Logo image
Logo image

Viisi tärkeää asiaa, jotka opit äidiksi tulemisen jälkeen

3 minuuttia
Ennen äidiksi tulemista olet erittäin innoissasi äitiyden tuomasta kokemuksesta. On kuitenkin tärkeää, että tiedät nämä viisi asiaa, jotka opit äidiksi tulemisen jälkeen.
Viisi tärkeää asiaa, jotka opit äidiksi tulemisen jälkeen
Viimeisin päivitys: 29 joulukuuta, 2019

Kuinka monta kertaa olet kuullut naisen sanovan, että hän on oppinut monia uusia asioita äidiksi tulemisen jälkeen? Tämä jännittävä matka on monien sellaisten yllätysten siivittämä, joihin haluaisit todennäköisesti valmistautua etukäteen. Tässä artikkelissa jaamme joitakin asioita, jotka opit tultuasi äidiksi. Vaikka kaikki naiset ja kokemukset ovatkin ainutlaatuisia, on niillä kaikilla jotakin yhteistäkin.

Viisi tärkeää asiaa, jotka opit äidiksi tulemisen jälkeen

1. Sinun täytyy antaa monia asioita itsellesi anteeksi

Ennen äidiksi tulemista sinulla on luultavasti hyvin pinnallinen käsitys äitiydestä. Riippumatta siitä kuinka monta kertaa kuulet äitiydestä, et tule koskaan tietämään mitä siihen sisältyy, ennen kuin koet sen itse. Tämä johtuu siitä, että jokainen tapaus on ainutlaatuinen ja tulet kirjoittamaan oman tarinasi.

Vaikka lukisitkin kaikki ohjekirjat ja kuuntelisit kaikkia neuvoja, tulet lopulta huomaamaan, että sinun täytyy antaa äidillisen vaiston ohjata sinua. Sinun täytyy antaa monia sellaisia asioita anteeksi itsellesi, joita et pysty tekemään odotetulla tavalla.

On mielenkiintoista tietää, että kaikki äidit eivät tunne vauvaansa rakkautta ensisilmäyksellä. Joskus siteen muodostaminen kestää hetken. Älä kuitenkaan syytä itseäsi! On tärkeää, että noudatat luonnollista rytmiä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Lapset, jotka kasvavat ilman isää tai äitiä

2. Suhteesi kumppanin kanssa tulee muuttumaan

Some figure

Parisuhteesi tulee muuttumaan, kuten myös muut tärkeä asiat, jotka vaativat molempien huomiota.

On väistämätöntä, että suhteesi kumppaniin muuttuu, kun saatte yhteisen lapsen. Muutoksen ei kuitenkaan tarvitse olla negatiivinen. On omissa käsissäsi, kuinka otat vastaan tämän uuden vaiheen ja varmistat sen positiivisuuden koko perheelle.

Ennen äidiksi tulemista elämäsi pyörii muun muassa kumppanisi, perheesi ja työongelmiesi ympärillä. Ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen kaikki huomio kuitenkin kääntyy vastasyntyneeseen vauvaan, joka tarvitsee huolenpitoa 24 tuntia päivässä. Et pysty ymmärtämään sitä, ennen kuin koet sen itse.

Hormonimuutokset, väsymys, uneliaisuus, stressi, huolet, päätökset… Nämä kaikki ovat muutoksia, jotka parisuhteen kummankin osapuolen täytyy kohdata kärsivällisyydellä, rakkaudella ja tiimityöllä. Heidän täytyy myös pyrkiä varmistamaan, että intiimin suhteen ja romanssin liekki ei sammu.

3. Aloita lantionpohjalihasharjoitusten tekeminen jo ennen äidiksi tulemista

Kaikista kuulemistasi suosituksista kannattaa kuunnella erityisesti lantionpohjalihasrajoituksiin liittyviä vinkkejä. Elämänlaatusi riippuu suureksi osaksi tästä kehonosasta, josta et ehkä ole koskaan aikaisemmin kuullut.

Ihanteellisesti sinun pitäisi tehdä näitä harjoituksia jo ennen äidiksi tulemista. On oikeastaan paljon parempi, jos opit ne ennen kuin tulet edes raskaaksi. Lantionpohjalihaksista tietoisena oleminen on tulossa aina vain tärkeämmäksi, varsinkin nuorten naisten keskuudessa, jotka kärsivät nauraessa tai aivastaessa tapahtuvasta virtsankarkailusta.

Lue myös: Kuinka pitää huolta kehosta synnytyksen jälkeen?

4. Raskaaksi tuleminen ei ole aina helppoa

Some figure

Hedelmöittyminen ensimmäisillä yrityksillä ei ole aina mahdollista. Käytä siis aikaa siihen ja keskustele lääkärin kanssa, mikäli pohdit raskaaksi tulemista.

Monet naiset toivovat tulevansa raskaaksi ensimmäisenä kuukautena. Näin kuitenkin tapahtuu vain harvoin. Monet ihmiset eivät tiedä sitä ennen kuin he alkavat etsiä tietoa siihen liittyen, siksi että he eivät usko olevansa hedelmällisiä.

Lääkärit suosittelevat olemaan huolestumatta ennen kuin olette kokeilleet vähintään vuoden ajan. Jos kuitenkin haluat tehdä siitä helpompaa itsellesi, voit käyttää ovulaatiokalenteria ja testejä sekä noudattaa tasapainoista ja ravinteikasta ruokavaliota.

Voit myös käydä säännöllisissä verikokeissa mahdollisten puutteiden havaitsemiseksi. Tärkeintä on kuitenkin ehkäistä ahdistusta ja turhautuneisuutta. Nauti sen sijaan tästä vaiheesta innokkaalla ja optimistisella mielellä.

5. Haluat elää uudestaan vaikeat päivät

Monet ensimmäisistä päivistä tai viikoista vastasyntyneen vauvan kanssa tulevat luultavasti olemaan intensiivisempiä kuin mitä kuvittelit.

Muutaman vuoden kuluttua tulet kuitenkin muistelemaan niitä nostalgialla ja haluat jopa elää ne uudestaan. Äidiksi tulemisen jälkeen ymmärrät lopulta vanhan sanonnan: “päivät ovat pitkiä, mutta vuodet ovat lyhyitä”.

Opi siis nauttimaan jokaisesta hetkestä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ferri Morales, A., & Amostegui azkúe, J. M. (2013). Prevención de la disfunción del suelo pélvico de origen obstétrico. Fisioterapia. https://doi.org/10.1016/s0211-5638(04)73110-7
  • Alemany, J., & Velasco, * Javier. (2005). Aspectos emocionales que rodean el nacimiento. Estado de la cuestión. Matronas Prof.
  • Barbieri, R. L. (2018). Female Infertility. In Yen & Jaffe’s Reproductive Endocrinology: Physiology, Pathophysiology, and Clinical Management: Eighth Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-47912-7.00022-6.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.