Värimuutokset silmäluomissa
Värimuutokset, jotka voivat näkyä silmäluomissa, voivat johtua erilaisista aineenvaihduntasairauksista allergisiin reaktioihin. Siksi niillä on taipumus erota väriltään ja paksuudeltaan. Sellaisenaan värimuutokset silmäluomissa voivat kertoa monista muutoksista kehon toiminnassa.
Yleensä niiden esiintyminen liittyy muun muassa hormonaalisiin muutoksiin, lääkkeiden käyttöön tai liialliseen altistumiseen ultraviolettisäteilylle.
Mitkä ovat niiden ominaisuudet? Mitä hoitoja on saatavilla?
Jatka lukemista saadaksesi selville!
Värimuutokset silmäluomissa
Kaikki silmäluomilla näkyvät värimuutokset eivät liity unettomuuteen ja tummiin silmänalusiin. Jotkut näistä silmäluomen värimuutoksista kertovat sairauksista, jotka vaativat erityistä hoitoa.
Tässä artikkelissa selitämme, mistä on oikein kyse.
Ksantelasma eli ihon kolesterolikertymä
Ksantelasma oireilee kellertävinä näppylöinä silmän ympärillä. Nämä näppylät ovat libidikertymiä. Ne muodostuvat yleensä silmäluomille ja voivat viitata plasman lipidihäiriöön, joka on yleinen ongelma ja se diagnosoidaan 50 %:lla ihmisistä.
Ihon värimuutokset ja näppylät on arvioitava sen selvittämiseksi, onko taustalla oleva syy hyperlipidemia. Se on kuitenkin oireeton ja hyvänlaatuinen leesio, koska se ei aiheuta vakavia komplikaatiota.
Jotkut ihmiset kuitenkin haluavat niistä eroon kosmeettisista syistä. Kirurginen poisto on esteettisten tulostensa vuoksi yksi yleisimmin käytetyistä toimenpiteistä.
Lue myös: Ptoosi eli roikkuvat silmäluomet
Hormonaaliset muutokset raskauden aikana
Hormonaaliset muutokset, joita tapahtuu kehossa raskauden aikana, liittyvät myös ihon muutoksiin. Raskausajan hormonaaliset muutokset aiheuttavat yleensä tilan, joka tunnetaan nimellä melasma tai maksaläiskät . Melasma aiheuttaa hyperpigmentoituneita sävyjä ja symmetrisesti jakautuneita läiskiä kasvoille, kaulalle ja joissain tapauksissa vartalon yläosaan.
Tunnettuja riskitekijöitä ovat ultraviolettisäteily (UV), hormonaaliset vaihtelut, kilpirauhassairaudet ja erilaisten ehkäisyvälineiden käyttö. Niille, joiden silmäluomissa on tämän tilan vuoksi jälkiä, hoitovaihtoehdot ovat seuraavat:
- Paikalliset hyperpigmentoivat aineet
- Kemiallinen kuorinta
- Laserterapia
- Pinnallinen mikrodermabrasio
Prostaglandiinianalogit glaukoomaan
Glaukooman hoitoon käytettävät prostaglandiinianalogit, kuten latanoprosti ja bimatoprosti, voivat aiheuttaa tummat silmäluomet noin 3–6 kuukauden käytön jälkeen.
American Journal of Dermatology -lehdessä julkaistussa julkaisussa todetaan, että kun ihmiset lopettavat bimatoprostin käytön, tummat silmänaluset voivat kadota kokonaan jonkin ajan kuluttua.
Synnynnäinen ihon melanosytoosi
Ihon melanosytoosi on kattotermi sarjalle ihovaurioita, joille on ominaista jälkien esiintyminen. Erityisesti tästä sairaudesta kärsivien silmäluomissa on harmaita tai harmahtavansinisiä jälkiä. Tämä voi johtua hankituista tai synnynnäisistä syistä.
Journal of the American Academy of Dermatology -lehden artikkelit selittävät, että niiden esiintyminen liittyy auringolle altistumiseen, hormonaalisiin muutoksiin raskauden aikana ja krooniseen atooppiseen ihottumaan.
Vitiligo
Vitiligo on melanosyyttien valikoivaa tuhoamista. Tämän seurauksena iholle ilmestyy pigmenttimuutoksia. Silmäluomien, kulmakarvojen ja sukuelinten vitiligo on ongelmallista, erityisesti lapsilla.
Journal of the Indian Medical Association -lehdessä julkaistujen tutkimusten mukaan vitiligoa sairastavien ja silmäsairauksia sairastavien välillä on vahva yhteys. Näissä tapauksissa immunomoduloiva aine pimekrolimuusi, voisi olla sopiva hoitovaihtoehto.
Lue myös: Silmän melanooma: oireet ja syyt
Tulehduksen jälkeinen hyperpigmentaatio
Allergioista johtuva krooninen ihottuma ja silmätulehdus voivat aiheuttaa hyperpigmentaatiota ja tummat silmäluomet. Jotkut ihmiset voivat alkaa hieroa ja naarmuttaa ihoa tämän alueen ympärillä. Sellaisenaan se voi olla myös seurausta allergioiden aiheuttamasta nesteen kertymisestä.
Amyloidoosi purppura
Amyloidoosi on harvinainen sairaus, joka ilmenee, kun elimistä löytyy “amyloidiksi” kutsuttua proteiinia. Se on sairaus, johon ei ole parannuskeinoa, mutta jotkin hoidot auttavat hallitsemaan sen oireita ja rajoittamaan amyloidiaineen tuotantoa.
Atraumaattisten violettien jälkien ilmaantuminen kasvoille – pääasiassa silmäluomiin ja kaulaan – on luultavasti merkki amyloidoosista. Sopivan diagnoosin saamiseksi sinun tulee käydä lääkärin vastaanotolla.
Oranssit silmäpisteet (OPS)
Oranssit silmäpisteet ilmenevät yläluomen sisäosassa. Tämä on kuitenkin eri kuin ksantelasma. Ei ole täysin selvää, mistä tämä ilmiö johtuu, mutta ammattilaiset uskovat, että se syntyy lipofuskiinikertymistä.
Silmäluomien värimuutosten käsittely esteettisistä syistä
Värimuutosten esiintyminen silmäluomissa on yleinen ongelma, eikä se yleensä tarkoita mitään vakavaa. Kuitenkin ihmiset, jotka kärsivät niistä, etsivät usein hoitovaihtoehtoja, koska he pitävät niitä rumina.
Onneksi nykyään on olemassa useita voiteita ja esteettisiä toimenpiteitä, jotka auttavat minimoimaan niitä ja parantamaan ihon yleistä ulkonäköä. Ensin sinun kannattaa kääntyä ihotautilääkärin puoleen, jotta hän valitsee tapauskohtaisesti parhaan hoitomuodon.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...