättyä. Yön jälkeen kasvojen iho herkempi, mikä voi lisätä haavojen ja haitallisten reaktioiden riskiä. Iho on myös turpeampi.

Karvat on tärkeää kostuttaa ja pehmittää niin, että ne on helpompi ajella. Tämä pienentää ihovaurioiden riskiä. Puhdista siis iho ensin sopivalla tuotteella ja kylmällä tai haalealla vedellä.

Mitä huolellisemmin valmistelet ihon, sitä helpompaa parranajo on. Ja mitä vähemmän joudut ajelemaan samaa kohtaa, sitä vähemmän ärsytystä syntyy.

Ihotyypit

Jokainen iho on erilainen. Näin ollen myös käytetyt tuotteet ja hoito vaihtelevat.

 • Herkän tai kuivan ihon omaavien ihmisten tulisi hoitaa ihoa ennen parranajoa ärsytyksen välttämiseksi esimerkiksi partavaahdoilla. Parranajon jälkeen kannattaa aftershave-tuotteita.
 • Rasvaisella tai akneiholla tulisi käyttää mahdollisimman paljon tällaisille ihotyypeille tarkoitettuja geelejä tai voiteita. Öljyttömät tuotteet ovat hyödyksi.

Virheet parranajossa ja hoito sen jälkeen

Partavaahto tai -geeli on erittäin tärkeä. Nykyään näitä molempia käytetään eniten niiden turvallisuuden ja mukavuuden vuoksi. Ne antavat tarvittavaa voitelua kitkan vähentämiseksi terän ja ihon välillä.

Ajele karvat rauhallisesti ja varaa sille riittävästi aikaa, sillä kyseessä on prosessi, joka tulee tehdä hellävaraisesti ja varoen.

Muista myös se, että kovemmalla painamisella ei saa yhtään parempia tuloksia, vaan päinvastoin iho kärsii enemmän.

Parranajossa tulisi käyttää omalle ihotyypille sopivia tuotteita
Parranajossa tulisi käyttää omalle ihotyypille sopivaa tuotetta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Miesten ja naisten ihon eroavaisuudet

Hoito parranajon jälkeen

Myös kosteutus on tärkeää parranajon jälkeen. Kannattaa käyttää aftershave-tuotteita, koska ne eivät aiheuta allergioita johtuen niiden pehmittävistä yhdisteistä, jotka vaikuttavat iholla edistäen sen suojakerroksen palautumista.

Näiden tuotteiden tarkoituksena on kumota ajelun ärsyttävää vaikutusta iholla ja saada aikaan miellyttävä tunne, joka on peräisin joko kosteutuksesta tai tuoksusta.

On parasta myös välttää päivittäistä parranajoa, sillä se ei jätä iholle riittävästi aikaa palautua. Ennen toista kertaa kannattaa siis odottaa ainakin kaksi päivää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • American Academy of Dermatology Association. (Feb. 13, 2018).  Tips for men: how to shave.
  Retrieved on June 4, 2020 from https://www.aad.org/news/tips-for-men-how-to-shave
 • van Ketel WG. Dermatitis from an aftershave. Contact Dermatitis. 1978;4(2):117. doi:10.1111/j.1600-0536.1978.tb03751.x
 • Cowley K, Vanoosthuyze K. Insights into shaving and its impact on skin. Br J Dermatol. 2012;166 Suppl 1:6‐12. doi:10.1111/j.1365-2133.2011.10783.x
 • Cowley K, Vanoosthuyze K. The biomechanics of blade shaving. Int J Cosmet Sci. 2016;38 Suppl 1:17‐23. doi:10.1111/ics.12330

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.