Vatsa-aortan pullistuma: oireet ja hoito

Vatsa-aortan pullistuma on revetessään vakava tila. Jos pullistuma havaitaan ajoissa, se voidaan pitää tiukasti hallinnassa repeämisriskin minimoimiseksi.
Vatsa-aortan pullistuma: oireet ja hoito
Elisa Martin Cano

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Elisa Martin Cano.

Viimeisin päivitys: 15 joulukuuta, 2022

Vatsa-aortan pullistuma eli aneurysma on epänormaali ja pysyvä laajentuma aortassa. Tila voi koskettaa ketä tahansa ja aiheuttaa vakavia seuraamuksia.

Vanhemmat ihmiset ovat suuremmassa riskissä kärsiä tästä ongelmasta, koska heidän valtimoidensa seinämät ovat löysempiä ja joustavampia. Sitä on kuitenkin esiintynyt myös nuorilla ihmisillä, jolloin se liittyy geneettisiin ongelmiin ja sekundaarisiin sairauksiin, jotka johtavat pullistumaan.

Tässä artikkelissa katsomme tarkemmin, mikä vatsa-aortan pullistuma on, kuinka se oireilee ja miten sitä hoidetaan.

Mikä on aortan aneurysma?

Aortta on koko ihmiselimistön suurin valtimo, joka alkaa sydämen vasemmalta puolelta ja kuljettaa verta koko elimistöön. Mistä sitten puhumme, kun viittaamme vatsa-aorttaan?

Vatsa-aortta on se osa aorttavaltimoa, joka kulkee vatsan poikki juuri selkärangan etupuolelta. Se ulottuu pallealihaksesta lannerangan neljännen nikaman kohdalle.

Aneurysma taas on pullistuma jossakin kohdassa valtimoa. Toisin sanoen verisuonen seinämät ovat laajentuneet ja heikentyneet, jolloin niillä on suurempi riski revetä.

On tärkeää pitää mielessä, että kyseessä on koko elimistön suurin valtimo. Se siis kuljettaa enemmän verta ja suuremmalla paineella kuin mikään muu elimistön verisuoni. Tästä syystä sen repeämisriski on valtava aihe huoleen niillä, joilla on aortan pullistuma.

Aortta on elimistön suurin valtimo
Aortta on ihmiselimistön suurin valtimo, jonka ongelmat ovat valtava terveysriski.

Vatsa-aortan pullistuma: riskitekijät

Vaikka vatsa-aortan pullistuma voi koskettaa ketä tahansa, tietyt tekijät tai elämäntavat lisäävät henkilön riskiä kärsiä siitä. Jotkut tekijät taas lisäävät repeämisriskiä niillä henkilöillä, joilla jo on aortan pullistuma.

Näitä tekijöitä ovat seuraavat:

  • Miehille kehittyy pullistuma neljä kertaa todennäköisemmin kuin naisille.
  • Aneurysma on sukurasite. Sairauden perinnöllisyyteen liittyy tiettyjä geneettisiä tekijöitä.
  • Tupakointi. Tupakalla on monia haittavaikutuksia elimistöön. Tupakan myrkyt saavat suonet jäykistymään ja haurastumaan, mikä lisää pullistuman repeämisen todennäköisyyttä.
  • Korkea kolesteroli ja valtimonkovettumatauti. Tupakan tavoin nämä kaksi tekijää vaurioittavat valtimoiden seinämiä altistaen ne repeämälle.
  • Korkea verenpaine. Kun verenpaine on korkea, veri kiertää valtimoiden sisällä kovemmalla paineella. Tämä paine kohdistuu suoraan suonten seinämiin vaatien niiltä kestävyyttä.

Kannattaa lukea myös: Alkoholin vaikutukset sydämeen

Kuinka vatsa-aortan pullistuma oireilee?

Yleensä pullistumat kehittyvät hitaasti ajan kuluessa; ne hyvin harvoin syntyvät äkillisesti. Mutta kun ne repeävät, tilanne on kiireellinen.

Pullistuman kehittyessä hitaasti oireita ei ole. Kun se repeää, repeämä voi olla pieni. Oireita voi ilmaantua ja ne saattavat voimistua asteittain ajan myötä. Jos kyseessä on suuri repeämä, oireita ilmenee äkillisemmin ja voimakkaammin.

Joitakin aortan repeämän oireita ovat:

  • Vatsakipu, joka voi säteillä alaselkäänkin
  • Verenpaineen lasku
  • Huimaus tai pyörtyminen
  • Kylmä hiki
  • Hengenahdistus ja nopeutunut syke
Jos vatsa-aortan pullistuma repeää, se aiheuttaa voimakasta vatsakipua
Jos vatsa-aortan pullistuma repeää, vatsakipu on äkillistä ja kovaa.

Vatsa-aortan pullistuman diagnosointi ja hoito

Jos pullistuma ei repeä, se havaitaan yleensä sattumalta muista syistä tehdyissä kuvantamistutkimuksissa, esimerkiksi ultraäänessä, CT-kuvauksessa tai röntgenkuvissa.

Kun vatsa-aortan pullistuma on todettu, hoitona on pyrkiä ehkäisemään sen repeämistä, ja tämä riippuu pullistuman koosta. Joissakin tapauksissa potilaan tulee pitää verenpaine tiukasti hallinnassa ja alentaa kolesteroliarvojaan. Aneurysmistä kärsiviä potilaita kehotetaan tietysti myös välttämään tupakkaa.

Joissakin tapauksissa vatsa-aortan pullistuma on parasta hoitaa leikkauksella. Näin on esimerkiksi silloin, jos pullistuma on suuri, yli 5 cm, tai kasvaa nopeasti. Näin on myös silloin, jos potilaalla on useita repeämälle altistavia riskitekijöitä.

Jos aneurysma on jo revennyt, tarvitaan hätäleikkausta.

Repeämisriski

Vatsa-aortan pullistuma on tila, jota esiintyy sen verran usein ettei sitä tulisi ottaa kevyesti. Jos se todetaan varhain, potilaiden onnistuu yleensä välttää komplikaatiot ehkäisevällä hoidolla.

Jos vatsa-aortta repeää, tarvitaan pikaista diagnoosia ja kiireellistä leikkausta kohtalokkaiden seurauksien välttämiseksi. Repeämän ehkäisyssä oleellista on verenpaineen hallinta, kolesterolin alentaminen ja tupakan välttäminen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Belloch García SL. Abdominal aortic aneurysm. Prevalence and associated risk factors in a population of patients hospitalised in Internal Medicine. Rev Clin Esp. 2018 Dec 1;218(9):455–60.
  • Izquierdo González R, Dorrego García RM, Rodríguez Ledo P, Segura Heras JV. Screening based on risk factors for abdominal aortic aneurysm in the cardiology clinic. Int J Cardiol. 2019 Mar 15;279:162–7.
  • Gentille-Lorente DI, Salvadó-Usach T. Screening for Abdominal Aortic Aneurysm by Means of Transthoracic Echocardiography. Rev Española Cardiol (English Ed. 2011 May 1;64(5):395–400.
  • Riambau V, Guerrero F, Montañá X, Gilabert R. Abdominal aortic aneurysm and renovascular disease. Vol. 60, Revista Espanola de Cardiologia. Ediciones Doyma, S.L.; 2007. p. 639–54.
  • Maceira-Rozas, M. C., and G. Atienza-Merino. “Cribado de aneurisma de aorta abdominal en población de riesgo: revisión sistemática.” Angiología 60.3 (2008): 165-176.
  • Soria, J. M., et al. “Métodos de estudio de las enfermedades complejas: aneurismas de la aorta abdominal.” Angiología 62.2 (2010): 58-64.
  • Canaud, L., and P. Alric. “Cirugía de los aneurismas de la aorta torácica y toracoabdominal.” EMC-Cirugía General 20.1 (2020): 1-22.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.