TikTok -niksit, jotka voivat olla haitallisia

TikTokista on tullut yksi maailman tärkeimmistä sosiaalisista verkostoista. Kaikki siellä levitetty tieto ei kuitenkaan ole totta.
TikTok -niksit, jotka voivat olla haitallisia
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 01 elokuuta, 2023

Sosiaalisessa verkostossa TikTokissa on runsaasti kotiniksivideoita. Jotkut ovat vaarattomia ja jopa hyödyllisiä, mutta toiset aiheuttavat todellisen terveysriskin. Huolestuttavinta on, että ne leviävät viraalihaasteiden kautta, joita tuhannet käyttäjät toistavat yhä uudelleen tarkistamatta ensin, onko niissä mitään riskiä.

TikTok -niksit, kuten valkosipulinkynnen laittaminen nenään, hampaiden viilaaminen tai vetyperoksiditippojen laittaminen korvaan, voivat aiheuttaa lieviä tai vakaviakin seurauksia. Ennen kuin kokeilet tällaisia temppuja, sinun on siis oltava täysin perillä asioista ja saatava ammattilaisen mielipide.

TikTok -niksit, joita ei kannata kokeilla

Mielipiteet ovat edelleen jakautuneet kotikonstien käytöstä. Jotkut väittävät, että niistä on hyötyä monissa terveysongelmissa, toiset taas suosivat perinteisiä, näyttöön perustuvia hoitovaihtoehtoja.

Toimivat ne tai eivät, on tärkeää tiedostaa, että “luonnollinen” tai “kotitekoinen” ei ole aina sivuvaikutukseton. Siksi on hyvä selvittää, mistä ne ovat peräisin, kuka niitä suosittelee ja onko niiden mahdollisista vaikutuksista olemassa todisteita.

Tähän liittyen syvennymme aiheeseen, joka koskee sosiaalisessa verkostossa TikTokissa esiin nousseita kotikonsteja. Jotkut niistä voivat olla hyviä ja niillä voi olla mielenkiintoisia vaikutuksia, mutta toiset aiheuttavat todellisen riskin tuhansille käyttäjille, jotka tekevät niitä.

Valitettavasti, vaikka TikTokista on tullut erittäin tärkeä tiedon levittämisen väline, terveyttä vaarantavat haasteet ja tempaukset ovat levinneet viraalisesti. Osa seuraavista on varmasti jo sinulle tuttuja.

1. Valkosipulia nenään, kun on flunssa

Yksi TikTokin suosituimmista terveysvideoista on se, jossa vaikuttajat työntävät raa’an valkosipulinkynnen nenäänsä lievittääkseen flunssan aiheuttamaa tukkoisuutta. Toimiiko se todella? Tulokset näyttävät lupaavilta, sillä liman nähdään valuvan pois valkosipulin poistamisen jälkeen.

Todellisuudessa vaikutus ei kuitenkaan ole se, mitä ensi silmäyksellä nähdään. Valkosipuli pidättää limaa jonkin aikaa, ja lima irtoaa, kun se poistetaan. Tämän ainesosan yhdisteet voivat jopa aiheuttaa nenän limakalvon herkän ihon ärsytystä.

Kuten Annals of Burns and Fire Disasters -lehden artikkelissa todetaan, yksi yleisimmistä valkosipulin käytön sivuvaikutuksista on palovammat. Siksi tämäntyyppistä käyttöä ei suositella.

Mitä tehdä, jos on vilustunut?

Useimmissa tapauksissa lepo, nesteytys ja jonkin verran lääkitystä riittää vilustumisen hoitamiseksi.

TikTok -niksit: valkosipulia nenään.
Valkosipuli voi aiheuttaa palovammoja limakalvoille sen pintaosien vuoksi.

2. Hampaiden valkaisu taikasienellä

Vielä muutama kuukausi sitten eräässä TikTokin trenditietoisessa videossa ehdotettiin taikasienen käyttöä hampaiden kotivalkaisun välineenä. Tämä esine koostuu melaniinivaahdosta, joka on hankaavaa ja myrkyllistä.

Sen pääasiallinen käyttötarkoitus on seinien ja kylpyhuoneiden puhdistaminen. Se voi siis pilata hampaat täysin, sillä se vahingoittaa kiillettä ja jättää hampaat alttiiksi erilaisille sairauksille.

Miten hampaat valkaistaan?

Ensisijaisesti on tärkeää kääntyä hammaslääketieteen asiantuntijan puoleen saadakseen tietoa hampaiden valkaisun eri menetelmistä. The Open Dentistry Journal -lehdessä jaetun katsauksen mukaan nykyään on olemassa sekä avohoitona toteutettavia valkaisumenetelmiä, kuten peroksidigeelin levittäminen intraoraalilaitteella, että vastaanotolla toteutettavia tekniikoita valokuvausaktivointia käyttäen.

3. Nestemäinen klorofylli terveyden suojelemiseksi

Nestemäisestä klorofyllistä on tullut monenlaisten hyvinvointivideoiden aihe. Sen houkutteleva vihreä väri ja monet sille liitetyt ominaisuudet ovat saaneet tuhansia käyttäjiä, jotka eivät ole epäröineet kokeilla sitä.

Mutta toimiiko se, ja mitä hyötyä siitä on? Sen puolestapuhujien mukaan tämä ravintolisä voi muun muassa tehostaa immuunijärjestelmää, antaa keholle energiaa, puhdistaa verta, torjua ummetusta ja suojata ihoa.

Toistaiseksi näyttöä ei kuitenkaan ole riittävästi. Tutkimukset ovat vahvistaneet sen anti-inflammatorisen ja antioksidanttisen potentiaalin, mutta sitä ei pidetä yleislääkkeenä edellä mainittuihin terveysongelmiin.

On syytä huomata, että itse ravintolisä ei ole puhdasta klorofylliä, vaan klorofylliiniä. Jälkimmäinen koostuu kupari- ja natriumsuoloista, jotka on johdettu klorofyllistä. Vaikka kohtuullisesti nautittuna se ei aiheuta riskiä, terveysasiantuntijat suosittelevat sen nauttimista ensisijaisesti vihreiden vihannesten kautta.

Kun ravintolisää nautitaan liikaa, voi tulla sivuvaikutuksia, kuten ruoansulatusongelmia, ripulia, vihreitä ulosteita ja ihoärsytystä. Varo! Se toimii myös valoherkistävänä aineena, mikä lisää ihon herkkyyttä auringon säteille.

Miten saada klorofylliä turvallisesti?

Klorofylliä on luonnostaan monissa elintarvikkeissa, kuten pavuissa, herneissä, pinaatissa, lehtikaalissa ja muissa vihreissä vihanneksissa. Näitä pidetään parhaana lähteenä, koska ne tarjoavat myös vitamiineja ja kivennäisaineita. Jos haluat kokeilla nestemäistä klorofylliravintolisää, on parasta neuvotella ensin lääkärin kanssa.

4. Flunssasiirappiin kastettu kana

Kuulostaa aika ennenkuulumattomalta, ja sitä se onkin! Se on kuitenkin yksi monista suosituista flunssan kotihoidoista TikTokissa. Siinä kypsennetään kanaa tai muuta lihaa NyQuil – päällysteellä , joka on vilustumisoireiden torjuntaan tarkoitettu siirappi.

Tässä tapauksessa on muistettava, että NyQuil ei ole mauste. Sitä ei myöskään kannata laittaa ruoan päälle, sillä se voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

Lääkäri Aaron Hartman selitti The Sunin haastattelussa, miksi tämä on vaarallinen trendi:

Kun NyQuilin kaltaista yskänlääkettä keitetään, siitä keitetään vesi ja alkoholi pois, jolloin kananlihaan jää erittäin tiivis määrä lääkettä. Jos syöt yhden kypsennetyn kananpalan, se on kuin nauttisit neljänneksen tai puolikkaan pullollista NyQuilia.

Kuten olemme jo kertoneet, nesteytys, lepo ja tarvittaessa kipulääkkeet riittävät tämän sairauden hoitamiseen. Muutamassa päivässä alkaa tapahtua parannusta vaarantamatta terveyttäsi.

5. Vetyperoksidi pehmentämään korvavahaa

Useat vaikuttajat TikTokin kautta ovat ehdottaneet vetyperoksidin käyttöä korvavahan poistamiseen. Vaikka on totta, että tämä aine on luokiteltu korvavahaa poistavaksi aineeksi, sitä ei suositella käytettäväksi puhtaassa muodossaan. Miksi?

No, tämä ainesosa voi ärsyttää korvakäytävää, varsinkin jos sinulla on tärykalvon vamma tai nestekertymä. Itse asiassa se lisää infektioiden ja vaivojen riskiä.

Miten korvavaha puhdistetaan?

Vetyperoksidiliuokset, joita on saatavilla tippoina, ovat hyödyllisiä. Ne ovat tuotteita, joissa vetyperoksidin pitoisuudet ovat pienempiä kuin puhtaassa ainesosassa. Niiden käyttö pehmentää korvavahaa ja auttaa sen poistamisessa.

Tämä ei kuitenkaan ole aina tarpeen. Korvissa on itsepuhdistumismekanismi, joka poistaa ylimääräisen vahan aika ajoin. Lisäksi vaha on suoja-aine, joka auttaa vähentämään tulehdusriskiä.

Jos ylimääräistä vahaa kuitenkin kertyy ja se vaikuttaa kuuloon, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Kun diagnoosi on tehty, lääkäri voi ehdottaa erityisiä korvatippoja tai muita hoitovaihtoehtoja, kuten kliinistä korvahuuhtelua.

Apteekeissa saatavissa korvatipoissa on pienempi pitoisuus vetyperoksidia, jotta ne eivät ärsytä.

6. Aurinkovoideniksi

TikTok -niksit vaarantavat ihon terveyden. Yksi suosituimmista liittyy aurinkovoiteen käyttöön. Siinä aurinkovoidetta levitetään vain tietyille kasvojen alueille ja sitten altistutaan usean tunnin ajan auringolle. Sinänsä sillä pyritään vähentämään päivittäisen meikkauksen tarvetta etenkin poskipäissä.

Mutta kuten tohtori Simran Deo selittää Daily Mail -sanomalehden artikkelissa, altistuminen auringon UV-säteille voi aiheuttaa merkittäviä ihovaurioita erityisesti vaaleaihoisille.

Erityisesti auringon UVA-, UVB- ja UVR-säteet ovat yhteydessä varhaisiin ryppyihin, hyperpigmentaatioon, juonteisiin ja vakavissa tapauksissa ihosyöpään.

Miten poskipäitä korostetaan

Paras vaihtoehto terveelliseen poskipäiden ja muidenkin kasvojen alueiden korostukseen on käyttää meikkiä. On olemassa erityisiä kosmetiikkatuotteita, joilla tämä vaikutus saavutetaan. Ennen käyttöä on tärkeää suojata koko kasvot aurinkovoiteella, jonka suojakerroin on vähintään 30.

Varo TikTok -niksejä

TikTokin formaatti on varsin houkutteleva lähes mistä tahansa aiheesta saatavalle tiedolle. On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon, että kaikki TikTokissa oleva ei ole totta tai turvallista. Terveyteen liittyvissä asioissa on tärkeää tarkistaa tietolähde ja ennen kaikkea tehdä lisätutkimuksia.

Kannattaa olla varovainen kaikkien niiden kotilääkkeiden suhteen, joita mainostetaan “ihmeellisiksi” tai “parantaviksi”. Internetissä on monia luotettavia lähteitä, joista voi tarkistaa, ovatko ne turvallisia vai eivät.

Kaikki epäilyt voidaan selvittää lääkärin kanssa. Jos kyseessä on terveysongelma, ammattilainen on paras henkilö ohjaamaan hoitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Keles MK, Bayram Y, Durmus M. How fast can a naturopathic medicine cause skin burn? a case report of garlic burn. Ann Burns Fire Disasters. 2015;28(3):228-229.
  • Féliz-Matos, Leandro et al. “Dental Bleaching Techniques; Hydrogen-carbamide Peroxides and Light Sources for Activation, an Update. Mini Review Article.” The open dentistry journal vol. 8 264-8. 6 Jan. 2015, doi:10.2174/1874210601408010264
  • Pérez-Gálvez A, Viera I, Roca M. Carotenoids and Chlorophylls as Antioxidants. Antioxidants (Basel). 2020;9(6):505. Published 2020 Jun 9. doi:10.3390/antiox9060505
  • Are There Health Benefits to Using Liquid Chlorophyll?. (November 23, 2021). Cleveland Clinic. Available in https://health.clevelandclinic.org/are-there-health-benefits-to-using-liquid-chlorophyll/
  • Rossi E, Borchard K, Cole JM. Pseudoporphyria following self-medication with chlorophyll. Australas J Dermatol. 2015 Feb;56(1):47-8. doi: 10.1111/ajd.12198. Epub 2014 Aug 15. PMID: 25123581.
  • Williams, T. (14 Jan 2022). DOCTOR’S ORDERS Urgent warning as doctors raise alert over dangerous ‘sleepy chicken’ TikTok trend. The Sun. Available in https://www.thesun.co.uk/health/17323541/urgent-warning-doctors-alert-dangerous-sleepy-chicken/
  • Sevy JO, Singh A. Cerumen Impaction Removal. [Updated 2021 Dec 15]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448155/
  • Johnston, H. (26 April 2021). Doctors’ warning over ‘sunscreen contouring’: TiKTok hack for using SPF to make cheekbones look more defined could increase risk of skin cancer. Available from: https://www.dailymail.co.uk/femail/article-9511899/Why-Sunscreen-Contouring-Dangerous-Think.html
  • Guerra KC, Urban K, Crane JS. Sunburn. [Updated 2021 Aug 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534837/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.