Varvassandaalien aiheuttamat jalkaongelmat

Varvassandaalien käytöllä on haittapuolia: ne eivät pehmennä kävelyn tuottamaa iskua, joka johtaa jalkakipuun. Jalkasi ovat myös alttiita loukkaantumisille ja puremille.
Varvassandaalien aiheuttamat jalkaongelmat

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Varvassandaalit ovat olleet käytössä antiikin ajoilta lähtien niiden mukavuuden, pehmeyden ja hengittävyyden takia. Tällaisia kenkiä käytettiin sekä itäisissä ja läntisissä kulttuureissa, Japanissa, Egyptissä, Kreikassa ja Roomassa.

Tällä hetkellä yhdet maailman kuuluisimmista kengistä ovat brasilialaiset Havaianas-läpsykkäät, jämäkät ja kevyet, kumiset huippuvarvelit, joista tuli kansainvälinen menestys niiden monipuolisten mallien ja värien vuoksi.

Huolimatta siitä mistä ne tulevat tai kuka niitä pitää, eivät varvassandaalit ole jalkojen terveydelle hyviä jalkineita.

Varvassandaalien liiallisen käytön ongelmat

1. Pehmeän iskunvaimennuksen puute

paljain jaloin parempi

Kun otat askeleen, syntyy voima. Se on perusfysiikkaa.

Mitä tekemistä fysiikalla on rantasandaalien kanssa?

Kun kävelet, tuottaa se iskun. Tämä isku ei kohdistu vain jalkoihisi, vaan koko kehoosi.

Varvassandaalit eivät kuitenkaan kykene pehmentämään tuota kävelyn aiheuttamaa iskua, varsinkaan silloin kun astut kovemmille pinnoille kuten asfaltille. Kumipohja ei ole riittävä jalkojesi suojelemiseksi ja kehosi painon tukemiseksi.

Lisäksi varvassandaaleilla on täysin tasainen pohja, joka voi johtaa huonoihin kävelytottumuksiin. On yleistä nähdä ihmisten laahustavan silloin kun he kävelevät varvassandaaleilla. Kaiken kaikkiaan nämä kengät eivät pysy jaloissa, eivätkä ne anna jalalle vakautta. 

Lopputuloksena voi olla progressiivista kipua jalan lihaksissa, selässä ja lanteilla.

2. Jalkojesi suojauksen puute

jalan hierontaa

Toinen varvassandaaleihin liittyvä ongelma on jalkojen paljaus. Näiden kenkien rakenne on yksinkertainen ja kevyt, ja ne tarjoavat vähän tai ei ollenkaan suojausta.

Siitä syystä jalkasi ovat alttiita loukkaantumisille, palovammoille, puremille sekä monille luonnollisille tekijöille. Tämä on erityisen relevanttia ottaen huomioon sen, että niitä käytetään yleensä kesäisin.

Rannat, uima-altaat ja yökerhot ovat myös julkisia. Se tarkoittaa sitä, että mikro-organismien kanssa kontaktiin joutumisen riski on huomattava. Varvassandaalit eivät peitä jalkojasi, vaan jättävät ne täysin paljaiksi kaikenlaisille tartunnoille.

Äärimmäisissä tapauksissa iskut ja liiallinen paljaus voivat vaikuttaa jaloissasi oleviin hermopäätteisiin. Se voi aiheuttaa ongelmia hermojärjestelmässä, kehon lämmönsäätelyssä sekä yleisessä hyvinvoinnissa.

3. Ihotaudit ja jalkasienet

varvassandaalit voivat altistaa kynsisienelle

Jotkin taudit ovat tyypillisempiä kesäisin. Vuoden kuumin aikakausi luo joitakin riskejä, kuten auringolle altistumista, kosteutta ja joidenkin kesäkohteiden paikallista mikro-organismia.

Toinen klassinen kesäinen ongelma on lämmöstä ja kosteudesta johtuvan jalkasienen kehittyminen. Nämä tapaukset moninkertaistuvat kuumina päivinä.

Asiantuntijat eivät kuitenkaan ole aina samaa mieltä varvassandaalien roolista jalkasienen syntymiseen.

Osa asiantuntijoista kallistuu varvassandaalien käytön puoleen kesäisin, sillä ne tarjoavat jaloille hengittävää ja raikasta ilmaa. Heidän mukaansa varvassandaalien käyttö on suositeltavaa, sillä ne auttavat jalkojen kuivumisessa ja ehkäisevät hiekalla suoraa kontaktia mikro-organismien kanssa.

Toiset tutkijat eivät mielellään suosittele varvassandaalien käyttöä, koska jalka on paljaana ja altistuu useille vedessä ja hiekassa esiintyville mikro-organismeille. He myös vahvistavat ihosyövän riskin johtuen liiallisesta auringonvalolle altistumisesta.

Ottaen huomioon sen, että kenkien päätehtävänä on antaa tukea ja suojaa jaloille, epäonnistuvat varvassandaalit siinä suuresti.

Mutta hyvän hygienian ja asianmukaisen aurinkosuojakertoimen avulla on mahdollista nauttia kesästä aiheuttamatta liikaa vaaraa jaloille.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.