Unohda kalorit ja niiden laskeminen!
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila
Monelle laihduttajalle on iskostunut päähän yksi ja ainoa ajatus: kalorit ja se, kuinka paljon niitä suuhunsa päivän aikana laittaa. Kaloreita lasketaan, pohditaan ja lisätään tai vähennetään. Asiasta on kiistelty vuosien mittaan enemmän ja enemmän, mutta monet luottavat yhä kalorien laskemiseen painon kontrolloimisessa.
Uusien tutkimusten mukaan kalorien syynääminen ei kuitenkaan välttämättä ole se paras tapa pudottaa painoa, ja joskus pakkomielteisestä kaloreiden tarkkailusta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Tässä artikkelissa selvitämme, miksi kalorien laskeminen ei ole paras keino laihduttaa.
Kalorit eivät kerro koko totuutta
Kalorit eivät ole ainoa asia, mihin sinun tulisi keskittyä, sillä ruoka on paljon muutakin kuin pelkkä kaloriluku. Ruuan sisältämät rasvat, proteiini, kuitu ja hiilihydraatit ovat huomattavasti kalorimäärää tärkeämpää tietoa, jota jokaisen laihduttajan tulisi hyödyntää.
100 kaloria hedelmistä saatuna ei ole ollenkaan sama asia kuin 100 kaloria leivonnaisista saatuna, sillä keho ei saa näistä kahdesta hyvin erilaisesta ruuasta samantyylisiä ravintoaineita käytettäväkseen. Jos popsit vaikkapa avokadon, jossa on verrattain korkea määrä kaloreita, koostuvat nämä kalorit ns. terveellisistä rasvoista ja kuidusta, jolloin keho pystyy käsittelemään ja sulattamaan ne paremmin. Avokadon sisältämät kuidut auttavat kehoa myös pääsemään eroon ylimääräisestä energiasta helpommin.
Rasvaisten, sokeristen ja valkoisista jauhoista koostuvien ruokien ravintoainesisältö on hyvin köyhä, eikä keho saa siitä paljon mitään hyödyllistä käyttöönsä. Tällainen energia varastoituu kehoon rasvakudoksen muodossa.
Onko olemassa ruokia, jotka auttavat laihtumaan?
Keho käyttää energiaa ruuan sulattamiseen ja ravintoaineiden käsittelemiseen ja joidenkin ruokien kohdalla on turha laskeskella kalorimääriä, sillä se energiamäärä, jonka keho kuluttaa käsitelläkseen ruuan, on korkeampi, kuin mitä nautittu ruoka sisältää.
Tällaisia ruoka-aineita, joiden kalorimäärä on itse asiassa negatiivinen, ovat mm. monet vihannekset ja hedelmät. Syö siis huoletta seuraavia ruoka-aineita:
Kasvikset
- Kaali
- Valkosipuli
- Sipuli
- Pinaatti
- Tomaatti
- Parsa
- Punajuuri
- Parsakaali
- Porkkana
- Selleri
- Kurkku
- Munakoiso
- Kurpitsa
Hedelmät
- Omena
- Melonit
- Marjat
- Greippi
- Sitruuna
- Papaija
- Ananas
Jos siis haluat laihtua, lisää näitä kasviksia ja hedelmiä runsaasti ruokavalioosi ja korvaa niillä muita, vähemmän hyviä vaihtoehtoja.
Hyvät ja huonot rasvat
Ruuan kalorimäärä vaihtelee paljon ruuasta riippuen, ja sinun tulisi valita aina sellainen vaihtoehto, jonka sisältämät kalorit muodostuvat terveellisistä rasvoista ja muista keholle hyödyllisistä ainesosista. Rasvat ovat kehon toiminnan kannalta välttämätön elementti, joita ei tulisi missään nimessä poistaa ruokavaliosta, sillä hyvälaatuinen rasva itse asiassa auttaa kehoa polttamaan pois rasvavarastoja.
Esimerkkejä terveellisistä rasvoista:
- Kasvipohjaiset öljyt
- Kuivatut hedelmät
- Siemenet
- Avokado
- Kala
- Kananmunan keltuainen
Esimerkkejä huonolaatuisista, lihottavista rasvoista:
- Lihaleikkeleet, makkarat ja punainen liha
- Margariini ja muut transrasvat
- Uppopaistettu ruoka, kuten ranskikset
- Rasvaiset maitotuotteet
Kuitu
Kaloreita miettiessä tulisi aina ottaa huomioon nautitun ruuan sisältämä helposti sulava, hyvälaatuinen kuitu. Riittävä määrä kuitua ruokavaliossa auttaa pitämään kehon timminä ja ehkäisee rasvan kertymistä vyötärölle ja reisiin.
Kuitu myös auttaa pitämään olon kylläisenä ja ehkäisee napostelun tarvetta ja mielitekoja.
Mitkä ruuat sisältävät luonnollista, hyvää kuitua?
- Hedelmät
- Vihannekset
- Palkokasvit
- Kuivatut hedelmät, kuten luumu, aprikoosi, mango ja omena
- Täysjyvätuotteet
Kun lisäät yhtäkkiä paljon kuitua ruokavalioosi, voi olo tuntua aluksi turvonneelta. Joskus kuidun lisääminen johtaa ummetukseen tai ilmavaivoihin, mutta kun keho on tottunut kuituun, alkaa se toimia taas normaalisti. Pysyttele siis uudessa suunnitelmassa sinnikkäästi ja lisää kuidun määrää pikku hiljaa, näin annat keholle aikaa mukautua uuteen ruokavalioon. Muista pureskella ruoka hyvin ja nauttia paljon vettä aterioiden välillä, tämä voi hillitä alkuvaiheen oireilua.
Viimeiset vinkit
Suosittelemme unohtamaan kalorien pakkomielteisen laskemisen ja keskittymään sen sijaan siihen, että ruokavaliosi muodostuu terveellisistä kasviksista ja hedelmistä sekä kuidusta. Vältä epäterveellisiä ruokia, kuten makeisia, leivoksia ja muita herkkuja, sekä sellaisia viljatuotteita, jotka koostuvat pääosin puhdistetusta vehnästä. Sinun tulisi välttää tai poistaa ruokavaliostasi kokonaan sokeri, puhdistettu vehnä ja kovat rasvat ja lisätä tilalle hyvälaatuisia ravintoaineita ja rasvoja.
Ruokavaliosi tulisi olla tasapainossa. Älä seuraa tiettyä päivittäistä kalorimäärää tai siirry rasvattomaan ruokavalioon, vaan panosta sen sijaan korkealaatuiseen ja terveelliseen ruokaan. Jos poistat kaikki rasvat ruokavaliostasi, vaikuttaa se negatiivisesti ihon kuntoon, alentaa vastustuskykyä ja aiheuttaa ummetusta.
Älä nauti eläinperäistä proteiinia liikaa. Kokeile korvata osa eläinperäisestä ravinnosta saamastasi proteiinista kasvikunnan tuotteilla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056.
- Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, Biswas P, Thorpe GC, Moore HJ, Deane KH, AlAbdulghafoor FK, Summerbell CD, Worthington HV, Song F, Hooper L. Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2018
- Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.