Uusi ruokapyramidi terveelliseen elämään
Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Tiedätkö, millainen on uusi ruokapyramidi? Tässä artikkelissa puhumme uusista ravitsemussuosituksista, jotta voit noudattaa niitä ja kohentaa terveyttäsi.
Terveenä pysyäkseen on syötävä tasapainoisesti. Paras keino tehdä tämä on nauttia tuotteita eri ruokaryhmistä. Terveellistä ruokavaliota tulisi myös täydentää kehoa hyödyttävillä ja vahvistavilla aktiviteeteilla, kuten säännöllisellä liikunnalla.
Spanish Society of Community Nutrition (SENC) -yhdistys esitteli vastikään joitakin uusia ohjeistuksia ruokavaliota koskien. Se teki parannuksia niin kutsuttuun ruokapyramidiin, joka auttaa ihmisiä elämään terveemmin ja parantamaan elämänlaatuaan yleisesti.
Uusi ruokapyramidi: perusta
Yksi suurimmista vanhaan ruokapyramidiin tehdyistä muutoksista tehtiin sen perustaan. Tämä pyramidin ensimmäinen lokero suosittelee elämään terveellisesti liikkumalla vähintään 60 minuuttia päivässä.
Terveellisen ruokavalion pohja on säännöllinen liikunta ja sopiva paino. Mikä tahansa laji käy – se mikä on tärkeää, on kehon pitäminen kuosissa, suorituskyvyn parantaminen ja sydämen sekä vastustuskyvyn vahvistaminen. Tämä auttaa ehkäisemään rappeumasairauksia.
Liikuntaa harrastamalla on helpompi ylläpitää hyvää energiatasapainoa eli estää lihominen. Keholle pitää antaa toisaalta riittävästi energiaa kaikkien aktiviteettien suorittamiseen.
Jos olet syönyt liian paljon tai epäterveellisiä ruokia, liikunta auttaa polttamaan nuo ylimääräiset kalorit. Tämä auttaa ehkäisemään rasvan kertymistä.
Syö ruokia kaikista ruokaryhmistä
Uuden ruokapyramidin toiseen lokeroon on sisällytetty täysjyvä, tärkkelykset ja terveelliset hiilihydraatit.
Hedelmiä ja vihanneksia tulisi syödä kahdesta kolmeen kertaan päivässä. Niistä saa välttämättömiä ravintoaineita, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita, joten niitä on syötävä säännöllisesti.
Suosittelemme valitsemaan hedelmiä jälkiruoaksi runsassokeristen ja -rasvaisten tuotteiden sijaan. Hedelmät auttavat hillitsemään mielitekoja makeaan aiheuttamatta terveyshaittoja ja lihottamatta.
Myös maitotuotteita tulisi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon. Laktoosi-intoleranssista kärsivät voivat valita maidottomia korvikkeita. Painontarkkailijoille on monia vähärasvaisia ja rasvattomia versioita.
Myös valkoiset lihat, kana ja kala kuuluvat uuteen ruokapyramidiin, ja ne tulisi mieluiten kypsentää grillissä tai uunissa käyttäen mahdollisimman vähän rasvaa. Niitä voi täydentää kananmunilla tai kasviproteiinin lähteillä.
Tutustu: Kuinka monta ateriaa päivässä pitäisi syödä, jos haluaa pudottaa painoa?
Uusi ruokapyramidi sallii satunnaisen herkuttelun
Uuden ruokapyramidin huipulla sijaitsevat ne ruoat, joita tulisi nauttia satunnaisesti ja kohtuudella. Niihin kuuluvat punainen liha ja makkarat.
Jotta nämä ruoat olisivat hyödyksi eivätkä pilaisi ruokavaliota, niiden kypsentämistä rasvassa tulisi välttää. Ihanteellista olisi syödä niiden kanssa kasviksia ja terveellisiä rasvoja.
Samoin alkoholijuomia voi nauttia vastuullisesti. Punaviinin, valkoviinin ja oluen tiedetään olevan terveydelle jossain määrin hyödyllisiä.
On silti parasta nauttia enintään yksi alkoholijuoma viikossa. Lisäksi on aina hyvä muistaa juoda riittävästi nestettä ennen ja jälkeen alkoholin.
Ne ruoat, joita tulisi syödä ainoastaan hyvin harvakseltaan, ovat runsaasti tyydyttynyttä rasvaa ja sokeria sisältävät tuotteet, kuten donitsit, jäätelöt, leivokset ja vastaavat.
Lue tämäkin artikkeli: Painonpudotus ilman dieettiä: 7 toimivaa muutosta
Lisäravinteet
Uuden ruokapyramidin huipulla ovat lisäravinteet. Yleisesti ottaen tulisi syödä mahdollisimman monipuolisesti, jotta ravinnosta saisi kaiken tarpeellisen, ilman lisäravinteita.
Joskus lisäapu voi kuitenkin tulla tarpeeseen. Kysy lääkäriltäsi, sillä lisäravinteita tulisi käyttää asiantuntijan ohjeistuksella.
Lisäravinteet voivat auttaa ravintoainepuutoksien voittamisessa, mutta niillä ei tulisi korvata ruokia.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Wilkinson TJ., Shur NF., Smith AC., Exercise as medicine in chronic kidney disease. Scand J Med Sci Sports, 2016. 26 (8): 985-8.
- Bron PA., Kleerebezem M., Brummer RJ., Cani PD., et al., Can probiotics modulate human disease by impacting intestinal barrier function? Br J Nutr, 2017. 117 (1): 93-107.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.