Logo image
Logo image

Uusi läpimurto: leukemiasolut voivat tuhota itse itsensä

3 minuuttia
Aihettamme koskien on tärkeä muistaa, että kyseiset solut hyökkäävät leukemiasoluja vastaan sekä tuhoavat niitä, mutta ne eivät ole tehokkaita muita syöpätyyppejä luovien solujen osalta.
Uusi läpimurto: leukemiasolut voivat tuhota itse itsensä
Viimeisin päivitys: 17 huhtikuuta, 2019

Leukemia on erään tyyppinen verisyöpä, joka alkaa luuytimessä – tämä on kudosta, jota sijaitsee tiettyjen luiden keskustassa, ja siinä luodaan suurin osa verisoluista. Tässä artikkelissa kerromme uudesta läpimurrosta, jonka mukaan leukemiasolut voisivat tuhota itse itsensä – jatka lukemista tästä tärkeästä aiheesta!

Leukemia alkaa, kun epäkypsät verisolut muuttuvat syöpää aiheuttaviksi, mikä estää punaisten verisolujen, verihiutaleiden ja terveiden valkosolujen riittävän luonnin. Tämä sitten aiheuttaa sarjan tappavia oireita, jotka lisääntyvät, kun hyvälaatuiset solut vähenevät.

Tämä syöpä leviää verenkierron välityksellä sekä imusolmukkeiden kautta. Kun se etenee, se saattaa tavoittaa myös aivot, selkäytimen ja muut kehonosat.

Vaikka tieteellisiä edistyksiä onkin pystytty saamaan aikaan leukemian hoitamiseksi paremmin, tämä sairaus on ikävä kyllä edelleen yksi kaikkein vaikeimmin hoidettavista. Potilailla on yleisesti ottaen jatkuvasti taantumajaksoja, sillä usein solut muuttuvat vastustuskykyisiksi lääkitykselle.

Eräs uusi tutkimus, joka julkaistiin National Academy of Sciences -organisaation toimesta, antoi kuitenkin uutta toivoa tästä sairaudesta kärsiville. Sen mukaan on olemassa suuri mahdollisuus, että huonolaatuiset leukemiasolut voivat itse tuhota itsensä. Seuraavassa kerromme tästä tärkeästä tutkimuksesta tarkemmin, joten jatka lukemista!

Leukemiaa koskevan tutkimuksen edistysaskeleet

Some figure

 

Kalifornian La Jollassa sijaitsevan The Scripps Research Institute (TSRI) -laitoksen tutkijat ovat kehittäneet uuden tekniikan, joka saattaa saada leukemiasolut muuttumaan immuniteettisoluiksi. Ne tuhoavat syöpää, joka muutoin kasvaa hallitsemattomaksi ja siten vaikeuttaa hoitamista.

Avain tämän mahdollistamiseksi on melkoisen harvinainen ihmisen vasta-aine. Se aktivoi välittäjä-aineita luuydinsoluissa, jotta näissä soluissa tapahtuisi kypsymistä ja jotta ne muuttuisivat hyödyllisiksi.

Vasta-aineet ovat erään tyyppistä proteiinia, jota muodostuu luonnollisesti ihmisen kehon immuniteettijärjestelmässä. Ne toimivat yhdessä veren valkosolujen kanssa taistellen mahdollisia ulkoisia hyökkääjiä vastaan, jotta ne voisivat neutralisoida tai tuhota ne.

Tämän puitteissa tutkijat yrittävät nyt kehittää hoitoa, joka käsittäisi tämän vasta-aineiden vaikutuksen ja siten muuntaisi luuytimen leukemiasolut syöpää aiheuttamattomiksi soluiksi.

Nyt toivotaan, että vasta-aineet pystyisivät aktivoimaan kypsymättömiä soluja, jotta niistä tulisi terveitä ja hyödyllisiä sellaisten solujen hoitamisessa, jotka ovat jo vahingoittuneet.

Some figure

 

Vuosien tutkimuksen jälkeen ei osattu odottaa, että ryhmä näitä vasta-aineita voisi auttaa soluja kypsymään hyvin erilaisiksi tyypeiksi, kuten dendriittisiksi soluiksi, jotka ovat avainasemassa kehon immuniteettireaktion lisäämisessä.

Jotta voisimme ymmärtää tätä hyvin tärkeää löydöstä, tutkijat lisäsivät useita vasta-aineita ihmiseltä otettuun verinäytteeseen, jossa oli runsaasti vaarallisia leukemiasoluja. Näin havaittiin, että vasta-aineet voivat muuntaa vaarallisia soluja muun tyyppisiksi soluiksi, jotka itse asiassa tukevat kehon immuniteettijärjestelmää.

Sen jälkeen, kun näille soluille annettiin enemmän aikaa tehdä työnsä, ne alkoivat kypsyä ja hitaasti muistuttaa sellaisia soluja, jotka vastaavat kehoa kohtaavien uhkien löytämisestä ja tuhoamisesta. Näihin uhkiin kuuluvat virukset, bakteerit ja leukemiasolut.

NK-solut, jotka tunnetaan myös “luonnollisina tappajina”, todettiin kykeneviksi vaikuttamaan jopa syöpää aiheuttaviin soluihin. Ne pystyivät tuhoamaan jopa 15 % näytteen leukemiasoluista jo yhden päivän jälkeen.

Vaikka tämä tuntuukin uskomattomalta, nämä soluryhmät tappoivat vain leukemia-soluja, eivätkä niitä, jotka luovat muun kehossa tyyppisiä syöpiä.

Odotukset ovat suuret…

Some figure

 

Tutkimuksen tulokset ovat olleet mahtavat, ja nyt tutkijat toivovatkin, että tämä hoito olisi avuksi useiden NK-solujen muuntamisessa, jotta potilaat voitaisiin parantaa täydellisesti.

Päätutkija Richard A. Lerner on todennut seuraavaa: “Tämä on täysin uusi tapa hoitaa syöpää, ja me pyrimme kokeilemaan hoitoa ihmisillä niin pian kuin vain mahdollista.”

Hän lisäsi myös seuraavaa: “Me käymme neuvotteluita lääkeyritysten kanssa, jotta hoitoa voitaisiin tarjota ihmisille sen jälkeen, kun soveltuvat esikliiniset myrkyllisyyttä koskevat tutkimukset on tehty.”

Kyseessä on hyvin hyödyllinen hoitomuoto leukemiaan, sillä nämä vasta-aineet voivat olla tehokkaita jo pienellä lisämuokkauksella tai täysin ilman kehittelyä. Uskotaan, että vasta-aineet voivat olennaisesti vähentää potilaan mahdollisuutta saada sivuvaikutuksia, jotka ovat haittana nykyisissä hoito-ohjelmissa. Tämä hoito on nimittäin paremmin siedettävissä oleva vaihtoehto kuin kemoterapia.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.