Valmista oma vadelmahillo kotona
Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa
Valmista oma vadelmahillo kotonasi! Säilykkeet ovat yksi parhaista tavoista nauttia hedelmistä ja marjoista ympäri vuoden tai hyödyntää niitä palasia, jotka ovat jo ehtineet lähes pilaantua.
Vadelmahillon valmistaminen on yksinkertaista: siihen sisältyy vain muutama vaihe, etkä tarvitse mitään erityisiä välineitä. Sen täytyy hautua yön yli sokerissa ja lisäksi sitä tulee keittää muutama minuutti. Vadelmahillon valmistus sujuu niin kokeneilta kotikokeilta kuin vasta-alkajiltakin.
Katsotaanpa!
Vadelman terveyshyödyt
Rubus idaeus on vadelmana tunnetun pensaan tieteellinen nimi. Se on kotoisin Euroopasta ja Pohjois-Aasiasta. Sen marjat ovat pieniä ja ne voivat kasvaa useissa eri väreissä, vaikka yleisin on punainen.
Sen silmiinpistävä väri osoittaa terveellisten fytokemikaalien läsnäolon. Se on myös yksi makeimmista marjoista. Vadelmat ovat parhaimmillaan loppukesästä ja alkusyksystä.
Vadelma erottuu edukseen erityisesti makunsa ja monipuolisuutensa ansiosta. Tämän lisäksi vadelman ravintoarvot ovat loistavat. Merkittävimpiä ovat C- ja K-vitamiinit, magnesium, mangaani ja kuitu. Se on erittäin kevyt hedelmä, jossa on runsaasti vettä.
Antioksidanttiaktiivisuus
Ruoassa olevat antioksidantit ovat välttämättömiä kehossa syntyneiden tai ympäristössä olevien vapaiden radikaalien neutraloimiseksi.
Vadelmassa on havaittu olevan paljon erilaisia antioksidantteja, kuten C-vitamiini, antosyaanit, kversetiini ja ellagiinihappo.
Oksidatiivinen stressi (joka syntyy vapaiden radikaalien liiallisesta määrästä) liittyy lisääntyneeseen riskiin sairastua tiettyihin sairauksiin, kuten syöpään, diabetekseen tai sydänongelmiin, ja se aiheuttaa ennenaikaista ikääntymistä.
Loistava C-vitamiinin lähde
Sitrushedelmien lisäksi tätä mikroravinnetta on myös muissa hedelmissä, kuten mansikoissa, ananaksissa ja vadelmissa. Niistä kolmesta hedelmäannoksesta, jotka asiantuntijat neuvovat sinua nauttimaan päivittäin, sinun on syötävä ainakin yksi, jossa on runsaasti C-vitamiinia.
Tämä vitamiini on tärkeä monella tapaa. Sen ansiosta elimistö imee tehokkaammin ruoassa olevan raudan, nopeuttaa ihovaurioiden paranemista kollageenin muodostuksen avulla ja vahvistaa immuunisuojaamme.
Suojaa monilta sairauksilta
Viime vuosikymmeninä terveysongelmat, kuten diabetes, Alzheimerin tauti ja sydän- ja verisuonitaudit, ovat lisääntyneet.
Asiantuntijat suosittelevat ruokavaliota, jossa on runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, sillä niiden suojaava vaikutus tunnetaan hyvin. Myös vadelmien osalta on olemassa erityisiä tutkimuksia.
Vaikka tarvitsemme enemmän todisteita ihmistutkimuksissa, in vitro -tutkimukset osoittavat metaboliaa stabiloivaa ja anti-inflammatorista aktiivisuutta. Nämä vaikutukset liittyvät verenpaineen, lipidiprofiilin, ateroskleroosin ja glykemian parantuneisiin markkereihin.
Kevyt ja vähähiilihydraattinen
Yksi kupillinen vadelmia sisältää vähän kaloreita mutta huomattavan määrän kuitua. Tämän vuoksi niistä on paljon apua painonhallinnassa. Lisäksi niiden luonnollinen makeus voi auttaa vähentämään sokerinhimoa ja herkuttelua.
Vadelma on vesimelonin, melonin, avokadon ja mansikoiden ohella yksi niistä hedelmistä, joiden hiilihydraattipitoisuus on pieni. Näin ollen se on hyvä lisä vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.
Vadelmahillo
Nyt kun tiedät sen edut, on aika sisällyttää se ruokavalioosi. Voit syödä niitä vastapoimittuina tai ne voivat olla osana monia muita ruokia. Mutta yksi parhaista säilyvyyden kannalta on vadelmahillo.
Ainesosat
- 500 grammaa tuoreita vadelmia
- 350 grammaa sokeria
- 2 ruokalusikallista sitruunamehua
Valmistusohjeet
- Pese ja valuta ensin vadelmat hyvin. Laita ne sitten kattilaan ja kaada päälle sokeri. Peitä muovikelmulla ja anna muhia jääkaapissa yön yli.
- Seuraavana päivänä laita kattila korkealle lämmölle. Kun se alkaa kiehua, vähennä se minimiin. Sekoita hyvin, peitä kannella ja anna poreilla hiljalleen 10 minuuttia. Tämän ajan kuluttua ota kansi pois ja keitä vielä 5 minuuttia keskiteholla. Lisää sitruunamehu ja sekoita varovasti.
- Sammuta ja anna hillon jäähtyä. Jos et halua että hillon joukossa on siemeniä tai suurempia paloja, siivilöi hillo siivilän läpi.
- Pakkaa sopiviin purkkeihin ja säilytä jääkaapissa.
Sinun on pakattava valmis vadelmahillo huolellisesti taataksesi sen säilyvyyden. Kun vadelmahillo on vielä lämmin, kaada se kuumalla vedellä steriloituihin lasipurkkeihin. Laita kansi päälle ja aseta lämpimään vesihauteeseen 20 minuutiksi.
Ota kaikki irti vadelmista
Vadelmahillon valmistaminen kotona ei ole ollenkaan vaikeaa. Tärkeintä on valita marjat, jotka eivät ole liian vihreitä eivätkä liian kypsiä, koska silloin ne ovat parhaimmillaan. Tuoreena vadelmien maku ja ravintoarvot pääsevät oikeuksiinsa.
Tämän reseptin avulla voit nauttia vadelman mausta ja eduista suurimman osan vuotta. On kuitenkin tärkeää korostaa, että makea vadelmahillo ei koskaan korvaa tuoretta marjaa.
Hilloa käytetään monesti leivän tai pannarin päällä. Sitä voidaan kuitenkin lisätä myös kotitekoisiin jäätelöihin ja pirtelöihin. Näin saadaan aikaan miellyttävä ja raikas makuyhdistelmä.
Vadelmahillo on myös loistava kastike juustoalkupalojen tai paistettujen kanansiipien seuraksi. Se voidaan pehmentää pienellä nokareella voita ja lisätä herkulliseen lihakastikkeen tai öljyvinaigretteen. Mielikuvitus on myös ruoanlaiton taika!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- McGuire S. Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee. Washington, DC: US Departments of Agriculture and Health and Human Services, 2015. Advances in Nutrition. Enero 2016. 7(1):202-204.
- Office of Dietary Supplements. Vitamina C. National Institutes of Health. Diciembre 2019. U.S Department of Health and Human Services.
- Pisoschi A.M, Pop A. The role of antioxidants in the chemistry of oxidative stress: A review. European Journal of medicinal chemistry. Junio 2015. 5;97:55-74.
- Skrovankova S, et al. Bioactive Compounds and Antioxidant Activity in Different Types of Berries. International Journal of Molecular Science. Octubre 2015.16(10):24673-24706.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.