Logo image
Logo image

Vatsan turvotus - syyt ja hoito

3 minuuttia
Vatsan turvotus - syyt ja hoito
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Monen toiveissa on litteä vatsa, joka ei estäisi pukeutumasta tiukimpiinkaan vaatteisiin. Vatsan turvotus ei kuitenkaan  ole vain esteettinen vaiva, vaan se saattaa viestiä myös elimistön ongelmista. Jos vatsaasi turvottaa usein, voi se olla seurausta heikosta terveydentilasta.

Vatsan turvotus ei ole ainoastaan häiritsevää, vaan se saattaa olla merkki jostain vakavammasta ongelmasta kehossasi. Vatsan turvotus voi liittyä esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymään (“Irritable Bowel Syndrome” eli IBS). Tämä on kuitenkin vain yksi mahdollinen vatsan turvotuksen aiheuttaja. Asiantuntijoiden mukaan on tärkeää, että olet tietoinen kehoosi negatiivisesti aiheuttavista tekijöistä – tällä tavoin saatat ehkäistä tämän ikävän vaivan esiintymistä.

Seuraavassa kerromme muutamasta tavallisimmasta vatsan turvotusta aiheuttavasta tekijästä. Selvitämme myös, miten turvonnutta vatsaa tulisi hoitaa, ja kuinka estät syntymästä suurempia terveydellisiä ongelmia.

Vatsan turvotus – syyt

Ummetus

Ummetus on yksi turvonneen vatsan yleisimmistä aiheuttajista. Jos ruokavaliosi koostuu vähäkuituisesta ravinnosta, ja juot liian vähän vettä sekä et juurikaan harrasta liikuntaa, on huonojen elintapojen seurauksena helposti ummetusta. Jotta välttyisit vatsan turvotukselta olisi sinun hyvä syödä runsaasti hedelmiä, vihanneksia, palkokasveja ja siemeniä. Sinun tulee muistaa juoda paljon vettä sekä harrastaa päivittäin aerobista liikuntaa vähintään puolen tunnin ajan.

Allergiat

On olemassa monenlaisia ruokiin liittyviä allergioita, joista useat ihmiset kärsivät. Jotkut näistä allergioista saattavat aiheuttaa vatsan turvotusta. Esimerkiksi laktoosi on yleinen vatsan turvotuksen aiheuttaja, sillä se kerryttää elimistöön kaasua. Mikäli olet allerginen laktoosille, tulisi laktoosia sisältäviä tuotteita välttää ja käyttää niiden sijaan laktoosittomia jogurtteja, juustoja ja maitoa.

Kiireellä syöminen

Some figure

Myös huonot ruokailutottumukset saattavat aiheuttaa vatsan turvotusta, kuten esimerkiksi kiireellä syöminen. Kun syöt kiireellä, nielet samalla liikaa ilmaa, joka johtaa ruuansulatuksen toiminnan heikentymiseen. Siksi on suositeltavaa syödä ruoka hitaasti, samalla nauttien ateriastasi. Myös näläntunne tulee tyydytettyä nopeammin, kun syöt rauhassa. Kun et ahmi, syöt myös vähemmän ruokaa.

Yksi todennäköinen vatsan turvotuksen aiheuttaja, joka usein liitetään toisenlaisiin vaivoihin on raskaus. Jos epäilet olevasi raskaana, tee raskaustesti. Sillä selviää, onko kyseessä raskauteen liittyvää vatsan turvotusta, vai johtuuko vatsan turvotus jostain muusta tekijästä.

Nesteen kertyminen elimistöön

Jos elimistöösi on kertynyt nestettä tavallista enemmän, on seurauksena vatsan turpoaminen. Jos kohdallasi on kyse nesteen kertymisestä kehoon, ota yhteyttä lääkäriin, sillä vatsan turvotus elimistöön kertyneen nesteen vuoksi voi olla oire vakavammasta ongelmasta. Lääkäri antaa tarkemmat ohjeet, miten toimia.

Prosessoitu ruoka

Some figure

Prosessoitu ruoka turvottaa vatsaasi. Monet ruuansulatuselimistön toimintaan erikoistuneet lääketieteen asiantuntijat vahvistavat, että joidenkin ihmisten vatsaan kertyy ilmaa, koska he syövät liikaa keinotekoisesti makeutettuja ruokia. Yleisesti ottaen tällaiset ruuat sisältävät paljon natriumia ja vain vähän kuitua, mikä aiheuttaa vatsan turvotusta. Siksi asiantuntijat suosittelevatkin, että ostaisit ruokaa, joka sisältää vähän tai ei ollenkaan natriumia.

Sairaudet

Vatsan turvotus saattaa johtua myös sairaudesta. Tällaisia sairauksia ovat mm. sydän-ja verisuonitaudit sekä niiden kasvaimet, maksakirroosi, umpilisäkkeen tulehdus, vatsahaavat, divertikuloosi eli paksusuolen tulehdus, haimatulehdus ja kuukautisia edeltävä oireyhtymä eli PMS.

Jos sinulla on yksi tai useampi edellä mainituista sairauksista, tulee sinun kiinnittää erityisen paljon huomiota terveydentilaasi sekä ottaa yhteyttä lääkäriisi. Tarvitset ehdottomasti tarkan diagnoosin, jotta voit sulkea pois kaikki riskit. Lisäksi sinun tulisi omaksua terveelliset elämäntavat, koskien niin liikuntaa ja ruokavalioita kuin rentoutumistakin. 

Some figure

Lopuksi muistutamme sinua, että vatsan turvotus on yleensä seurausta epäterveellisestä ruokavaliosta tai huonoista elintavoista. Suosittelemmekin, että syöt paljon kuitua sisältävää ravintoa – vatsasi tulee kiittämään sinua siitä. Myös hedelmät ja vihannekset ovat hyväksi ruuansulatuksellesi. Nämä vinkit auttavat sinua pääsemään eroon vatsan turvotuksesta sekä tavoittelemaan litteämpää vatsaa – mikäli se on sinun toiveissasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kiecolt-Glaser, J. K., Christian, L., Preston, H., Houts, C. R., Malarkey, W. B., Emery, C. F., & Glaser, R. (2010). Stress, inflammation, and yoga practice. Psychosomatic Medicine. https://doi.org/10.1097/PSY.0b013e3181cb9377
  • Meier, R. (2009). [The hypersensitive gastrointestinal tract–dietary components with negative effects in the intestine]. Praxis. https://doi.org/10.1024/1661-8157.98.7.395
  • He, M., Sun, J., Jiang, Z. Q., & Yang, Y. X. (2017). Effects of cow’s milk beta-casein variants on symptoms of milk intolerance in Chinese adults: A multicentre, randomised controlled study. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/s12937-017-0275-0

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.