Värimuutokset silmäluomissa

Kaikilla silmäluomissa näkyvillä värillisillä merkeillä ei ole samaa alkuperää tai ominaisuuksia. Jokaiseen on kuitenkin saatavilla erityinen hoito. Haluatko tietää lisää? Mikäli vastasit kyllä, jatka lukemista!
Värimuutokset silmäluomissa

Viimeisin päivitys: 20 kesäkuuta, 2022

Värimuutokset, jotka voivat näkyä silmäluomissa, voivat johtua erilaisista aineenvaihduntasairauksista allergisiin reaktioihin. Siksi niillä on taipumus erota väriltään ja paksuudeltaan. Sellaisenaan värimuutokset silmäluomissa voivat kertoa monista muutoksista kehon toiminnassa.

Yleensä niiden esiintyminen liittyy muun muassa hormonaalisiin muutoksiin, lääkkeiden käyttöön tai liialliseen altistumiseen ultraviolettisäteilylle.

Mitkä ovat niiden ominaisuudet? Mitä hoitoja on saatavilla?

Jatka lukemista saadaksesi selville!

Värimuutokset silmäluomissa

Kaikki silmäluomilla näkyvät värimuutokset eivät liity unettomuuteen ja tummiin silmänalusiin. Jotkut näistä silmäluomen värimuutoksista kertovat sairauksista, jotka vaativat erityistä hoitoa.

Tässä artikkelissa selitämme, mistä on oikein kyse.

Ksantelasma eli ihon kolesterolikertymä

Ksantelasma oireilee kellertävinä näppylöinä silmän ympärillä. Nämä näppylät ovat libidikertymiä. Ne muodostuvat yleensä silmäluomille ja voivat viitata plasman lipidihäiriöön, joka on yleinen ongelma ja se diagnosoidaan 50 %:lla ihmisistä.

Ihon värimuutokset ja näppylät on arvioitava sen selvittämiseksi, onko taustalla oleva syy hyperlipidemia. Se on kuitenkin oireeton ja hyvänlaatuinen leesio, koska se ei aiheuta vakavia komplikaatiota.

Jotkut ihmiset kuitenkin haluavat niistä eroon kosmeettisista syistä. Kirurginen poisto on esteettisten tulostensa vuoksi yksi yleisimmin käytetyistä toimenpiteistä.

Värimuutokset silmäluomissa voivat johtua lipidihäiriöstä.
Ksantelasma voi olla merkki plasman lipidihäiriöstä. Näppylät ovat hyvänlaatuisia, mutta useimmat haluavat poistaa ne esteettisistä syistä.

Hormonaaliset muutokset raskauden aikana

Hormonaaliset muutokset, joita tapahtuu kehossa raskauden aikana, liittyvät myös ihon muutoksiin. Raskausajan hormonaaliset muutokset aiheuttavat yleensä tilan, joka tunnetaan nimellä melasma tai maksaläiskät . Melasma aiheuttaa hyperpigmentoituneita sävyjä ja symmetrisesti jakautuneita läiskiä kasvoille, kaulalle ja joissain tapauksissa vartalon yläosaan.

Tunnettuja riskitekijöitä ovat ultraviolettisäteily (UV), hormonaaliset vaihtelut, kilpirauhassairaudet ja erilaisten ehkäisyvälineiden käyttö. Niille, joiden silmäluomissa on tämän tilan vuoksi jälkiä, hoitovaihtoehdot ovat seuraavat:

 • Paikalliset hyperpigmentoivat aineet
 • Kemiallinen kuorinta
 • Laserterapia
 • Pinnallinen mikrodermabrasio

Prostaglandiinianalogit glaukoomaan

Glaukooman hoitoon käytettävät prostaglandiinianalogit, kuten latanoprosti ja bimatoprosti, voivat aiheuttaa tummat silmäluomet noin 3–6 kuukauden käytön jälkeen.

American Journal of Dermatology -lehdessä julkaistussa julkaisussa todetaan, että kun ihmiset lopettavat bimatoprostin käytön, tummat silmänaluset voivat kadota kokonaan jonkin ajan kuluttua.

Synnynnäinen ihon melanosytoosi

Ihon melanosytoosi on kattotermi sarjalle ihovaurioita, joille on ominaista jälkien esiintyminen. Erityisesti tästä sairaudesta kärsivien silmäluomissa on harmaita tai harmahtavansinisiä jälkiä. Tämä voi johtua hankituista tai synnynnäisistä syistä.

Journal of the American Academy of Dermatology -lehden artikkelit selittävät, että niiden esiintyminen liittyy auringolle altistumiseen, hormonaalisiin muutoksiin raskauden aikana ja krooniseen atooppiseen ihottumaan.

Vitiligo

Vitiligo on melanosyyttien valikoivaa tuhoamista. Tämän seurauksena iholle ilmestyy pigmenttimuutoksia. Silmäluomien, kulmakarvojen ja sukuelinten vitiligo on ongelmallista, erityisesti lapsilla.

Journal of the Indian Medical Association -lehdessä julkaistujen tutkimusten mukaan vitiligoa sairastavien ja silmäsairauksia sairastavien välillä on vahva yhteys. Näissä tapauksissa immunomoduloiva aine pimekrolimuusi, voisi olla sopiva hoitovaihtoehto.

Vitiligo on yksi silmäluomien värimuutosten aiheuttajista. Vaikka lopullista parannuskeinoa ei ehkä ole, jotkin hoidot voivat auttaa parantamaan niiden ulkonäköä.

Tulehduksen jälkeinen hyperpigmentaatio

Allergioista johtuva krooninen ihottuma ja silmätulehdus voivat aiheuttaa hyperpigmentaatiota ja tummat silmäluomet. Jotkut ihmiset voivat alkaa hieroa ja naarmuttaa ihoa tämän alueen ympärillä. Sellaisenaan se voi olla myös seurausta allergioiden aiheuttamasta nesteen kertymisestä.

Amyloidoosi purppura

Amyloidoosi on harvinainen sairaus, joka ilmenee, kun elimistä löytyy “amyloidiksi” kutsuttua proteiinia. Se on sairaus, johon ei ole parannuskeinoa, mutta jotkin hoidot auttavat hallitsemaan sen oireita ja rajoittamaan amyloidiaineen tuotantoa.

Atraumaattisten violettien jälkien ilmaantuminen kasvoille – pääasiassa silmäluomiin ja kaulaan – on luultavasti merkki amyloidoosista. Sopivan diagnoosin saamiseksi sinun tulee käydä lääkärin vastaanotolla.

Oranssit silmäpisteet (OPS)

Oranssit silmäpisteet ilmenevät yläluomen sisäosassa. Tämä on kuitenkin eri kuin ksantelasma. Ei ole täysin selvää, mistä tämä ilmiö johtuu, mutta ammattilaiset uskovat, että se syntyy lipofuskiinikertymistä.

Silmäluomien värimuutosten käsittely esteettisistä syistä

Värimuutosten esiintyminen silmäluomissa on yleinen ongelma, eikä se yleensä tarkoita mitään vakavaa. Kuitenkin ihmiset, jotka kärsivät niistä, etsivät usein hoitovaihtoehtoja, koska he pitävät niitä rumina.

Onneksi nykyään on olemassa useita voiteita ja esteettisiä toimenpiteitä, jotka auttavat minimoimaan niitä ja parantamaan ihon yleistä ulkonäköä. Ensin sinun kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen, jotta hän valitsee tapauskohtaisesti parhaan hoitomuodon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Hori Y, Kawashima M, Oohara K, Kukita A. Acquired, bilateral nevus of Ota-like macules. J Am Acad Dermatol. 1984;10(6):961-964. doi:10.1016/s0190-9622(84)80313-8
 • Sodhi PK, Verma L, Ratan SK. Increased periocular pigmentation with ocular hypotensive lipid use in African Americans. Am J Ophthalmol. 2004;137(4):783. doi:10.1016/j.ajo.2003.11.073
 • Ing EB, Buncic JR, Weiser BA, de Nanassy J, Boxall L. Periorbital hyperpigmentation and erythema dyschromicum perstans. Can J Ophthalmol. 1992;27(7):353-355.
 • Cho S, Lee SJ, Chung WS, Kang JM, Kim YK, Cho SB. Acquired bilateral nevus of Ota-like macules mimicking dark circles under the eyes. J Cosmet Laser Ther. 2010;12(3):143-144. doi:10.3109/14764172.2010.487912
 • Lee HY, Jin US, Minn KW, Park YO. Outcomes of surgical management of xanthelasma palpebrarum. Arch Plast Surg. 2013;40(4):380-386. doi:10.5999/aps.2013.40.4.380
 • Biswas G, Barbhuiya JN, Biswas MC, Islam MN, Dutta S. Clinical pattern of ocular manifestations in vitiligo. J Indian Med Assoc. 2003;101(8):478-480.
 • Assouly P, Cavelier-Balloy B, Dupré T. Orange palpebral spots. Dermatology. 2008;216(2):166-170. doi:10.1159/000111516

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.