Sydänpysähdys: mitä siitä tulee tietää

Kun sydän pysähtyy, tärkeintä on toimia nopeasti ja aloittaa ensiapu eli elvytys mahdollisimman pian.
Sydänpysähdys: mitä siitä tulee tietää

Viimeisin päivitys: 10 marraskuuta, 2020

Sydämenpysähdys tai sydänpysähdys on tilanne, jossa henkilön hengitys ja verenkierto pysähtyvät yhtäkkiä. Se on kriittinen tilanne, joka vaarantaa uhrin elämän.

Kuten me kaikki tiedämme, me tarvitsemme happea elääksemme. Solumme käyttävät sitä “polttoaineena” saadakseen energiaa ja voidakseen suorittaa tehtävänsä. Kun sydän pysähtyy, happi ei enää pääsekään eri puolille kehoa.

Jos tilanne jatkuu, eli sydän ei pian ala toimimaan uudelleen, kudokset alkavat vaurioitua. Sydänpysähdys voidaan kuitenkin joissakin tapauksissa niin sanotusti peruuttaa, eli sydän voidaan saada toimimaan uudelleen. Jos tilanteessa toimitaan nopeasti, uhrin henki voidaan pelastaa.

Lue eteenpäin, niin kerromme aiheesta enemmän.

Mikä sydänpysähdys oikein on?

Sydänpysähdys on sydämen toiminnan ja hengityksen äkillinen keskeytys. Vaikka siihen voikin olla erilaisia syitä, yleisin niistä on sepelvaltimotauti ja tämän aiheuttama sydäninfarkti. Kun sydän pysähtyy, se alkaa tavallisesti väristä, koska sydämen sähköiset signaalit häiriintyvät.

Sydämenpysähdys on hätätilanne, mutta kuten mainitsimme, siitä on mahdollista toipua. Tällöin toimeen on ryhdyttävä välittömästi. Jos apua ei kuitenkaan anneta heti, tila johtaa henkilön kuolemaan.

Ensiavun eli painelu-puhalluselvytyksen (PPE) tarkoitus on ylläpitää hapen virtausta kehon kudoksiin, kunnes sydän voidaan elvyttää.

Ensiavun tarkoitus on ylläpitää hapen virtausta kehon kudoksiin, kunnes sydän voidaan elvyttää. Ensiapu voidaan siis aloittaa painelu-puhalluselvytyksellä (PPE), mutta sydämen uudelleen käynnistämiseksi tarvitaan defibrillaattori, sillä PPE on vain hetkellinen apu. Defibrillaattori taas saa sydämen sähköisen toiminnan palautumaan normaaliksi.

Tämä tapahtuma on erityisen ongelmallinen siksi, että arviolta 80 % sydänpysähdyksistä tapahtuu sairaaloiden tai terveyskeskusten ulkopuolella, joten osaavaa henkilöä tekemään painelu-puhalluselvytystä ei välttämättä ole paikalla, saatikka sitten defibrillaattoria. Kun sydänpysähdys tapahtuu hoitolaitoksen ulkopuolella, apua ei siis yleensä ole saatavilla tarpeeksi pikaisesti.

Jotta potilaan mahdollisuudet selvitä olisivat mahdollisimman hyvät, kerromme seuraavaksi miten tulee toimia sydänpysähdyksen sattuessa läheiselle.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Mikä on oikea ensiapu sydänkohtaukseen tai -pysähdykseen?

Miten auttaa sydämenpysähdyksestä kärsivää ihmistä?

Kun jollekulle tapahtuu sydänpysähdys, kuka tahansa meistä voi yrittää auttaa häntä selviytymään. Hänen sydämensä siis pysähtyy ja hän ei hengitä. Meidän tulee yrittää pitää yllä potilaan hapen saantia ja verenkiertoa siihen saakka, kunnes ensiapuhenkilökunta saapuu paikalle.

Sydämenpysähdyksestä kärsivä henkilö on tajuton, ja hänellä ei ole sykettä eikä hän hengitä. Ensimmäinen askel on soittaa välittömästi hätänumeroon tai sairaalaan.

Sitten yritetään varmistaa, että potilas on turvallisessa paikassa, ja häntä tulee koskettaa huomataksemme palaako hän tajuihinsa.

Olisi parasta, että elvytystilanteessa olisi ainakin kaksi ihmistä auttamassa potilasta. Toisen heistä tulee olla vastuussa elvytyksestä ja toisen tulee puhua hätäkeskuksen tai terveydenhuollon ammattilaisten kanssa puhelimessa. Nämä antavat ohjeita siihen, miten elvytys tehdään.

Jotta henkilö voidaan elvyttää henkilön kokonaan, defibrillaattori on välttämätön. Monissa julkisissa paikoissa on puoliautomaattisia defibrillaattoreita. Jos sellainen vain on lähettyvillä, sitä tulee käyttää ambulanssia odotellessa.

Kun jollekulle tapahtuu sydänpysähdys, kuka tahansa meistä voi yrittää auttaa häntä selviytymään.
Defibrillaattori on välttämätön väline sydämenpysähdyksestä kärsivän henkilön elvyttämiseksi.

Painelu-puhalluselvytys (PPE)

Ambulanssin ja ensiapuhenkilökunnan saapumista odotellessa on siis aloitettava potilaan elvytys, vaikka defibrillaattoria ei olisikaan lähettyvillä. Ensinnäkin, aseta henkilö selälleen kovalle alustalle ja aseta hänen päänsä hieman taaksepäin kenoon. Pidä yksi käsi otsalla ja toinen leualla niin, että saat pidettyä hengitystiet auki.

Kun tämä on tehty, aloitetaan potilaan rintakehän painelu. Aseta itsesi tukevasti hänen yläpuolelleen (ole polvillasi, jos potilas on maassa), pidä käsivarret suorina ja aseta kädet keskelle rintakehää. Painele rintalastaa rytmikkäästi 30 kertaa.

Sen jälkeen auta potilasta saamaan happea puhaltamalla voimakkaasti hänen suuhunsa; niin, että happi menee keuhkoihin saakka. Tee kaksi puhallusta, ja jatka sitten rintalastan painelulla (30 kertaa). Jatka näin, kunnes ensiapuhenkilökunta saapuu paikalle. Jos teitä auttajia on paikalla kaksi, voitte vuorotella potilaan elvyttämisessä.

Muista, että tekemällä elvytyksen oikein voit pelastaa ihmisen hengen. On olemassa monenlaisia ensiapukursseja ja muitakin tapoja oppia painelu-puhalluselvytystä. Sen osaaminen kannattaa, sillä emme koskaan tiedä jos sille vaikka tulee tarvetta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.