Turvotusta aiheuttavat ruoka-aineet

Vatsan turvotus voi olla turhauttava vaiva, mutta voit vähentää turvotusta luonnollisin keinoin.
Turvotusta aiheuttavat ruoka-aineet

Viimeisin päivitys: 08 helmikuuta, 2019

Turvotuksen tunne suuren aterian jälkeen on yleistä, eikä sinänsä oire vakavasta ongelmasta. Tunne on kuitenkin harmillinen ja vaikeuttaa pukeutumista, kun tietyt asukokonaisuudet eivät istu turvonneen vatsan kanssa. Epämukavuuden tunne saa myös monet helposti ärsyyntyneiksi ja huonolle tuulelle. Tämän artikkelin tarkoituksena on esitellä turvotusta aiheuttavat ruoka-aineet, jotta voit tulevaisuudessa välttää niiden syömistä, tai ainakin noudattaa niiden kohdalla varovaisuutta.

Turvotusta aiheuttavat ruoka-aineet voivat aiheuttaa ilmavaivoja ja vatsakipua. Helpota siis oloasi vilkaisemalla alla olevaa listaa, jossa esittelemme turvotusta aiheuttavat ruoka-aineet, ja sitä seuraavaa tietopakettia.

Turvotusta aiheuttavat ruoka-aineet

  • Kasvikset, kuten parsakaali, kukkakaali ja keräkaali ovat kuuluisia ilmavaivojen ja vatsakipujen aiheuttajia. Jos nämä oireet ovat sinulle tuttuja, on parasta vähentää näiden ruokien kulutusta.
  • Liiallinen suolan käyttö ruoassa saattaa myös aiheuttaa turvotusta vatsaontelossa. Suola aiheuttaa nesteiden kertymistä kehoon, mikä osaltaan aiheuttaa vatsan alueen turvotusta. Vähennä suolan käyttöä ja vähennät näin epämukavuuden tunnetta, kuten myös muita suolaan liittyviä terveysriskejä, erityisesti jos kärsit kohonneesta verenpaineesta.
  • Pavut ovat toinen ruoka-aine, joka on tunnettu vatsan ongelmien aiheuttamisesta. Kaikki ihmiset eivät kuitenkaan kärsi papujen syöntiin liitetyistä negatiivisista vaikutuksista yhtä paljon, ja nämä yksilöt voivatkin nauttia papuja suuremmitta ongelmitta.
  • Hiilihapotetut virvoitusjuomat ovat yleisestikin ottaen hyvin epäterveellisiä, mutta niiden sisältämä kalori- ja sokerimäärä aiheuttavat helposti ilmavaivoja ja vatsan turvotusta. Paras vaihtoehto on korvata nämä juomat kokonaan terveellisillä mehuilla tai vielä terveellisemmällä juomalla, vedellä.
  • Maitotuotteet. Jos olet ollut jonkin aikaa käyttämättä maitotuotteita tai jos olet laktoosi-intolerantti, saattavat maitotuotteet aiheuttaa epämukavuuden tunnetta, kipua tai jopa ripulia. On tärkeää, että mikäli epäilet maitotuotteisiin liittyvää intoleranssia tai allergiaa, varmista asia lääkärisi avulla. Hoidon aloittamatta jättäminen tässä tapauksessa saattaa aiheuttaa huomattavaa epämukavuutta.
  • Uppopaistetut ruoat pääsevät myös vatsaongelmia aiheuttavien ruokien listalle. Niitä on vaikea sulattaa ja ne pysyvät ruoansulatuskanavassa pitkään, synnyttäen kaasuja suolistossa.
  • Purukumi voi myös olla osasyyllinen vatsavaivoihin. Tämä johtuu siitä, että purukumia pureskellessa vatsaan pääsee paljon ylimääräistä ilmaa.
Turvotusta aiheuttavat ruoka-aineet - hiilihapotetut juomat.

 

Vähennä turvotusta

Aina kun istut alas syömään, on parasta unohtaa huolet hetkeksi, myös puhelut, riidat, yms. on parasta siirtää pois mielestä aterian ajaksi. Tämän tyyppiset tilanteet saavat ihmisen syömään nopeammin ja pureskelemaan huolimattomasti. Tämä näkyy myöhemmin huonosta ruoansulatuksesta johtuvana epämukavuutena.

Hidas ruoansulatus antaa ruoalle paljon aikaa hapettua kehon sisällä, mikä aiheuttaa kaasujen muodostumista ja ummetusta. Jos koet olevasi hyvin hermostunut, älä yritä istuutua syömään. On parasta pyrkiä rauhoittumaan ensin ja syödä vasta kun tunnet olosi tasapainoisemmaksi. Syöminen on yleinen tapa yrittää lääkitä stressiä, mutta se aiheuttaa raskasta oloa vatsassa.

Niin kauan kun vatsan turvotus ja tulehdusoireet esiintyvät väliaikaisesti ja tiettyjen ruoka-aineiden syömisen yhteydessä, ei kyseessä ole vakava ongelma. Jos kuitenkin turvotuksen ja ilmavaivojen lisäksi kärsit ripulista, oksentelusta tai muista oireista, on tarpeellista harkita lääkäriin menoa.

Luonnolliset hoidot vatsan turvotukseen

Inkivääri

Inkivääri auttaa vatsan turvotukseen.

Inkiväärillä on luonnollisesti tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia, mikä tekee siitä suositeltavan hoitokeinon hankalasta ruoansulatuksesta johtuvalle vatsan turvotukselle. Lisäksi se auttaa hillitsemään ilmavaivoja.

Yrttiteet

Yrttiteet, jotka sisältävät kamomillaa, minttua, piparminttua tai salviaa ovat hyvin tehokkaita hoitamaan turvonnutta vatsaa. Näiden yrttien lisäksi voit kokeilla teelusikallista kanelia kuumaan veteen liotettuna. Anna sen seisoa ainakin 15 minuuttia. Voit lisätä maun mukaan myös hunajaa makeutukseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.