10 sairautta, jotka aiheuttavat valkoisia laikkuja kasvoilla

On olemassa useita sairauksia, jotka aiheuttavat valkoisia laikkuja kasvoihin. Useimmissa tapauksissa ne eivät kuitenkaan aiheuta huolta. Lue lisää täältä.
10 sairautta, jotka aiheuttavat valkoisia laikkuja kasvoilla
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 26 toukokuuta, 2023

Kasvojen valkoiset laikut johtuvat monista syistä. Joskus ne johtuvat vaarattomista ongelmista, kuten mykoosista tai pisamista. Toisinaan taas ongelma voi liittyä johonkin vakavampaan, kuten ihotulehdukseen tai vitiligoon.

Laikkuihin kannattaa siis kiinnittää jonkin verran huomiota. Niitä on tarkkailtava, on etsittävä muita oireita jotka voivat liittyä niihin, ja otettava yhteys ihotautilääkäriin.

Jos laikkuihin liittyy ihon hilseilyä tai kutinaa, parasta on kääntyä lääkärin puoleen mahdollisimman pian. Varhainen hoito on paras tapa ehkäistä vakavampia ongelmia.

Sairaudet, jotka aiheuttavat valkoisia laikkuja kasvoilla

On olemassa useita sairauksia ja tiloja, jotka aiheuttavat valkoisia laikkuja kasvoilla. Yleisimpiä ovat muun muassa seuraavat:

1. Savipuoli

Savipuoli (pityriasis versicolor) on ehkä yleisin syy valkoisiin laikkuihin kasvoissa. Vaikka nämä vaaleat laikut sijaitsevat yleensä vartalossa ja käsivarsissa, ne eivät ole harvinaisia myöskään kasvoilla.

Joskus ne ovat väriltään vaaleita, mutta ne voivat olla myös rusehtavia tai vaaleanpunaisia. Niiden alkuperä on sieni, ja sitä esiintyy useammin kesällä.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin: Auringon haitalliset vaikutukset ihoon

2. Valkohilse

Valkohilse (pityriasis alba) on sairaus, joka tuottaa ensin punaisia läiskiä sekä kutinaa ja hilseilyä. Kun punaiset läiskät häviävät, niistä jää valkoisia laikkuja kasvoille tai muille kehon alueille.

Näissä laikuissa on suomuja ja lievästi sinertävä sävy. Se on harvinainen ja esiintyy useimmiten lapsilla.

Monet sairaudet, jotka aiheuttavat valkoisia laikkuja kasvoilla, leviävät ja aiheuttavat saman oireen muilla kehon alueilla.

3. Guttate hypomelanosis

Guttate hypomelanosis syntyy, kun ihon pigmentti on kadonnut.

Valkoisia laikkuja voi siis olla kasvoissa tai muilla kehon alueilla. Ne ovat kooltaan 1-3 millimetriä, eikä tiede vieläkään selitä niiden tarkkaa syytä. Niitä esiintyy lähes aina vaaleaihoisilla ihmisillä, jotka altistuvat usein auringolle.

4. Vitiligo

Vitiligo aiheuttaa myös valkoisia läiskiä eri puolille kehoa. Se ilmaantuu yleensä ensimmäisenä niille alueille, jotka altistuvat eniten auringolle.

Se leviää useimmiten hitaasti, mutta voi myös levitä nopeasti. Sen uskotaan olevan autoimmuunisairaus, jolla on geneettiset juuret. Se on yleisempi keski-ikäisillä aikuisilla.

5. Luufinni (milium)

Tässä tapauksessa kasvoissa ei ole vain valkoisia laikkuja, vaan ne ovat myös koholla. Nämä näppylät ovat harvoin suurempia kuin 2 mm.

Ne muodostuvat keratiinista, öljystä ja kuolleista ihosoluista, jotka kertyvät ihon pinnan alle. Näin syntyy tulppa, joka näkyy ihon läpi. Luufinnejä on melko säännöllisesti läsnä tatuoinneissa.

6. Sebaceous hyperplasia

Tämä häiriö on talirauhasten epätyypillistä kasvua. Nämä sijaitsevat ihon syvemmissä kerroksissa ja tuottavat talia, ihoa voitelevaa ainetta.

Suurentuessaan ne muodostavat ihon pintaan valkoisen, kellertävän tai värittömän kuhmun. Tämä ongelma on yleisempi yli 40-vuotiailla.

7. Talikystat

Talikystat ovat ulkonäöltään hyvin samankaltaisia kuin sebaceous hyperplasia. Erona on se, että kystat liikkuvat, kun niitä työntää sormilla, kun taas sebaceous hyperplasian aiheuttamat kyhmyt pysyvät tukevasti paikoillaan.

Ne näyttävät pieneltä vesipallolta ihon alla. Kun ne kasvavat liian suuriksi, ne voivat aiheuttaa kipua.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Kasvojen radiofrekvenssihoidon tuomat edut

8. Seborrooinen keratoosi

Seborrooinen keratoosi eli rasvaluomi kuuluu myös sairauksien ryhmään, jotka aiheuttavat kasvoihin valkoisia laikkuja, joilla on volyymia. Ne kasvavat halkaisijaltaan muutaman senttimetrin kokoisiksi.

Ne muuttavat väriä ajan myötä ja muuttuvat ruskeiksi. Niiden ulkonäkö on kuin ihoon tarttunut vahapisara. Ne ovat yleisempiä keski-ikäisillä tai vanhemmilla aikuisilla.

9. Ksantelasma

Tälle tilalle on ominaista kyhmyt silmäluomilla tai silmien ympärillä. Ne ovat epäsäännöllisiä ja joskus kellertäviä.

Niiden uskotaan johtuvan veren korkeasta kolesterolipitoisuudesta. Todellisuudessa ne ovat rasvakertymiä, jotka ovat keskittyneet ihon pinnan alle.

10. Ihosyöpä

Tyvisolusyöpä voi alkaa valkoisen kuhmun muodostumisella, mutta se voi olla myös muun värinen, kuten vaaleanpunainen, punainen tai ruskea. Joskus kasvoissa tai muilla alueilla on myös valkoisia laikkuja. Nämä ovat karheita ja hilseileviä. Ne näyttävät haavaumilta, jotka eivät parane.

Tytöllä on valkoisia laikkuja kasvoilla.
Kasvojen säännöllisellä tarkastuksella voidaan havaita poikkeavuudet, joihin voidaan puuttua nopeasti.

Hoitovaihtoehdot

Valkoisia laikkuja kasvoilla aiheuttavien sairauksien hoito riippuu sairauden tyypistä ja sen vaikeusasteesta. Joskus on mahdollista käyttää reseptivapaita tuotteita, kuten salisyylihappoa tai paikallisesti käytettäviä retinoideja.

Toisinaan taas tarvitaan manuaalista poistoa, jos kyseessä ovat kyhmyt. Lisäksi saatetaan tarvita erityisiä lääkkeitä tai monimutkaisempia lähestymistapoja, kuten leikkausta, kylmähoitoa, immunoterapiaa tai kemoterapiaa, jos on kyse syövästä.

Oli syy mikä tahansa, aina kun kasvoihin ilmestyy valkoisia laikkuja, on parasta kääntyä lääkärin puoleen. Korjauskeinoja tai ratkaisuja ei pidä yrittää ilman diagnoosia ja ammattilaisen hyväksyntää.

Jos valkoiset läiskät kasvoissa ilmaantuvat hyvin äkillisesti tai leviävät nopeasti, lääkärikäynti on kiireellinen. Samoin, jos ne valtaavat suuren alueen, kasvavat pysähtymättä, kutisevat, vuotavat verta, tekevät kipeää tai pysyvät pitkään eivätkä häviä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Punaiset pisteet iholla – ovatko ne vaaraksi?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Punaiset pisteet iholla – ovatko ne vaaraksi?

Punaiset pisteet iholla eivät yleensä ole vaaraksi terveydelle, mutta niitä kannattaa pitää silmällä muutoksien varalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Giacaman, A., del Pozo, L. J., Corral-Magaña, O., & Antón, E. (2017). Milia in a multicolored tattoo: dermoscopic findings. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana, 45(1), 72-74.
  • Mendez Mathey, V. E. (2017). Queratosis seborreica. Revista Medica Herediana, 28(4), 266-266.
  • Mazzeo, M., Manfreda, V., Diluvio, L., Dattola, A., Bianchi, L., & Campione, E. (2019). Análisis dermatoscópico de 72 queratosis seborreicas «atípicas». Actas Dermo-Sifiliográficas, 110(5), 366-371.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.