Vatsan kiinteyttäminen synnytyksen jälkeen

Vatsan pömpötys raskauden jälkeen on monia naisia huolettava ongelma. Vaikka se voi tuntua hankalalta korjata, voit päästä entisiin mittoihisi noudattamalla muutamia yksinkertaisia vinkkejä.
Vatsan kiinteyttäminen synnytyksen jälkeen

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kiinteä vartalo synnytyksen jälkeen on monen naisen fyysinen tavoite. Vatsan kiinteyttäminen synnytyksen jälkeen liittyy kuitenkin läheisesti elämäntapoihin sekä raskauden aikana että sen päätyttyä, sekä tiettyihin terveydellisiin seikkoihin.

Vatsan kasvu vauvan mahduttamiseksi johtaa luonnollisestikin mahan pömpötykseen. Jotkut äidit saavat takaisin raskautta edeltävän vartalonsa lyhyessä ajassa, kun taas toiset joutuvat käymään läpi jopa kuukausien mittaisen prosessin, jossa suositellaan erityistä hoitoa ja liikuntaa yhdessä.

Miksi vatsa on synnytyksen jälkeen löysä?

Vatsan kiinteyttäminen synnytyksen jälkeen onnistuu liikunnan avulla.
Vatsa venyy raskauden aikana tehdäkseen tilaa vauvalle. Synnytyksen jälkeen lihakset ja iho tarvitsevat aikaa palautuakseen ennalleen.

Raskaudessa vatsan iho venyy. Tämä on seurausta rasva- ja sidekudoksen lisääntymisestä, mikä lisää kehon massaa, kuten kerrotaan Offarmlehden julkaisussa.

Kun naisen palautuminen raskaudesta alkaa, elimistö kohtaa usein häiriöitä, jotka joskus vaikeuttavat palautumista raskautta edeltävään painoon sekä saamaan jälleen kiinteän vatsan.

Uskotaan, että joissakin tapauksissa tähän vaikuttava vaiva on suorien vatsalihasten diastaasi. British Journal of Sports Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kyseessä on suorien vatsalihasten erkaantuma.

Tällainen vaiva voi ilmaantua raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen. Suorien vatsalihasten erkaantuma ilmenee, kun vatsalihaksia yhdistävät kudokset heikkenevät aiheuttaen pullistuman. Haitta ei kuitenkaan ole pysyvä. Fysioterapia auttaa palautumisessa.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat pitää tätäkin artikkelia mielenkiintoisena: Korkea verenpaine raskauden aikana: oireet ja hoito

Liikunnan merkitys raskauden aikana

Vastoin joidenkin ihmisten olettamusta täysi lepo raskauden aikana ei ole suositeltavaa, ellei kyseessä on korkean riskin raskaus. Jos vain gynekologi antaa siihen luvan, liikunta raskausaikana tuo monia hyötyjä, kuten seuraavia:

Lisäksi liikunta auttaa tekemään raskaudesta miellyttävän ja helpottaa synnytystä ja synnytyksen jälkeistä aikaa, kuten kerrotaan Agatos lehden raportissa. Jos nainen pysyy hyvässä fyysisessä kunnossa raskauden aikana, vatsan kiinteys on helpompi palauttaa sen jälkeen.

Vatsan kiinteyttäminen synnytyksen jälkeen: suosituksia

Päivittäinen kävely on hyvää liikuntaa, joka kiinteyttää vatsaa synnytyksen jälkeen.

Tukivyöt ovat yksi monista vaihtoehdoista vatsan litistämiseksi. Niiden käyttö on kuitenkin kiistanalaista, sillä kaikki lääkärit eivät ole antaneet niille hyväksyntäänsä. Raskautta edeltävän vartalon palauttamiseksi tulisi ottaa käyttöön seuraavat suositukset.

Juo runsaasti vettä

Yksi pääasiallisista syistä löysään vartaloon synnytyksen jälkeen on nesteturvotus. Vastoin yleistä uskomusta riittävä veden juominen vähentää vatsan turvotusta. Juo vähintään kaksi litraa vettä päivässä.

Vatsan kiinteyttäminen kävelemällä

Yksinkertainen liikuntalaji kuten kävely auttaa vatsarasvaan synnytyksen jälkeen. Käytä 20 minuuttia kävelylenkkiin, vaikka se tapahtuisi sisätiloissa, niin näet sen vaikutukset nesteturvotukseen sekä vatsassa että jaloissa. Vaihda mahdollisuuksien mukaan myöhemmin hölkkään tai mihin tahansa muuhun aerobiseen lajiin.

Kosteuta ihoa

Synnytyksen jälkeinen vatsa tarvitsee tehokasta kosteutusta lihasten kiinteyttämiseksi. Voiteet ja öljyt edistävät ihon uudelleenrakentumista. Shea-, jojoba-, argan- ja mantelöljyä sisältävät voiteet ovat yksi vaihtoehto ylimääräisen ihon kiinteyttämiseksi synnytyksen jälkeen.

Vatsan kiinteyttäminen terveellisillä ruokailutottumuksilla

Sekä raskauden aikana että sen jälkeen on syötävä tasapainoisesti. Terveellinen, tasapainoinen ruokavalio ehkäisee nesteturvotusta ja stimuloi lihaksia.  Sisällytä ruokavalioosi hedelmiä, vihreitä lehtivihanneksia, viljoja ja Omega-3:a sisältäviä ruokia.

Imetys

Imetys auttaa pääsemistä entisiin mittoihin. Johnson’s® Newborn Care Guide  korostaa, että vauvan imetyksessä rintamaidon mukana poistuu elektrolyyttejä ja ravintoaineita, mikä saa painon putoamaan. Laihtumalla tämän luonnollisen prosessin kautta nopeutat vatsankin pienenemistä.

Saatat haluta lukea myös tämän artikkelin: Venytyksiä raskausaikana selälle, lantiolle ja jaloille

Harrasta joogaa

Lajit, joihin kuuluu syvähengitys ja jotka työstävät vatsaa, ovat ihanteellisia vaihtoehtoja ryhdin korjaamiseksi, stressin purkamiseksi ja vartalon muokkaamiseksi. Jooga ja pilates erottuvat edukseen eri vaihtoehtojen joukosta. Yhdistä nämä menetelmät aerobisiin lajeihin, niin huomaat muutoksia pikkuhiljaa.

Tee vatsarutistuksia hypopressive-menetelmällä

Yksi puhutuimmista vaihtoehdoista vatsan kiinteyttämiseksi synnytyksen jälkeen on hypopressive-menetelmällä tehtävät vatsarutistukset. Tämä dynamiikka perustuu eri asentojen rytmiseen suorittamiseen ja hengityksen pidättämiseen lantionpohjan ja vatsan kunnon palauttamiseksi.

Hypopressive-liikkeitä tulisi tehdä ainoastaan lääkärin luvalla.

Kokele Tupler-menetelmää

Tupler-menetelmä kiinteyttää vatsaa, jos sen pömppöys johtuu vatsalihasten erkaumasta. Tämä menetelmä koostuu rutiineista, joissa sekoittuvat syvähengitys ja alueen poikittaisia lihaksia supistavat ja kohottavat liikkeet. Tekniikan kehittäjä Julie Tupler suosittaa harjoitusten toistamista useita kertoja päivässä.

Kärsivällisyys on avainasia vatsan kiinteyttämisessä synnytyksen jälkeen

Kärsivällisyys on erittäin tärkeää vatsan kiinteyden palauttamiseksi raskauden jälkeen. Kaikki äidit eivät jaksa nähdä tällaista vaivaa, mutta jos sinä jaksat, muista, että vatsa on herkkä alue ja vaatii aikaa palautuakseen.

Vaikka vatsan kiinteyttämiseksi onkin olemassa nopeita menetelmiä, kuten plastiikkakirurgia, pidä mielessä, että voit saavuttaa litteän vatsan myös rauhassa ja olemalla kurinalainen ilman että sinun tarvitsee turvautua invasiiviseen toimenpiteeseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.