Logo image
Logo image

Tina Turnerin rohkea taistelu terveysongelmia vastaan

3 minuuttia
Maailman äänellään ja tanssillaan valloittanut taiteilija Tina Turner kuoli 83-vuotiaana. Hän taisteli vuosikymmenien ajan eri sairauksia vastaan, ja vuonna 2017 hänelle oli tehty munuaissiirto.
Tina Turnerin rohkea taistelu terveysongelmia vastaan
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Kirjoittanut Jonatan Menguez
Viimeisin päivitys: 23 kesäkuuta, 2023

Laulaja Tina Turnerin kuolemasta ilmoitettiin 24. toukokuuta 2023. Vaikka tarkempaa kuolinsyytä ei kerrottu, hänen perheensä lausunnossa sanottiin, että hän “menehtyi rauhallisesti pitkän sairauden jälkeen”.

Turner taisteli elämänsä aikana useita terveysongelmia vastaan, kuten verenpainetautia, munuaisten vajaatoimintaa ja paksusuolisyöpää.

Tina Turnerin poismeno 83-vuotiaana

Tina Turnerin perhe ilmoitti lausunnossaan hänen kuolemastaan 24. toukokuuta. “Rock and Rollin kuningatar” menehtyi 83-vuotiaana kotonaan Küsnachtissa Pohjois-Sveitsissä, maassa, jonka kansalainen hänestä tuli vuonna 2013.

Vaikka kuoleman yksityiskohtia ei julkistettu, tiedetään, että laulaja kärsi monista sairauksista elämänsä aikana. Vuonna 1978 Turnerilla todettiin korkea verenpaine, jota ei hoidettu asianmukaisesti, kuten hän paljasti vuosikymmeniä myöhemmin.

Journal of the American Medical Association -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä “hiljainen sairaus” vaikuttaa arviolta 116 miljoonaan aikuiseen Yhdysvalloissa. Maailmanlaajuisesti luku on yli miljardi.

Saman julkaisun mukaan verenpainetauti liittyy lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautitapahtumien riskiin. Näihin sisältyy mm. sydämen vajaatoiminta ja aivohalvaus.

Nature Reviews -lehdessä julkaistussa artikkelissa kerrotaan, että alle puolet verenpainetautia sairastavista on tietoisia sairaudestaan. Toiset eivät saa tietoisuudestaan huolimatta riittävää hoitoa, vaikka se voisi vähentää sairauksien ja kuolleisuuden kokonaiskuormitusta.

Lue tämäkin: Miten stressi ja korkea verenpaine liittyvät toisiinsa?

Millaisia terveysongelmia hänellä oli?

1970-luvun lopulla Tina oli jo kansainvälinen tähti. Hän nousi kuuluisuuteen ensimmäisen aviomiehensä Ike Turnerin kanssa perustamansa yhtyeen hiteillä ja varhaisilla soolotöillään.

Tuolloin hänellä todettiin korkea verenpaine. Myöhemmissä haastatteluissa hän väitti, ettei ollut saanut tarvittavaa tietoa sen vakavuudesta. Siitä huolimatta hänelle määrättiin lääkitys, jota hän ei kuitenkaan halunnut ottaa uskoen, että se oli “normaali tila” eikä sitä tarvinnut seurata.

Hänen terveytensä heikkeni dramaattisesti vuonna 2009, kun hän sai aivohalvauksen ja paljasti julkisesti, että hänen munuaisensa olivat menettäneet 35 prosenttia toiminnastaan. Tila uusiutui neljä vuotta myöhemmin, ja silloin laulaja tarvitsi dialyysihoitoa munuaisten vajaatoiminnan hoitoon.

Pan American Journal of Public Health -lehden tutkimuksen mukaan sydän- ja verisuonitauteihin kuolee vuosittain enemmän ihmisiä kuin mihinkään muuhun syyhyn. Saman julkaisun mukaan vuonna 2012 arviolta 17,5 miljoonaa ihmistä kuoli sydän- ja verisuonitauteihin. Vuoteen 2030 mennessä sydän- ja verisuonitautien odotetaan aiheuttavan 22 miljoonaa kuolemantapausta vuodessa.

Elinsiirto, joka pelasti hänen henkensä

Vuonna 2016 Tina Turnerilla diagnosoitiin paksusuolisyöpä, jonka monimutkaisuutta lisäsi entisestään hänen munuaistensa vajaatoiminta. Seuraavana vuonna Erwin Bach, Turnerin toinen aviomies, tarjoutui luovuttamaan hänelle munuaisen, sillä hänen munuaistoimintansa oli laskenut 5 prosenttiin. Siirto tehtiin vuonna 2017, ja huolimatta monimutkaisesta toipumisesta ja elimistön vastustuskyvystä tuntematonta tekijää vastaan Turnerin tila parani.

Vuonna 2020, maailmanlaajuisen pandemian saapuessa, laulaja kertoi kohdanneensa uuden terveyshaasteen. Hän kuitenkin huolehti tarvittavasta hoidosta ja sanoi tuntevansa olonsa terveeksi.

Tietoisuuden lisääminen

Tämän vuoden maaliskuun puolivälissä maailman munuaispäivän yhteydessä Turner kirjoitti Instagramissaan lisäävänsä tietoisuutta munuaissairaudesta.

Hän sanoi asettaneensa oman henkensä vaaraan, kun hän jätti huomiotta munuaissairauden vakavat oireet ja seuraukset. Hän tunnusti myös, että hänen munuaisensa joutuivat uhriksi, kun hän ei hoitanut verenpainettaan siihen tarkoitetulla lääkkeellä.

Sairaus on yleensä suurimman osan ajasta oireeton, joten diagnooseja ei useinkaan oteta vakavasti. Kun se ilmenee hätätapauksena tai kiireellisenä, voi ilmetä seuraavia oireita:

  • Pahoinvointi tai oksentelu
  • Nenäverenvuoto
  • Voimakas päänsärky
  • Sekavuuden tunne
  • Muutokset näkökyvyssä

Pan American Journal of Public Health -lehdessä julkaistun toisen tutkimuksen mukaan korkea verenpaine on tärkein palautuva sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Julkaisun mukaan 17 prosenttia näiden sairauksien aiheuttamista kuolemantapauksista alueella johtuu verenpainetaudista.

Lue lisää: D-vitamiinin merkitys sydämen ja verisuonten terveydelle

Jäähyväiset Tina Turnerille rohkean taistelun jälkeen

Maailma suree musiikkilegendan fyysistä poismenoa. Taiteellisen perintönsä, näyttämötaitojensa ja ikonisten tyyliensä lisäksi Tina jätti jälkeensä esimerkin vakavan sairauden torjumisesta. “Rock and Rollin kuningatar” työskenteli viimeiseen hetkeensä saakka lisätäkseen tietoisuutta häntä vuosia vaivanneiden munuaissairauksien hoidon tärkeydestä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Campbell, N. R. C., Paccot, M., Whelton, P. K., Angell, S. Y., Jaffe, M. G., Cohn, J., Espinosa, A., Irazola, V., Brettler, J. W., Roccella, E. J., Maldonado, J. I., Rosende, A., Ordunez, P. (2021). Directrices de la Organización Mundial de la Salud del 2021 sobre el tratamiento farmacológico de la hipertensión: implicaciones de política para la Región de las Américas. Rev Panam Salud Publica, 46:e54. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9097923/.
  • Carey, R. M., Moran, A. E., & Whelton, P. K. (2022). Treatment of Hypertension: A ReviewJAMA, 328(18), 1849–1861. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1001/jama.2022.19590.
  • Lotfollahzadeh, S., Recio-Boiles, A., Cagir, B. (2022). Colon Cancer. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29262132/.
  • MedlinePlus (2022). Diálisis – peritoneal. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/007434.htm.
  • Oparil, S., Acelajado, M. C., Bakris, G. L., Berlowitz, D. R., Cífková, R., Dominiczak, A. F., Grassi, G., Jordan, J., Poulter, N. R., Rodgers, A., & Whelton, P. K. (2018). Hypertension. Nature reviews. Disease primers, 4, 18014. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1038/nrdp.2018.14.
  • Sosa, Á., Baranchuk, A., López-Santi, R., Wyss, F., Piskorz, D., Puente, A., Ponte-Negretti, C. I., Muñera-Echeverri, A., & Piñeiro, D. J. (2022). El control de la hipertensión arterial, una asignatura pendiente. Revista Panamericana de Salud Publica, 46, e147. Consultado el 25 de mayo de 2023. https://doi.org/10.26633/RPSP.2022.14.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.