Vatsan turvotuksen syyt ja hoito

Moni haluaisi sellaisen litteän vatsan, joka ei pistä silmään edes kaikkein tiukimmissa vaatteissa. Vatsan turvotus ei kuitenkaan ole ainoastaan esteettinen kysymys, vaan se saattaa myös olla merkki siitä, että jotain on vialla elimistössäsi. Onkin todennäköistä, että jos vatsasi reagoi tällä tavalla, on terveytesi kannalta jotakin huonoa meneillään, ja tämän seurauksena mahasi on turvonnut.

Vatsan turpoaminen ei siis ole ainoastaan häiritsevä asia, vaan se saattaa myös viestiä jostakin vakavammasta ongelmasta. Turpoaminen voi liittyä esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymään (”Irritable Bowel Syndrome” eli IBS). Tämä on kuitenkin vain yksi mahdollinen aiheuttaja turvonneelle vatsalle, ja siksi onkin asiantuntijoiden mukaan hyvin tärkeää, että olet tietoinen siitä, mikä sinuun vaikuttaa negatiivisesti. Näin voit myös estää koko ongelman ilmenemisen – mikäli se vain on omassa tapauksessasi mahdollista.

Seuraavassa kerromme sinulle muutamista tavallisimmista vatsan turvotusta aiheuttavista tekijöistä. Selitämme myös miten tällaista vatsaa tulisi hoitaa, ja kuinka pystyt tekemään parhaasi estääksesi terveytesi kannalta vielä suurempien ongelmien synnyn.

Ummetus

Ummetus on yksi turvonneen vatsan yleisimmistä aiheuttajista. Jos ruokavaliosi painottuu vain vähän kuitua sisältävään ruokaan, ja mikäli et juo tarpeeksi nesteitä etkä harrasta juurikaan liikuntaa, on seurauksena tästä ummetus. Tämän vaivan välttääksesi sinun tulisikin syödä enemmän hedelmiä, vihanneksia, palkokasveja ja siemeniä. Sinun tulisi myös juoda runsaasti nesteitä, sekä huolehtia siitä, että saat ainakin puolen tunnin ajan joka päivä sellaista liikuntaa, joka luokitellaan aerobiseksi.

Allergiat

On olemassa monenlaisia ruokiin liittyviä allergioita, ja hyvin monet ihmiset kärsivät niistä. Jotkut näistä allergioista saattavat aiheuttaa vatsan turpoamista. Esimerkiksi laktoosi on yksi yleisimmistä mahan turpoamisen syistä, sillä se saa elimistön keräämään kaasua. Jos olet allerginen laktoosille, sinun tulisikin välttää sitä sisältäviä tuotteita, ja sen sijaan ostaa laktoosittomia jugurtteja, juustoja ja maitoa.

Aterioiden nopea syöminen

ahminta

Jotkut huonot tottumukset, kuten ruoan nopea pureskeleminen saattavat myös olla vatsan turpoamisen taustalla. Tämä johtuu siitä, että elimistösi ruoansulatus voi huonontua silloin kun nielet liikaa ilmaa syödessäsi – ja ahmiessa ruokaa näin saattaa helposti käydä. Siksi on suositeltavaa, että syöminen tapahtuisi aina hitaasti, sillä tämä antaa sinulle aikaa nauttia ateriastasi, ja samalla tyynnytät näläntunteen nopeammin. Tämä johtaa siihen, että syöt myös pienemmän määrän ruokaa.

On olemassa myös eräs todennäköinen vatsan turpoamisen aiheuttaja, joka usein sekoitetaan toisen tyyppisiin ongelmiin. Tämä on raskaus. Mikäli epäilet, että mahdollisesti saattaisit olla raskaana, tee raskaustesti. Näin selvität tarvitseeko sinun ryhtyä normaaleihin raskauteen liittyviin toimenpiteisiin, vai onko sittenkin kyse muunlaisesta vatsan turpoamisesta.

Nesteen kertyminen elimistöön

Jos elimistöösi on kertynyt nestettä tavallista enemmän, on seurauksena vatsan turpoaminen. Jos näin on kohdallasi, ota yhteyttä lääkäriisi ja selvitä tarkemmat ohjeet, sillä tämä ongelma saattaa olla vakavakin.

Jalostettu ruoka

hampurilainen

Jalostettu ruoka turvottaa vatsaasi. Monet ruoansulatuselimistön lääketieteeseen erikoistuneet asiantuntijat ovat vahvistaneet, että joillakin ihmisillä on mahassaan liikaa ilmaa siksi, että he ovat syöneet liikaa keinotekoisesti makeutettuja tuotteita. Yleisesti ottaen tällaiset ruoat sisältävät paljon natriumia ja vain vähän kuitua, mikä aiheuttaa nopeasti vatsan turpoamista. Siksi ekspertit suosittelevatkin, että ostaisit kaupassa käydessäsi sellaisia tuotteita, jotka sisältävät vähän tai ei ollenkaan natriumia.

Sairaudet

Sairaudet voivat myös selittää mahan turpoamisen. Tällaisiin sairauksiin kuuluvat muun maussa seuraavat: sydän-ja verisuonitaudit sekä -kasvaimet, maksakirroosi, umpilisäkkeen tulehdus, vatsahaavat, divertikuloosi eli paksusuolen tulehdus, haimatulehdus sekä kuukautisia edeltävä oireyhtymä eli PMS.

Pidä mielessä, että jos sinulla on jokin tällainen sairaus tai useampi niistä, tulisi sinun kiinnittää erityisen paljon huomiota tilaasi sekä ottaa yhteyttä lääkäriisi. Tarvitset ehdottomasti tarkan diagnoosin, jotta voit sulkea pois kaikki riskit, ja lisäksi sinun tulisi aloittaa terveellisten elämäntapojen omaksuminen. Tämä koskee niin liikuntaan, ruokavalioon kuin rentoutumiseenkin liittyviä rutiinejasi.

hedelmät_ja_vihannekset

Lopuksi lisäämme vielä tämän: sinun on tärkeää olla tietoinen siitä, että vatsan turpoaminen on yleisesti ottaen seurausta epäterveellisestä ruokavaliosta tai elämäntavoista. Siksi suosituksemme on se, että söisit sellaisia aineksia, jotka sisältävät paljon kuitua – vatsasi tulee ehdottomasti kiittämään sinua tästä. Hedelmät ja vihannekset ovat todella hyväksi ruoansulatuksellesi, ja tämä edesauttaa sinua pääsemään tavoitteeseesi, mikäli litteämpi ja turvotuksesta vapaa vatsa on toivelistallasi.

UUTISIA VERKOSSA