Logo image
Logo image

Uskottomuuden yleisimmät seuraukset ja jälkivaikutukset

4 minuuttia
Uskottomuus vaikuttaa syvästi petettyyn henkilöön, hänen käsitykseensä itsestään, hänen tyytyväisyyteensä elämään ja tapaansa suhtautua muihin. Täällä puhumme pettämisen yleisimmistä seurauksista.
Uskottomuuden yleisimmät seuraukset ja jälkivaikutukset
Elena Sanz

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz

Kirjoittanut Elena Sanz
Viimeisin päivitys: 04 kesäkuuta, 2023

Me kaikki oletamme, että yksiavioisissa suhteissa on joko ääneen sovittu tai äänetön sopimus yksinoikeudesta. Tiedämme, että luottamus on parisuhteessa perusasia ja että sitoutumalla kumppaniin hyväksymme huolehtia ja suojella hänen tunteitaan. Tästä syystä on ilmeistä, että uskottomuus voi tuottaa toiselle syvää kipua. Mutta kuinka pitkälle uskottomuuden seuraukset ulottuvatkaan?

Valitettavasti uskottomuus on paljon yleisempi todellisuus kuin mitä haluamme uskoa. Noin 30 prosenttia väestöstä myöntää olleensa uskoton kumppanilleen, ja uuden teknologian myötä tämä suuntaus saattaa olla kasvussa. Tämä viittaa siihen, että miljoonat ihmiset joutuvat kohtaamaan uskottomuuden merkittävät psykologiset seuraukset.

Uskottomuuden vakavat seuraukset

Some figure
Uskottomuus ei vaikuta ainoastaan petetyn henkilön elämään vaan myös lasten elämään, ja sillä voi olla pitkäaikaisia seurauksia.

Sen määrittäminen, mikä on uskottomuutta ja mikä ei, ei ole aina yksinkertaista. Se riippuu pitkälti kunkin henkilön ja kunkin pariskunnan arvoista, odotuksista ja uskomuksista. Joidenkin mielestä pettämistä on vain se, että harrastetaan seksiä kolmannen osapuolen kanssa, kun taas toisille jo emotionaalinen läheisyys tai viestien vaihtaminen internetissä on pettämistä.

Joka tapauksessa tunne siitä, että kumppani on pettänyt häneen kohdistuneen luottamuksen, käynnistää psykologisella tasolla joukon tuskallisia prosesseja. Nämä eivät vaikuta vain parisuhteeseen lyhyellä aikavälillä, vaan ne voivat kestää pitkään. Tärkeimpiä seurauksia ovat muun muassa seuraavat:

Itsearviointi ja itsetunnon menetys

Yksi ensimmäisistä reaktioista, joita uskottomuuden uhrilla ilmenee, on itsensä kyseenalaistaminen. Mitä tein väärin, olenko jotenkin huono, mitä kumppaniltani on puuttunut, miksi toinen on parempi…

Kaikki nämä kysymykset hyökkäävät suoraan omia arvoja vastaan ja vahingoittavat syvästi itsetuntoa. Henkilö alkaa väheksyä itseään ja tuntea itsensä alemmaksi ja riittämättömäksi, ja tämä voi heijastua kaikkiin elämänalueisiin.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Onko uskottomuus erilaista miehillä ja naisilla?

Syyllisyys ja häpeä

Vaikka voisi olettaa, että pettäjä kokee häpeää ja syyllisyyttä, todellisuudessa myös petetty henkilö kokee usein näitä tunteita. Hän saattaa jollakin tavalla tuntea, että tapahtunut on hänen henkilökohtainen epäonnistumisensa, että se on hänen vastuullaan ja että jos ihmiset hänen ympärillään saisivat tietää asiasta, hän olisi se, jota pilkattaisiin.

Tämä voi johtaa eristäytymiseen, piilotteluun ja tunteiden tukahduttamiseen. Henkilö ei ehkä anna itselleen lupaa ilmaista tyytymättömyyttään tai pettymystään välttääkseen muiden arvostelua ja tuomitsemista. Näin ollen kokeminen hiljaisuudessa ja tunteiden purkamisen kieltäminen itseltään vain lisää epämukavuutta.

Luottamuksen menetys

Yksi uskottomuuden ilmeisimmistä seurauksista on luottamuksen menettäminen. Se keskinäinen turvallisuus, jota niin rakennettiin, romahtaa täysin pettämisen takia, ja uhri syöksyy epävarmuuteen.

Kaikkea sitä, mitä luuli tietävänsä kumppanistaan ja suhteesta, on nyt tarkasteltava uudelleen toisesta näkökulmasta, ja kaikki ne varmuudet ja totuudet, jotka tekivät suhteesta vankan, muuttuvat merkityksettömiksi.

Tämä voi johtaa siihen, että monet päättävät lopettaa suhteen lopullisesti, koska he eivät pysty (tai halua) enää luottaa henkilöön, joka on pettänyt heidät. Jopa niissä tapauksissa, joissa he päättävät jatkaa ja yrittää korjata vahingon, luottamuksen puutteesta tulee valtava taakka, josta ei aina selvitä.

Lisäksi on syytä mainita, että tämä epäluottamus voi heijastua tuleviin suhteisiin. Petoksen aiheuttama emotionaalinen vaikutus voi johtaa siihen, että uhrista tulee epäluuloinen ja että hän on aina varuillaan tulevissa suhteissa. Näin ollen pitkän aikavälin vaikutukset voivat olla vakavia.

Viha, kauna ja katkeruus

Some figure
Uskottomuus voi aiheuttaa monenlaisia reaktioita, kuten vihaa ja masennusta.

Viha ja raivo ovat läsnä, kun uskottomuus paljastuu. Varsinkin alussa ne voivat musertaa uhrin täysin. Jos niitä ei hallita oikein, ne voivat juurtua ja rajoittaa henkilön tulevaisuutta. Vihan ja katkeruuden painon kantaminen estää uhria toipumasta ja tavoittelemasta onnea; se haittaa paranemista ja voi estää uusien suhteiden luomisen.

Jos uhri jatkaa kumppaninsa kanssa pettämisen jälkeen, katkeruus ja kauna voivat ottaa veronsa jokapäiväisessä elämässä rajoittamalla kiintymyksen ilmaisua, rakentavaa viestintää ja seksuaalisuutta. Tämä vain syventää jo olemassa olevaa kuilua kahden välille ja lisää tyytymättömyyttä.

Ahdistus ja masennus

Uskottomuuden seurauksiin kuuluvat myös erilaiset psykologiset häiriöt. Uskottomuuden uhrit kokevat usein suurta ahdistusta sen epävarmuuden vuoksi, johon he ovat joutuneet, ja heille voi kehittyä masennustila, joka voi johtaa jopa itsemurha-ajatuksiin. Joissakin tapauksissa uskottomuuden emotionaalinen vaikutus on niin suuri, että se voi laukaista traumaperäisen stressihäiriön.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat pitää tästäkin: Mitä tehdä, jos kumppani vaikuttaa etäiseltä?

Uskottomuuden seuraukset eivät vaikuta vain uhriin

On selvää, että petetty henkilö kärsii eniten uskottomuuden seurauksista, mutta hän ei ole ainoa. Myös pettäjä voi tuntea paljon syyllisyyttä, häpeää ja katumusta ja kärsiä valtavasti siteen heikkenemisestä ja siitä aiheutuneista vahingoista. Tämän lisäksi on syytä mainita, että tapahtumat voivat vaikuttaa myös pariskunnan lapsiin.

Lapset voivat havaita vanhempiensa muuttuneen, tuntea olonsa pahaksi kun he eivät saa samaa huomiota vanhemmiltaan kuin ennen ja tuntea myös itsensä petetyiksi uskottomuuden vuoksi. Tämä voi johtaa siihen, että heistä itsestäänkin tulee uskottomia tai päinvastoin epäluuloisia ja hyvin suvaitsemattomia omissa suhteissaan aikuisena.

Viime kädessä uskottomuus vaikuttaa monien elämään, ja sen vaikutukset voivat olla pitkäaikaisia. Siksi, jos et ole kumppanisi kanssa onnellinen, jos tunnet henkilökohtaisia puutteita tai kunnioituksen puutetta kumppaniasi kohtaan, on parasta hakea ammattiapua. Joka tapauksessa on parempi olla rohkea ja rehellinen ja jättää suhde, jos se ei enää ole sitä, mitä haluat. Se on paljon kypsempi ja emotionaalisesti vastuullisempi vaihtoehto kuin kumppanin luottamuksen pettäminen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Jauregui, I. (31 de 05 de 2022). El fenómeno de la Infidelidad: Trauma y estrés postraumático. Obtenido de epsys: http://www.eepsys.com/es/el-fenomeno-dela-infidelidad-trauma-y-estres-postraumatico/
  • Hernández, J., Bartolo, M. Á., González, K. G. & Hernández, E. E. (2018). Redes sociales, sexualidad 2.0 e infidelidad 2.0. Revista Cognosis. ISSN 2588-05783(3), 1-10.
  • Gándara, M. (2011). Sentido de vida en mujeres víctimas de infidelidad (Doctoral dissertation, Tesis de pregrado). Universidad Rafael Landívar, Guatemala.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.