Varenikliini, tehokas lääke tupakoinnin lopettamiseen

Varenikliini on lääke tupakoinnin lopettamiseen. Se on erittäin turvallinen ja jopa kroonisia sairauksia sairastavat potilaat voivat käyttää sitä tupakoinnin lopettamiseen.
Varenikliini, tehokas lääke tupakoinnin lopettamiseen
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Varenikliini -niminen lääke on ensilinjan hoitomuoto tupakoinnin lopettamiseksi ja nikotiiniriippuvuuden vähentämiseksi. Tämäntyyppisen farmakologisen hoidon tehokkuus ylittää aiemmat hoidot tieteellisen näytön perusteella.

Terveydenhuoltoalan ammattilaiset määräävät tätä lääkettä laajalti tupakoinnin lopettamiseen. Tämä johtuu siitä, että se täyttää tällaisen hoidon perusedellytykset. Tupakoinnin lopettamiseen tarkoitetun lääkkeen on:

 • Minimoitava vieroitusoireet
 • Vähennettävä nikotiinin vaikutuksia aivoissa
 • Tarjottava positiivinen vahvistus

Tupakointitauti

Tällä taudilla on suuri esiintyvyys väestössä, ja sen sairastuvuus sekä kuolleisuus ovat korkeat. Itse asiassa se on maailmanlaajuisesti yksi eniten kuolemia aiheuttava sairaus. Se on myös tärkein riskitekijä, joka liittyy moniin sairauksiin, kuten keuhkosyöpään ja krooniseen tulehdukselliseen keuhkosairauteen.

Lisäksi tupakointi johtaa korkeisiin terveydenhuoltokustannuksiin, joita voidaan vähentää investoimalla tupakoinnin lopettamiseen. On aina halvempaa investoida ennaltaehkäisyyn kuin lopullisiin sairauden hoitoihin.

Kuinka varenikliini toimii?

Labs kehitti tämän lääkityksen alkaloidista, jota esiintyy useissa kasvilajeissa. Tutkijat löysivät nämä kasvilajikkeet, koska jotkut maat ovat käyttäneet niitä pitkään.

Varenikliini on suunniteltu erityisesti tupakoinnin lopettamiseen, koska se sitoutuu selektiivisesti, osittain, aivojen nikotiinireseptoreihin.

Siten se auttaa hallitsemaan vieroitusoireyhtymää ja hallitsematonta halua tupakoida vähentämällä ahdistuneisuusoireita ja palkitsemalla.

Varenikliini on tarkoitettu erityisesti tupakoinnin lopettamiseen.

Varenikliinin ominaisuudet

Tämä lääke ei ole merkittävästi erilainen sen suhteen, miten se tulee ja liikkuu kehossa sukupuolen, iän, rodun ja muut lääkkeet huomioon ottaen. Varenikliini on melko turvallinen ja haittavaikutusten niukkuus helpottaa huomattavasti sen käyttöä.

Lääkeyhtiöt markkinoivat sitä nieltävien tablettien muodossa. Keho imee sen hyvin ja ihmiset voivat ottaa sen ruoan kanssa. Sen enimmäispitoisuus tapahtuu 3-4 tuntia sen ottamisen jälkeen, ja se poistuu kehosta virtsaamisen yhteydessä. Metaboloitumista tuskin tapahtuu – sen rakenteessa ei ole kemiallisia muutoksia.

Hoito varenikliinillä

Se noudattaa tätä protokollaa:

 • 0,5 mg kerran päivässä päivinä 1-3
 • 0,5 mg kahdesti päivässä päivinä 4-7
 • Lopuksi 1 mg kahdesti päivässä 8. päivänä ja hoidon loppuun saakka

Henkilön ei ole pakko lopettaa tupakointia ensimmäisten seitsemän hoitopäivän aikana mutta kahdeksantena päivänä ja siitä eteenpäin tupakointi ei ole enää sallittua.

Tämän hoidon kokonaiskesto on 12 viikkoa, vaikka jotkut ihmiset lopettavat aikaisemmin. Tämä johtuu useimmiten siitä että henkilö kokee päässeensä eroon tupakoinnista, vaikka näin ei ole. Lääkkeenkäytön sekä hoito-ohjelman lopettaminen ennen 12 viikon päättymistä voi johtaa repsahduksiin. Siksi henkilön on aloitettava hoito mahdollisimman pian.

Sivuvaikutukset

Yleisimmät sivuvaikutukset ovat:

 • Pahoinvointi on tämän lääkkeen yleisin sivuvaikutus
 • Uneen ja nukahtamiseen liittyvät häiriöt
 • Päänsärky

Pahoinvointi voidaan välttää ottamalla varenikliinitabletit aterioiden yhteydessä. Lisäksi voit hoitaa unettomuutta siirtämällä päivän toista lääkeannosta eteenpäin. Huomaa kuitenkin, että unettomuus voi johtua myös vieroitusoireista. Ihmiset ajattelevat usein tämän olevan lääkkeen sivuvaikutus, mutta niin ei aina ole.

Varenikliini on lääke, joka auttaa tupakoinnin lopettamisessa.
Varenikliinia voidaan käyttää yhdessä nikotiinilaastareiden tai nikotiinipurukumin kanssa hoidon tehostamiseksi.

Tupakoinnin lopettamisen edut

Alla on mainittu vain muutamia todistettuja etuja:

 • Se parantaa tupakoitsijan yleistä terveydentilaa.
 • Iho palauttaa luonnollisen tasapainonsa ja normalisoi ikääntymisen.
 • Parantaa suun terveyttä ja verenkiertoa.
 • Tupakanhaju vaatteissa ja hengityksessä sekä sormien keltainen väri katoavat.
 • Parempi hengitys ja enemmän kestävyyttä liikunnan aikana.
 • Se vähentää syöpäriskiä sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.
 • Maku- ja hajuaistit toipuvat vähitellen.

Keuhkoahtaumatautia sairastavilla henkilöillä keuhkojen toiminta paranee noin 5 % kolmen kuukauden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta. Lisäksi iskeemisen sydänsairauden riski pienenee puoli vuotta lopettamisen jälkeen.

Yhteenveto

Varenikliini on ensilinjan hoitovaihtoehto tupakoinnin lopettamiseen. Se on kaiken kaikkiaan tehokas, turvallinen ja hyvin siedetty lääke paitsi näennäisesti terveillä tupakoitsijoilla myös niillä, joilla on näkyviä terveysolosuhteita.

Ota yhteyttä lääkäriisi, jos aiot lopettaa tupakoinnin. Hän voi auttaa sinua laatimaan hallitun suunnitelman, joka ohjaa sinua päätöksessäsi ja tekee kokemuksesta siedettävämmän.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Efectos cardiovasculares de la vareniclina: revisión sistemática y metaanálisis. (2011). Revista Uruguaya de Cardiología.

 • Solano Reina, S., Vaquero Lozano, P., Solano García-Tenorio, R., Márquez Nieto, J. C., de Granda Orive, J. I., & Jiménez Ruiz, C. A. (2012). Eficacia y seguridad de vareniclina en el abandono del tabaquismo. Revista de Patologia Respiratoria. https://doi.org/10.1016/S1576-9895(12)70132-7

 • Sicras Mainar, A., Navarro Artieda, R., Díaz Cerezo, S., Martí Sánchez, B., & Sanz De Burgoa, V. (2011). Tasas de abstinencia de vareniclina frente a bupropión y terapia sustitutiva con nicotina en la cesación del tabaco en atención primaria. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2010.09.010


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.