Vahvista jalkojen verisuonia ja ehkäise suonikohjut

Suonikohjuja syntyy, kun jaloissa ilmenee verenkierto-ongelmia. Välttääksesi suonikohjujen muodostumisen tai hälventääksesi niitä, kannattaa kokeilla muutamia helppoja harjoituksia ja syödä paljon sellaisia ruokia, jotka sisältävät Omega-3 -rasvahappoja.
Vahvista jalkojen verisuonia ja ehkäise suonikohjut
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Verisuonet kantavat veren ja sen sisältämän hapen ja ravintoaineet kaikkialle elimistöön. Verisuonet keräävät kuona-aineet, jotka päätyvät maksan suodatettaviksi. Hyväkuntoiset, vahvat ja joustavat verisuonet ovat tärkeä osa kehon tervettä toimintaa. Vuosien mittaan verisuonet voivat kuitenkin heiketä ja kovettua, mikä voi johtaa ongelmiin. Yksi näistä ongelmista on suonikohjut.

Ikääntyvässä kehossa myös verisuonet ikääntyvät, eikä niiden terveys ole yhtä itsestäänselvää kuin nuorena. Liikunnan vähäisyys, rasvaisten ruokien nauttiminen, tupakointi ja ravintoaineiden puutokset voivat nopeuttaa verisuoniston heikkenemistä.

Suonikohjuja syntyy useimmiten vasta keski-iän ylittäneillä ja virallinen diagnoosi on alaraajan laskimoiden vajaatoiminta. Tähän ei välttämättä liity mitään oireita, eikä kaikilla esiinny edes suonikohjuja. Usein potilas hakeutuu lääkäriin erilaisten epämääräisten alaraajaoireiden vuoksi: oireet voivat vaihdella särystä, jomotuksesta, pinkeyden tunteesta, turvotuksesta ja kutiavasta ihottumasta jopa säärihaavaan saakka.

Suonikohjut

Alaraajojen verisuonet joutuvat kovemmalle rasitukselle kuin muut kehon suonet. Veri virtaa ja pakkautuu jalkoihin helposti painovoiman vaikutuksesta, mutta samalla veren takaisinvirtaus on työläämpää. Lisäksi jalat kantavat koko kehon painon, mikä vaikuttaa osaltaan veren kiertoon suonissa.

Naisen jaloissa suonikohjut

Kun verisuonet heikkenevät, niiden läpät rappeutuvat paineen alaisena ja suonet lakkaavat toimimasta normaalisti. Verenkierto hankaloituu ja veri kertyy alaraajojen suoniin. Tämän seurauksena pystyasennossa oltaessa paine laskimoissa nousee ja nestettä tihkuu verisuonten ulkopuolelle aiheuttaen jalkoihin turvotusta. Turvotus yleensä lisääntyy päivän mittaan ja on tyypillisesti pahimmillaan iltaisin. Laajentuneet pinnalliset laskimot näkyvät sääressä ja joskus reidessäkin laajentuneina nystyröinä, jotka tunnetaan suonikohjuina.

Suonikohjut ovat epäesteettisen näköisiä, ne ovat väriltään usein sinertäviä ja pullottavat inhottavasti. Suonikohjut voivat aiheuttaa kipua, kuumotusta ja kutinaa.  

Liikuntaa suonikohjujen hoitoon ja ehkäisyyn

Liikunta auttaa suonikohjujen hoidossa

Liikunta on yksi parhaista tavoista ehkäistä suonikohjujen syntymistä ja hoitaa jo syntyneitä kohjuja. Harjoittamalla säännöllisesti tiettyjä liikuntamuotoja, jotka vaativat liikkeiden toistoa, voi parantaa verenkiertoa alaraajoissa huomattavasti ja vaikuttaa suoraan suonikohjuihin.

Suosittelemme etenkin näitä lajeja:

  • Voimistelu
  • Uiminen
  • Pyöräily
  • Spinning
  • Jooga
  • Kävely

Voit myös suorittaa 20 minuutin mittaisen treenin johon kuuluu painonnostoa ja jalkojen venyttelyä. Nämä jalkoihin keskittyvät liikuntamuodot vahvistavat verisuonia. Säännöllinen liikunta on tärkeää koko kehon terveyden kannalta ja sitä tulisi harrastaa vähintään kolme kertaa viikossa. 

Ruokavalio

Se mitä syöt vaikuttaa pitkälti verisuonten terveyteen ja suonikohjujen syntyyn. Verisuonet kaipaavat tiettyjä ravintoaineita joustavuuden ja vahvuuden ylläpitoon. Välttelemällä tiettyjä ruoka-aineita puolestaan pidät huolen siitä, etteivät suonet pääse tukkeutumaan. Suosi Omega-3 -rasvahappoa sisältäviä ruokia, kuten rasvaista kalaa ja siemeniä. Perusta ruokavaliosi hedelmille ja kasviksille ja nauti aminohappoja oluthiivan ja soijatuotteiden muodossa.

Hoitava mehu verisuonten vahvistukseen

 

Nainen juo vihreää smoothieta

Tämä mehu auttaa vahvistamaan verisuonia ja poistamaan myrkyt verenkierrosta. Nauttimalla mehua säännöllisesti parannat verenkiertoa ja häivytät suonikohjuja.

Ainekset

  • 1 selleritanko
  • 2 tomaattia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 viipale sipulia
  • 300 ml aloe vera -geeliä
  • 1 teelusikallinen spirulinaa

Valmistus

Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi juomaksi. Nauti tyhjään mahaan.

Kotihoito lehtikaalista

 

lehtisalaattia suonikohjuihin

Tämä kotitekoinen hoitomenetelmä on helppo valmistaa ja sen tulokset ovat todella tehokkaita säännöllisesti käytettynä. Tarvitset vain tukon lehtikaalia hoidon valmistukseen.

Erottele lehtikaalin lehdet, rullaa ne kaulimella tasaisiksi ja aseta suonikohjujen päälle. Teippaa lehti paikoilleen laastarilla tai sideharsolla ja anna sen olla iholla muutaman tunnin ajan tai yön yli.

Suonikohjujen paikallinen hoitaminen kotona on pitkäaikainen prosessi, jonka tulokset näkyvät pitkällä aikavälillä. Lisäksi suonikohjujen hoito vaatii elämäntaparemonttia, kuten terveellistä ruokavaliota ja liikuntaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.