Vastasyntyneen vauvan hoito ensimmäisinä kuukausina
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López
Äitiys tuo mukanaan suuria muutoksia ja käänteitä, ja vauvan hoito voi aluksi tuntua vieraalta tai pelottavalta. Toisin sanoen äitiys merkitsee sitä, että elämäämme astuu uusi pieni ihminen, jonka kaikki tarpeet riippuvat aivan täysin meistä. Juuri tämän takia onkin tärkeää, että osaamme valmistautua hyvin erityisesti vastasyntyneen vauvan hoitoon ensimmäisten kuukausien aikana.
Vauvan hoito ensimmäisten kuukausien aikana
Kotiin saapuminen vastasyntyneen vauvan kanssa aiheuttaa monissa vanhemmissa ristiriitaisia tunteita.
Toisaalta saatat olla innoissasi siitä, että pääset esittelemään uudelle perheenjäsenelle hänen tulevan kotinsa, mutta toisaalta saatat taas tuntea pelkoa tai epävarmuutta siitä, pystytkö varmasti täyttämään vastasyntyneen vauvan kaikki tarpeet.
On totta, että vanhemmat eivät voi tietää aina kaikkea. Vanhemmuus on pitkä prosessi, jonka aikana uuteen perheenjäseneen tutustutaan hiljalleen yhä enemmän, sillä jokainen lapsi kasvaa myös oman personallisuutensa mukaan. Tätä oppimisprosessia helpottaaksemme, jaamme muutamia hyödyllisiä vinkkejä siihen, mitä tuoreiden vanhempien tulisi ottaa huomioon vauvan hoidossa erityisesti ensimmäisten kuukausien aikana.
Lääketieteelliset tutkimukset
Heti syntymän jälkeen vastasyntyneen vauvan yleinen terveys arvioidaan APGAR-testillä. Testissä mitataan muun muassa vauvan sydämenlyöntejä, itkua ja hengitystä, lihasten tasoa, kehon väriä sekä reaktiota tiettyihin ärsykkeisiin. Näiden testitulosten perusteella lääkärit antavat tuoreille vanhemmille ohjeita vauvan myönteisen kehityksen tukemiseen ja tehostamiseen.
Ensimmäinen päivä kotona
Vaikka et ehkä uskoisi, vastasyntyneen vauvan hoito juuri ensimmäisinä päivinä kotona on usein kaikkein raskainta, sillä olet ensimmäistä kertaa yksin vauvan kanssa ilman lääkärin tai sairaanhoitajien apua.
Valmistaudu siis ajoissa ja kysy jo synnytysairaalassa asiantuntijoilta kaikki mieltä painavat kysymykset, jolloin myös kotiinpaluu uuden perheenjäsenen kanssa tuntuu hieman turvallisemmalta ja rentoutuneemmalta.
Terveys ja hygienia
Pyri pesemään kätesi hyvin vedellä ja saippualla ennen vauvan koskettamista, jotta mahdollisilta sairauksilta ja infektioilta voidaan välttyä.
Älä altista pientä vauvaa sairaiden ihmisten läheisyyteen, sillä pienen vauvan vastustuskyky on erityisesti ensimmäisten kuukausien aikana erittäin heikko.
Kodin ympäristö
Vauvan hoito käsittää myös ympäristöstä huolehtimisen. Pidä kotia hyvin tuuletettuna erityisesti kuumina päivinä, sillä vastasyntyneet vauvat kestävät huonosti kuumuutta. Huolehdi myös, että kotisi on siisti, sillä esimerkiksi savu ja pöly voivat vaikuttaa kielteisesti vauvan terveyteen. Samalla pyri myös välttelemään liian kovia ääniä ja melua vauvan lähettyvillä.
Vauvat ovat erittäin herkkiä valolle, joten vältä valokuvien ottamista salamalla. Kännykän tai muiden elektronisten laitteiden käyttöä vauvan läheisyydessä tulisi myös välttää mahdollisuuksien mukaan.
Imetys
Imetys saattaa toisinaan osoittautua erittäin haastavaksi vauvan ensimmäisten päivien aikana. Älä kuitenkaan hätäänny, jos vauva ei heti ala syömään kunnolla ja seuraa synnytyssairaalan antamia ohjeita. Helpota myös vauvan ruokintaa opastamalla nänniä vauvan suuhun, jotta vauvan hengitys ruokinnan aikana ei vaikeudu.
Ensimmäisten kuukausien aikana vauvaa tulisi ruokkia noin 8 kertaa päivässä aina vauvan tarpeiden mukaan ylittämättä kuitenkaan 4 tuntia ruokintojen välillä. Alussa voi olla, ettet välttämättä tuota paljoa maitoa, mutta mitä useammin imetät vauvaa, sitä mukaan myös rintojen maitovarastot tyhjentyvät ja maidon tuottaminen tehostuu.
Äidinmaido on vauvalle tärkeä ravinnonlähde
On tärkeää, että alat imettämään vauvaa heti syntymästä lähtien aina mahdollisuuksien mukaan. Ensimmäinen äidinmaito, jota rinnat alkavat tuottaa kutsutaan ternimaidoksi, jonka koostumus on paljon täyteläisempi kuin rintojen myöhemmin tuottama maito.
Ternimaito sisältää paljon proteiineja ja vasta-aineita, jotka suojelevat vauvaa sairauksilta ja tukevat vauvan tervettä kasvua. Jotta suun kautta leviäviltä sairauksilta voitaisiin välttyä, rintojen puhdistaminen vedellä ja neutraalilla saippualla on suositeltavaa vähintään kerran päivässä.
On myös todennäköistä, että rinnat turpoavat ja tuntuvat aroilta imettämisen ensimmäisten päivien aikana. Tämä on kuitenkin enemmän kuin normaalia ja johtuu maidontuotannon tehostumisesta rinnoissa.
Vaikka olo tuntuisi pahalta, on tärkeää että vauvan imettämistä jatketaan, jotta myös molemmat rinnat tyhjentyvät kunnolla. Jos rintojen kipu jatkuu, voit kääntyä lääkärisi puoleen, jotta hän voi määrätä sinulle oikean hoidon ja lääkkeet olon parantamiseksi.
Tutustu lisää aiheeseen:8 tapaa joita tulisi harjoittaa saadaksesi terveet rinnat
Itku
Aivan ensimmäiseksi, itku on monille vanhemmille pelottava merkki, joka saa heidät säikähtämään ja stressaantumaan vauvan hyvinvoinnista. Erityisesti ensimmäisten kuukausien aikana aikaa saattaa mennä vauvan eri itkujen erottamiseen ja ymmärtämiseen.
On hyvin todennäköistä, että vauva itkee lähes lakkaamatta ensimmäisten päivien aikana. Vaikka itku voi aluksi stressata, voit auttaa vauvaa paremmin ymmärtämällä, että vauvat kommukoivat tarpeitaan nimenomaan itkun kautta.
Kun vauva itkee, tarkista onko hänellä esimerkiksi nälkä, kylmä, kuuma vai onko hän pelkästään väsynyt tai tarvitseeko vaippa vaihtoa. Huomaat hiljalleen, kuinka alat tunnistamaan vauvasi tarpeita paremmin, jolloin myös niiden tyydyttäminen käy helpommaksi.
Lämpötila
Vaikka vauvoilla on sama keholämpötila kuin aikuisilla, ovat vastasyntyneet vauvat herkempiä lämpötilan muutoksille, jolloin myös ensimmäisinä päivinä voi olla haastavaa ymmärtää, milloin vauvalla on kylmä ja milloin kuuma.
Voit varmistaa vauvan lämpötilan hänen käsistään tai jalkapohjistaan. Jos ne ovat kylmät, tarvitsee vauva enemmän vaatetta. Huolehdi kuitenkin, ettet vahingossa ylipue vauvaa. Lastenlääkärin puoleen kääntyminen voi olla myös hyvä idea vauvan tehokkaampaan lämpötilojen tarkkailuun.
Kylpy
Pesusienellä peseminen
Jotkut vanhemmat eivät kylvetä vastasyntynyttä vauvaa erityisesti ensimmäisellä viikolla ollenkaan, vaan odottavat napatyngän irtoamista, johon menee yleensä noin 10 päivästä kolmeen viikkoon. Tällöin vauvan voi puhdistaa varovaisesti 2-3 viikossa märällä pesusienellä tai pyyhkeellä, kädenlämpöisellä vedellä ja vauvasaippualla.
Pesusienellä peseminen aloitetaan vauvan puhtaimmasta alueesta eli silmistä ja viimeisenä pestään vaippa-alue. Kokonaisvaltaisen pesun jälkeen vauva pyyhitään uudestaan puhtaalla kostealla pesusienellä saippuan rippeiden poistamiseksi.
Vauvan kylvettäminen
Vauvan kylvettämiseen ammeessa tai pesualtaassa tarvitset neutraalin vauvasaippuan (vauvashampoota voit alkaa käyttämään seuraavien kuukausien aikana), pesusienen ja pyyhkeen kuivaamista varten.
Vauvaa ei tarvitse pestä päivittäin. On itse asiassa suositeltavampaa, että vauva kylvytetetään joka toinen tai kolmas päivä, jotta vauvan herkkää ihoa suojaavat luonnolliset rasvat ja happamuus säilyvät paremmin iholla.
Välttele nenäimurin käyttöä vastasyntyneellä vauvalla. Nenäimurin sijaan puhdista nenä varovaisesti 2-3 tipalla kiehautettua vettä, jotta lima irtoaa kunnolla.
Älä käytä korvien puhdistukseen vanupuikkoja. Vauvan korvat on syytä puhdistaa ulkoisesti pelkällä kostutetulla pyyhkeellä tai liinalla.
Kylvettämistä varten varmista, että kylpyvesi on 35-37 -asteista. Vauvaa ei myöskään saa jättää kylpyyn koskaan yksin, joten on suositeltavaa, että valmistelet kaikki kylpyä varten tarvittavat välineet jo valmiiksi häiriötekijöiden välttämiseksi.
Vauvan vaatteet
Vauvan vaatteet tulisi valita materiaalin mukaan. Vaatteissa kannattaa suosia täysin puuvillasta varustettuja tuotteita ja vältellä synteettisiä kuituja. Vaatteiden pesemiseen käy neutraali saippua. On myös suositeltavaa, että ensimmäisten kuukausien aikana vauvan vaatteet pestäisiin aina erillään muista vaatteista.
Lue myös: Kuinka opettaa vauva nukkumaan läpi yön
Lopuksi
Vauvan hoito ensimmäisten kuukausien aikana on hieman haastavampaa ja tuoreiden vanhempien tulee noudattaa hoidossa useita tärkeitä ohjenuoria, joista vain osa käytiin läpi tässä artikkelissa.
Yksi tärkeimmistä vastasyntyneen vauvan hoitoon liittyvistä seikoista on sekä vauvan että äidin hygieniasta huolehtiminen. Tällä tapaa voidaan välttää, että vauvan iho ärsyyntyisi eikä vauva myöskään sairastuisi.
Vauvan kasvaessa ja kehittyessä myös hoitoon liittyvät ohjeet ja toimenpiteet muuttuvat. Vauvan hoito vaatii paljon kärsivällisyyttä, mutta tulet hiljalleen näkemään, kuinka uudesta perheenjäsenestäsi varttuu terve lapsi.
Jos sinulla on jo kokemusta äitiydestä, voit myös jakaa omat kokemuksesi vauvan hoidosta ensimmäisten kuukausien aikana muiden lukijoiden kanssa!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Asociación Española de Pediatría. GUÍA PRÁCTICA PARA PADRES. Desde el nacimiento hasta los 3 años.
- Editorial Albatros. 2007. Planeta mamá. El libro del bebé. Todas tus preguntas junto a las respuestas de los especialistas.
- Guías alimentarias del Paraguay para Niñas y Niños Menores de 2 años. Unicef.
- Gobierno de Aragón. Cuídame: guía para madres y padres. Los cuidados después del parto y en los primeros años de vida.
- Sánchez Luna, M., Pallás Alonso, C. R., Botet Mussons, F., Echániz Urcelay, I., Castro Conde, J. R., & Narbona, E. (2009). Recomendaciones para el cuidado y atención del recién nacido sano en el parto y en las primeras horas después del nacimiento. Anales de Pediatria, 71(4), 349–361.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.