Logo image
Logo image

Toistuvat painajaiset: miksi sitä tapahtuu ja miten siitä voi päästä eroon

3 minuuttia
Kun näemme toistuvasti painajaisia, elämänlaatumme voi kärsiä. Ota selvää, kuinka niistä voi päästä eroon.
Toistuvat painajaiset: miksi sitä tapahtuu ja miten siitä voi päästä eroon
Maria Fatima Seppi Vinuales

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Maria Fatima Seppi Vinuales

Viimeisin päivitys: 24 maaliskuuta, 2023

Lähes kaikki ihmiset näkevät painajaisia silloin tällöin elämässään, tai ainakin kerran. Niissä voi eläin hyökätä kimppuun, joutua katastrofiin tai kaikki hampaat putoavat suusta. Se on normaalia. Mutta yö toisensa jälkeen toistuvat painajaiset voivat muuttaa elämänlaatua, sillä ne alkavat häiritsemään jokapäiväistä elämää.

Toistuvat painajaiset

Yksittäinen painajainen ei ole häiriö, mutta jos painajaiset toistuvat ja valtaavat jokaöisen lepoajan, silloin voidaan jo puhua häiriöstä.

Painajaiset ovat unia, jotka laukaisevat epämiellyttäviä tunteita (pelkoa, ahdistusta, surua). Ne tuntuvat hyvin todellisilta ja eloisilta, ja siksi meillä on heräämisen jälkeen selkeitä muistoja epämukavuudesta ja painajaisen jälkeen voi olla vaikeuksia nukahtaa uudelleen.

Painajaisia syntyy REM-univaiheessa, yleensä yön jälkimmäisellä puoliskolla.

Milloin painajaisista voidaan sanoa tulevan häiriö? Silloin, kun niiden näkeminen on jatkuvaa ja ne vaikuttavat päivittäiseen toimintaamme ja hyvinvointiimme. Eli se ei rajoitu tiettyyn hetkeen, vaan jatkuu ajan myötä.

Oireet

Häiriöstä voidaan puhua, kun esimerkiksi seuraavia oireita esiintyy:

  • Toistuvat ja jatkuvat painajaiset.
  • Muistamme painajaisen vielä päivälläkin. Meidän on vaikea irrottautua painajaisesta, ja kun muistamme sen, se aiheuttaa meille jälleen epämukavuutta. Meillä voi myös olla vaikeuksia keskittyä ja jatkaa tehtäviämme.
  • Koemme uupumusta ja väsymystä, sillä lepomme ei ollut palauttavaa.
  • Meillä on mielialan muutoksia, kuten ärtyneisyyttä, välinpitämättömyyttä tai ahdistusta.
Some figure
Toistuvat painajaiset vaikuttavat päivittäiseen elämäämme.

Eri luokitukset

Tälle häiriölle on olemassa erilaisia luokituksia. Ensinnäkin se voidaan luokitella keston mukaan:

  • Akuutti: Painajaiset kestävät alle kuukauden.
  • Subakuutti: Niitä esiintyy 1-6 kuukauden ajan.
  • Pysyvä: Esiintyy yli 6 kuukauden ajan.

Se voidaan myös luokitella vakavuuden mukaan:

  • Lievä: Painajaisia esiintyy harvemmin kuin kerran viikossa.
  • Kohtalainen: Niitä esiintyy useita kertoja viikossa, mutta ei joka yö.
  • Vaikea: Tätä tapahtuu lähes joka yö viikossa.

Diagnoosi

Painajaiset voivat toimia merkkinä tai varoitusmerkkinä jostain muusta meille tapahtuvasta, kuten ahdistuksesta, stressistä, traumasta tai masennuksesta. Painajaisten uskotaan esimerkiksi olevan yksi niistä tavoista, joilla aivot yrittävät käsitellä traumaperäistä stressiä.

Painajaisia aiheuttaman kokemuksen tai tapahtuman intensiteetti on niin voimakas, että valveilla ollessa on vaikeaa “käsitellä” tai “muuntaa” sitä. Mutta aivot pyrkivät ratkaisemaan jollain tavalla tuon asian, joka jäytää mieltä.

Toisaalta toistuvien painajaisten alkuperän tunnistamiseksi on hyvä ensin pohtia, onko ruokavaliossa, päivittäisessä rutiinissa ja tottumuksissa tapahtunut muutoksia, onko jotain tiettyä tapahtunut elämässä jne. Unettomuus on myös yksi tekijä, joka altistaa painajaisille.

On siis tehtävä erotusdiagnoosi, toisin sanoen, luettava pois mahdollisia laukaisijoita. Näkeekö henkilö toistuvia painajaisia ja käyttää esimerkiksi päihteitä tai onko hänellä taustallaan mielenterveyshäiriö.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin artikkelin: Mitä uni hampaiden putoamisesta tarkoittaa?

Kuinka päästä eroon toistuvista painajaisista

On olemassa erilaisia suosituksia, jotka on otettava huomioon toistuvista painajaisista eroon pääsemiseksi. Kokeile seuraavia:

Varaa aika lääkärille

Tällä tavalla voit määrittää, onko olemassa jokin orgaaninen syy, joka voi vaikuttaa lepoon. Painajaisia voi esiintyä esimerkiksi sepelvaltimotaudin yhteydessä.

Pidä huolta ruokavaliostasi etenkin illalla

Unen laatu riippuu myös illallisesta ja siitä, oletko nauttinut alkoholia tai muita päihteitä. Levon edistämiseksi on suositeltavaa syödä kevyt illallinen vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Noudata hyvää unihygieniaa

Yksi hyvistä tavoista edistää levollista unta liittyy lepoon valmistautumiseen. Yritä esimerkiksi mennä nukkumaan ja nousta ylös samaan aikaan joka päivä. On myös mahdollista harjoitella joitakin hengitys- ja rentoutusharjoituksia.

Ajattele positiivisia asioita

Mielikuvituksen harjoittaminen painajaisen sisältöä muokkaavilla lopuilla on mahdollista. Päivän aikana unien aiheuttama ahdistus voi saada meidät välttämään niiden muistamista.

Tällaiset yritykset kuitenkin usein epäonnistuvat ja aiheuttavat yhä enemmän turhautumista. Sen sijaan voimme tulla tietoisiksi tunteistamme, tunnistaa, mikä unessa meitä vaivaa, ja ajatella miellyttävämpää loppua. Jos esimerkiksi uneksimme eläimen hyökkäävän meitä kohti, voimme suunnitella toisenlaisen version, jossa joku varoittaa, että meitä kohti hyökätään ja tulee auttamaan.

Some figure
Miellyttävien loppujen visualisointi painajaisille on tekniikka, jota voit soveltaa päivän aikana.

Pyydä ammattiapua

Voit aloittaa psykologisen terapian kehittääksesi stressinsieto- ja ongelmanratkaisutaitoja, parantaaksesi menneisyyden haavoja ja rakentaaksesi traumaattisen tilanteen sietokykyä. Se on tapa aktivoida epämukavuuttamme ja olla antamatta unen (tai pikemminkin painajaisen) ratkaista sitä.

Uskomme, että tulet pitämään tästä artikkelista: Mitä unet ovat ja miksi niitä nähdään?

Laadukas uni tuo paremman elämänlaadun

Kun nukumme, aivot toipuvat päivän toiminnasta ja vaatimuksista. Levon avulla voimme selkeyttää ajatuksiamme tehdäksemme parempia päätöksiä, mutta myös muita prosesseja tapahtuu, kuten oppimisen lujittaminen.

Toistuviin painajaisiin puuttuminen on välttämätöntä, koska levon puute on elämänlaatua rajoittava tekijä. Kun se pitkittyy ajan myötä, se voi jopa aiheuttaa ahdistusta tai fobiaa.

Joskus se johtaa kompensoivaan käyttäytymiseen, kuten valojen jättämiseen päälle yöksi tai kyvyttömyyteen nukkua yksin. Ajan myötä, jos tätä häiriötä ei käsitellä, se johtaa vaikeuksiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Martínez, Pilar, & Miró, Elena (2004). Tratamientos psicológicos de las pesadillas: una revisión. International Journal of Psychology and Psychological Therapy, 4(1),11-36.[fecha de Consulta 11 de Octubre de 2022]. ISSN: 1577-7057. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=56040102
  • Navarro Egea, Jesús (2006). SUEÑOS Y PESADILLAS. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 3(1),265-279.[fecha de Consulta 11 de Octubre de 2022]. ISSN: 0214-9877. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=349832314024

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.