Logo image
Logo image

Vaikuttaako sähkötupakka suun terveyteen?

4 minuuttia
Sähkötupakointi on kasvattanut suosiotaan viime aikoina. Mutta vaikuttavatko sähkösavukkeet suun terveyteen? Ota selvää täältä.
Vaikuttaako sähkötupakka suun terveyteen?
Viimeisin päivitys: 23 toukokuuta, 2023

Monet ihmiset, jotka käyttävät sähkösavukkeita, ovat niihin tyytyväisiä ja pitävät sitä terveellisempänä tapana kuin perinteistä tupakointia. Tässä artikkelissa kerromme, miten sähkötupakka vaikuttaa suun terveyteen.

Mikä sähkötupakka on ja miten se toimii?

Sähkötupakka on laite, joka kuumentaa nestettä ja tuottaa höyryä. Se koostuu ensinnäkin hylsystä, johon laitetaan nestettä, sekä elementistä, joka tuottaa lämpöä, ja paristosta, joka mahdollistaa laitteen toiminnan.

Henkilö polttaa, hengittää sisään ja hengittää ulos tämän pienten hiukkasten muodostaman höyryn. Tätä kutsutaan yleisesti “vapettamiseksi”.

Markkinoilla on monenlaisia sähkötupakan muotoja ja kokoja. Niitä on olemassa perinteisen savukkeen näköisiä, piippuja, kyniä, USB-tikkuja ja muita tuotteita.

Sähkötupakassa käytetty neste sisältää yleensä nikotiinia, glyserolia, propyleeniglykolia, aromiaineita ja muita kemikaaleja ja metalleja, jotka edistävät höyryn muodostumista. Niitä on olemassa eri makuisia.

Toisin kuin tavanomaisissa savukkeissa, tervaa tai hiilimonoksidia ei hengitetä sisään. Tästä syystä monet käyttäjät pitävät sitä vaarattomampana.

Mutta syntyvät aerosolit eivät sisällä vain vesihöyryä. Kuumennettaessa nikotiini, glyseriini ja muut tuotteen sisältämät kemikaalit pääsevät henkilön hengitettäviksi.

Nämä aineet ovat terveydelle haitallisia, sillä ne aiheuttavat syöpää ja riippuvuutta. Tästä syystä yhä useammat tutkimukset ja terveysjärjestöt kehottavat lopettamaan niiden käytön.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Sähkösavuke vai tupakoinnin lopettaminen?

Sähkötupakan vaikutukset suun ja hampaiden terveyteen

Sähkötupakan käyttö on lisääntynyt merkittävästi, erityisesti nuorten ja murrosikäisten keskuudessa. Mainokset, joissa sitä kuvataan terveellisempänä vaihtoehtona perinteiselle tupakalle, lisäävät yleisön kiinnostusta kokeilla sähkötupakointia.

Totuus on, että sähkötupakka vaikuttaa myös haitallisesti terveyteen. Sen käyttöön liittyy hengityselinten, hermoston, ruoansulatuskanavan, verenkiertoelinten, lisääntymisjärjestelmän ja immuunijärjestelmän sairauksia. Eivätkä riskit koske vain itse kuluttajaa, vaan myös hänen lähipiiriään.

Ei ole pystytty todistamaan, että se olisi tehokas keino perinteisen tupakoinnin lopettamiseksi. Päinvastoin, on olemassa tutkimuksia, joissa väitetään, että vapettamisen kokeileminen lisää nikotiiniriippuvuuden riskiä ja tupakoimattomilla riskiä omaksua tapa myöhemmin.

Mutta miten sähkötupakka vaikuttaa suun terveyteen? Alla luettelemme joitakin tämän tavan kielteisiä vaikutuksia suussa.

Some figure
Sähkösavukkeessa käytetään seosta, joka muuttuu hengitettäväksi höyryksi.

Ongelmat suun limakalvoilla

Nikotiini vähentää verenkiertoa koko kehossa, mikä vaikuttaa suun limakalvojen kosteutukseen. Näin ollen yksi sähkösavukkeiden käytön seurauksista suun terveydelle on ientaskun taantuminen.

Ravinteiden ja hapen vähenemisestä johtuva ientaskukudoksen elinvoimaisuuden puute saa ikenet taantumaan apikaalisesti. Tämä paljastaa hampaan juuren, mikä aiheuttaa herkkyyttä ja suosii karieksen syntymistä. Ja hoitamattomissa tapauksissa tila etenee tukikudosten tuhoutumiseen ja hampaiden menetykseen.

Ientulehdus on toinen sähkötupakan käyttöön liittyvä limakalvotila. Suuhun joutuvat kemikaalit nimittäin ärsyttävät suuta ja kurkkua. Nämä kudokset voivat turvota, punoittaa ja kipeytyä.

Toisaalta limakalvojen huono tila estää niitä reagoimasta riittävästi loukkaantumistapauksissa. Paranemis- ja vaurionkorjausprosessi muuttuu, mikä vaikeuttaa kudosten toipumista.

Tämä heikko paraneminen vaikeuttaa joitakin hammashoitoja ja lisää komplikaatioiden riskiä. Esimerkiksi implantit eivät aina ole sopiva vaihtoehto sähkötupakoiville potilaille. Tällä on suuri esteettinen merkitys.

Lisääntynyt infektioriski

Yksi tapa, jolla sähkötupakka vaikuttaa suun terveyteen, on se, että se lisää mahdollisuuksia sairastua suun yleisimpiin infektiosairauksiin, eli reikiintymiseen ja ientulehdukseenMolemmat sairaudet voivat ilman oikea-aikaista hoitoa johtaa hampaiden osien tuhoutumiseen tai menettämiseen.

Sähkötupakointi vähentää syljen tuotantoa ja suosii bakteeriplakin muodostumista ja kertymistä. Lisäksi maustettujen nesteiden makea sisältö suosii bakteerien aineenvaihduntaa ja hapontuotantoa, eli se on sama kuin söisi karkkia tai nauttisi virvoitusjuomaa. Jos tähän lisätään huono hammashygienia, karieksen kehittymisen mahdollisuus kasvaa.

Tämä patologia tuhoaa hampaiden ulkopuolta ja etenee kohti niiden sisäosaa. Jos sitä ei hoideta ajoissa, se voi johtaa kivuliaisiin olosuhteisiin, joissa esiintyy tulehdusta tai infektioita. Ja jos hampaan vaurio on hyvin laaja tai komplikaatiot hyvin vakavia, se voi johtaa hampaan poistoon.

Ientulehdus taas voi johtaa hampaan liikkuvuuteen ja sitä kautta myös koko hampaan menetykseen. Tämä patologia liittyy muihin systeemisiin sairauksiin, jotka vaikuttavat yleisterveyteen.

Sähkötupakointi voi myös edistää suulle ominaisten sienten liikakasvua. Suun kandidiaasin ilmaantuminen, johon liittyy valkoisia laikkuja kielessä tai limakalvojen punoitusta, on mahdollista.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Varenikliini, tehokas lääke tupakoinnin lopettamiseen

Suun kuivuminen

Huolimatta siitä, että vapettamisessa hengitetään nestehöyryä, suun kuivuminen on yksi sen käyttöön liittyvä terveysongelma. Propyleeniglykoli saattaa edistää kserostomiaa.

Kuiva suu suosii karieksen kehittymistä, bakteeriplakin muodostumista ja haavaumien syntymistä. Se aiheuttaa myös halitoosia eli pahanhajuista hengitystä.

Suusyöpä

Myrkyllisten aineiden seos, joka pääsee elimistöön, voi lisätä riskiä sairastua johonkin suusyöpään. Vapettamisen ja syövän välisestä yhteydestä ei ole vielä olemassa tiivistä näyttöä, mutta useimmissa tutkimuksissa on päädytty siihen, että se on haitallista ja samanlaista kuin perinteinen tupakointi solujen pahanlaatuisuuden kehittymisessä.

Värjääkö sähkötupakka hampaita?

Perinteinen tupakka värjää hampaat kellertäväksi tai ruskehtavaksi. Sähkötupakan tapauksessa hampaiden värjäytyminen on epätodennäköisempää.

Tämä johtuu siitä, että poltossa ei ole tervaa, joka on värjäämisen pääasiallinen aiheuttaja. Tätä tietoa mainostajat ja sähkösavukkeiden markkinoijat käyttävätkin hyväkseen. Ei kuitenkaan ole mitään todisteita, jotka osoittaisivat niiden käytöstä johtuvan hampaiden värjäytymisen.

Some figure
On totta, että sähkötupakka ei värjää hampaita, mutta tämä on vähäinen etu verrattuna siitä johtuviin vakaviin ongelmiin.

Mikään savuke ei ole parempi kuin sähkösavuke

Kuten jo mainitsimme, vapettamisella on monia kielteisiä vaikutuksia suun terveyteen. Eli vaikka se on saavuttanut suosiota “terveellisempänä” tuotteena, se ei todellakaan ole suulle hyväksi.

Tupakoinnin lopettaminen on aina paras päätös. Terveyshyödyt ovat moninaiset.

Sähkötupakan valitseminen perinteisen tupakoinnin lopettamiseksi ei ole hyvä ajatus. Sen lisäksi, että sen tehoa ei ole todistettu, terveysvaikutukset ovat kuitenkin haitallisia. Puhumattakaan siitä, että nikotiiniriippuvuus voi jatkua.

Tupakoinnin lopettamiseen on olemassa muita, vähemmän haitallisia ja tieteellisesti paremmin tuettuja vaihtoehtoja. Ammattiapuun hakeutuminen on hyvä ajatus.

Ja siinä tapauksessa, että vapettaminen on jo vakiintunut tapa, parasta suun terveyden kannalta on yrittää lopettaa sekin. Kuten mikä tahansa riippuvuus, prosessi voi kuitenkin olla vaikea ja kestää pitkään.

Hampaista huolehtiminen on tärkeää, jotta voidaan torjua vapettamisen haitallisia vaikutuksia suussa. Terveellinen ruokavalio, säännöllinen nesteytys ja säännölliset hammaslääkärikäynnit ovat myös osa suun hoitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jensen, R. P., Strongin, R. M., & Peyton, D. H. (2017). Solvent chemistry in the electronic cigarette reaction vessel. Scientific reports7(1), 1-11.
  • Soneji, S., Barrington-Trimis, J. L., Wills, T. A., Leventhal, A. M., Unger, J. B., Gibson, L. A., … & Sargent, J. D. (2017). Association between initial use of e-cigarettes and subsequent cigarette smoking among adolescents and young adults: a systematic review and meta-analysis. JAMA pediatrics171(8), 788-797.
  • Garza, E. E. P., Parra, R. O., Lara, C. A. L., Domínguez, J. H. L., & Saldierna, C. D. R. C. (2018). Cantidad de dientes perdidos en sujetos fumadores, no fumadores y exfumadores. Revista de la Asociación Dental Mexicana75(3), 143-146.
  • Sánchez-López, A. P., Delgado-Rubio, R., & Barranco-Obis, P. (2021). Relación entre la utilización de cigarrillo electrónico y la aparición de cáncer. Nuberos Científica, 18-22.
  • Parodi, C., Llambí, L., Barros, M., & Pippo, A. (2014). Cigarrillo Electrónico, un tema en controversia. Actas Odontológicas (Publicación discontinuada)11(1), 39-44.
  • Armendáriz-Castillo, I., Guerrero, S., Vera-Guapi, A., Cevallos-Vilatuña, T., García-Cárdenas, J. M., Guevara-Ramírez, P., … & Paz, C. (2020). Análisis del potencial genotóxico y carcinógeno asociado a los cigarrillos electrónicos. Revista Ecuatoriana de Medicina y Ciencias Biológicas41(1).
  • Sánchez, J. J. T., & Navarro, P. C. SISTEMAS ELECTRÓNICOS DE ADMINISTRACIÓN DE NICOTINA.
  • Accinelli, R. A., Lam, J., & Tafur, K. B. (2020). El cigarrillo electrónico: un problema de salud pública emergente. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Publica37, 122-128.
  • Laerte, D. S. D., Carmen Maria, R. U., & Lucia, G. N. (2018, October). CIGARRILLO ELECTRÓNICO.¿ UN PRODUCTO SEGURO?. In morfovirtual2018.
  • Usuga David, M. (2021). Efectos nocivos del cigarrillo electronico para la salud humana.
  • Camenga, D., Gutierrez, K. M., Kong, G., Cavallo, D., Simon, P., & Krishnan-Sarin, S. (2018). E-cigarette advertising exposure in e-cigarette naïve adolescents and subsequent e-cigarette use: a longitudinal cohort study. Addictive behaviors81, 78-83.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.