Logo image
Logo image

Kasvojen radiofrekvenssihoidon tuomat edut

4 minuuttia
Kasvojen radiofrekvenssihoidon eduista puhutaan tänä päivänä yhä enemmän. Se ei ole täysin uusi tekniikka, mutta sen käyttöä on vuosien saatossa parannettu. Kerromme seuraavaksi tarkemmin, millaisesta hoidosta on kyse ja mitkä ovat sen vaikutukset kasvojen ihon kuntoon.
Kasvojen radiofrekvenssihoidon tuomat edut
Viimeisin päivitys: 03 kesäkuuta, 2020

Kasvojen radiofrekvenssihoidon eduista keskustellaan runsaasti sekä lääkäreiden että potilaiden keskuudessa. Vaikka aiheeseen kuuluu edelleen joitakin hoidon etujen vähättelijöitä, totuus on se, että tekniikka on edistynyt merkittävästi viime vuosien aikana.

Vaikka kosmeettinen kirurgia on toinen, erilainen lähestymistapa, tämä menetelmä on luonut alalla kilpailua. Ei-invasiivisena hoitomuodona kyseessä on sekä edullisempi menetelmä että sen tuloksista voidaan hyötyä jo suhteellisen lyhyessä ajassa.

Useampaan otteeseen kasvojen radiofrekvenssihoito on saanut nimityksen “kasvojenkohotus ilman leikkausta”, vaikka se ei käytännössä olekaan aivan niin. Toisin kuin kasvojenkohotuksessa, tässä menetelmässä ei käytetä ollenkaan anestesiaa, eikä siihen liity suuremman toimenpiteen mukana odotettuja haittavaikutuksia.

Kasvojen radiofrekvenssihoidon perustana on energian käyttö lämmön muodossa. Radiofrekvenssiä hyödyntävät laitteet luovat ihokerroksen läpi tunkeutuvaa energiaa, joka stimuloi kollageenin tuotantoa ja ihon uudistumista.

Tämä saavutetaan, koska lämpö indusoi eräänlaisia ihosta löytyviä soluja, joita kutsutaan fibroblasteiksi, tuottamaan uutta kollageenia. Itse asiassa sitä voidaan käyttää kasvojen lisäksi lähes mihin tahansa muuhun kehonosaan, ja kasvojen radiofrekvenssihoidon lisäksi menetelmiä löytyy muun muassa kaulan, pakaroiden ja vatsan ihon alueille.

Kasvojen radiofrekvenssihoidon edut näkyvät kasvojen iholla selkeästi. Yksi hoitokerta ei tietenkään riitä, sillä halutun lopputuloksen saavuttamiseksi hoitokertoja vaaditaan yleensä vähintään kuusi, tapauksesta riippuen.

Kasvojen radiofrekvenssihoidossa käytetyt laitteet

Kasvojen radiofrekvenssihoidon edut on osoitettu useilla eri laitteilla. Menetelmälle voidaan hyödyntää hierontalaitteita, lihaksia stimuloivia tai sähköllä stimuloivia laitteita, sillä ne kaikki toimivat saman fyysisen periaatteen mukaisesti.

Ennen hoidon aloittamista on tärkeää, että iho on puhdistettu kunnolla. Meikkejä, voiteita tai muita aineita, jotka voivat häiritä radiofrekvenssin luomaa energiaa, ei saa olla iholla ollenkaan.

Aivan ensimmäiseksi radiofrekvenssiä johtava geeli levitetään hoidettavalle iholle. Toisin sanoen kyseessä on aine, joka sallii energian kulkemisen ihon läpi suhteellisen sujuvasti. Valittu laite asetetaan seuraavaksi geelin päälle, minkä jälkeen hoidon suorittava ammattilainen tekee laitteelle pieniä liikkeitä iholla.

Joskus radiofrekvenssihoito voidaan yhdistää myös hyaluronihapon käyttöön, jonka avulla hoidon tuomia etuja pyritään tehostamaan entisestään. Joka tapauksessa tämä ei kuitenkaan ole kaikkein yleisin tapa.

Käytettävissä on kolme erilaista radiofrekvenssiä emittoivaa järjestelmää:

  • Monopolaarinen: Monopolaarisen järjestelmän käyttö kohdistuu ihon syvissä kerroksissa olevaan rasvakudokseen.
  • Bipolaarinen: Bipolaarinen järjestelmä vaikuttaa ihon pintakerroksiin.
  • Tripolaarinen: Tripolaarinen järjestelmä on monopolaarisen ja bipolaarisen yhdistelmä, joka stimuloi kollageenin ja elastiinin tuotantoa sekä eliminoi rasvaa. Tänä päivänä ammattilaiset suosittelevat juuri tätä menetelmää sen tarjoaman tehokkuuden ansiosta.
Some figure

Radiofrekvenssilaitteen lisäksi menetelmässä käytetään lämpöä johtavaa geeliä.

Kasvojen radiofrekvenssihoidon haittavaikutukset ja vasta-aiheet

Tämän radiofrekvenssihoidon haittavaikutukset liittyvät ihon läpäisevään kuumuuteen. Kyseessä ei ole kipua aiheuttava tekniikka, mutta se voi mahdollisesti sekä turvottaa että ärsyttää ihoa. Äärimmäisissä tapauksissa iholle voi jopa muodostua mustelmia, jotka tosin myöhemmässä vaiheessa tulevat katoamaan. Nämä sivuvaikutukset eivät kuitenkaan ole kovin tavallisia.

Joissakin maissa hoitokertojen jälkeisistä muutoksista kasvohermon sekä kolmoishermon johtavuudessa on raportoitu. Tämä kuitenkin on johtanut menetelmän protokollan tiukempaan vakiinnuttamiseen ja sen määrittämiseen, keiden ei tulisi käyttää tätä menetelmää ollenkaan tai vain harkitusti.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kasvojen kohotus mesolangoilla – mistä siinä on kyse?

Näin ollen vuosien saatossa kyseisen radiofrekvenssihoidon vasta-aiheiden asettamisesta on sovittu kansainvälisellä tasolla:

  • Raskaus ja imetys: Tekniikalla eliminoidut rasvakudokset – eli rasvasolut – kulkeutuvat lymfaattisen järjestelmän läpi ja pääsevät sikiöön tai imetyksen kautta vauvaan.
  • Syövän sairastaneet potilaat: Syöpäsairauksiin erikoistuneet lääkärit suosittelevat, että paranemisen jälkeen potilas odottaa vähintään viisi vuotta ennen radiofrekvenssihoidolle altistumista.
  • Sydämentahdistinta käyttävät potilaat: Laitteen säteilemä lämpö voi mahdollisesti muuttaa sydämentahdistimen toimintaa.
  • Vakavasta sydänsairaudesta kärsivät potilaat: Hoidon emittoima kalorienergia johtaa verisuonien laajentumiseen, jolloin hoidossa poistetut rasvat kiertävät veressä. Molemmat tilanteet ovat haitallisia sydänpotilaalle. Jos tästä huolimatta haluat suorittaa kasvojen radiofrekvenssihoidon, sen hyötyjä ja riskejä tulisi arvioida ennen hoidon aloittamista aina yhdessä hoitavan kardiologin kanssa.
Some figure

Kollageenin uudistaminen on kasvojen radiofrekvenssihoidon tärkeimpiä etuja.

Kasvojen radiofrekvenssihoidon tuomat edut

Maailmassa tehdään yhä enemmän tieteellisiä tutkimuksia tämän menetelmän tuomien etujen vahvistamiseksi. Tähän asti tutkimukset ovat osoittaneet hoidossa tapahtuvan kollageenin uusiutumisen olevan kyseisen menetelmän pääasiallinen etu. Uuden kollageenin avulla iho kykenee palauttamaan kiinteyttään ja kimmoisuuttaan, vähentäen samalla ryppyjä.

Lämpöstimulaatio lisää myös todistettavasti verenkiertoa niillä alueilla, joihin sitä sovelletaan. Menetelmä ei vaikuta pelkästään verenkiertoon, vaan lisäksi sen tehon on nähty yltävän myös lymfaattiseen järjestelmään, mikä puolestaan mahdollistaa ylimääräisten jätesolujen ja -nesteiden tyhjentämisen elimistöstä.

Puhtaasti lääketieteellisesti ja matemaattisesti suoritetut tutkimukset (alkuperäinen tutkimus espanjaksi) ovat muun muassa osoittaneet, että:

  • Jopa 1 millimetrin kohotus kulmissa kolmen kuukauden jälkeen hoidon aloittamisesta.
  • Nasolabiaalisen poimun paraneminen sekä ryppyjen vähentyminen noin 50 prosentilla hoitoon osallistuneista.
  • Suuremmat poskien ääriviivat noin 60 prosentilla hoitoon osallistuneista.

Käyttäjätyytyväisyys tässä menetelmässä on raportoitu aina hyvin arvosanoin. Yleisesti ottaen siis kaikki ne potilaat, jotka ovat vastaanottaneet kasvojen radiofrekvenssihoitoja, ovat kertoneet, että hoidosta on ollut heille hyötyä.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Kasvojen nuorentaminen luonnollisilla keinoilla

Joka tapauksessa on tärkeää, että mikäli harkitset tämän menetelmän hyödyntämistä, käänny ennen hoidon aloittamista aina oman lääkärisi puoleen. Lisäksi on syytä pitää mielessä, että vain ammattilaisten tulisi soveltaa tätä menetelmää, joten varmista ennen hoidon aloittamista, että sinulle hoidon suorittava henkilö on aiheeseen perehtynyt kauneusalan asiantuntija.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mayoral F. A. Skin Tightening With a Combined Unipolar and Bipolar Radiofrecuency Device. Journal of Drugs in Dermatology. 2007.
  • Fernández, R. Rodríguez, and M. Mayo Ávila. “La radiofrecuencia contra el envejecimiento de la piel.” Cuestiones de fisioterapia: revista universitaria de información e investigación en Fisioterapia 34 (2007): 70-74.
  • Pumarino Santofimia, R. García, and A. Sanchez Olaso. “Láser, luz pulsada, radiofrecuencia y otras fuentes de energía:¿ complemento ocasional a la Cirugía Plástica?.” Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana 34.1 (2008).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.