Tiesitkö että lomailu pitää taudit loitolla?
Suurin osa ihmisistä rakastaa matkailun tarjoamaa muutosta, vaihtelua, aurinkoa ja jännitystä. Lomailu auttaa rentoutumaan, sekä kartuttamaan uusia kokemuksia ja elämyksiä. Lomalta palatessa olo on virkeä ja uudistunut, akut on ladattu ja jaksat paremmin.
Lomamatkan ei tarvitse suuntautua kaukomaihin, vaan jo kotimaankin sisällä suoritettu viikonlopun mittainen virkistysreissu auttaa rentoutumaan ja virkistymään. Tässä artikkelissa kerromme siitä, miten lomailu voi auttaa ylläpitämään elimistön terveyttä ja pitää virustaudit loitolla.
Lomailu pitää lääkärin loitolla
Milloin pidit viimeksi lomaa? Milloin viimeksi irrottauduit arjesta? Loman viettäminen ei ole luksusta, vaan tärkeä tarve.
Matkailusta saat monia hyötyjä, olipa kyseessä viikonlopun mittainen pyrähdys tai päivä maaseudulla poissa kaupungin hälystä. Lomailu alentaa stressiä ja ehkäisee monien stressin aiheuttamien sairauksien kehittymistä.
Lomailu tehostaa hyvinvointia, selkiyttää mieltä ja antaa meille mahdollisuuden tehdä tärkeitä päätöksiä elämän suhteen. Lomalla akut latautuvat ja töihin paluu on helpompaa.
Jokainen kaipaa hetkiä, joiden aikana loppuunpalaneet aivot saavat rauhoittua ja virkistyä, sillä väsynyt mieli vaikuttaa negatiivisesti kaikkiin elämän osa-alueisiin. Kun pääset irti rutiinista, jätät jälkeesi arjen vaatimukset ja omistat aikaa itsellesi ja rakkaillesi, paranevat monet haavat ja ongelmat kuin itsestään.
Usein sairastelevien ihmisten immuniteetti on heikentynyt. Stressi, unenpuute ja erilaiset päivittäiset tekijät eivät anna keholle mahdollisuutta puolustautua taudinaiheuttajia vastaan. Tästä syystä flunssa ja muut yleiset tartuntataudit ovat yleisiä.
Lomaillessa keho saa enemmän unta ja lepoa, stressitaso laskee, eivätkä arjen vaatimukset paina mieltä. Immuniteetti vahvistuu lomaillessa ja auttaa puolustautumaan erilaisia tauteja vastaan. Vaikka sinulla ei olisi mahdollisuutta lähteä kaukomatkalle, jo muutaman päivän irtiotto tuo mukanaan positiivisia terveysvaikutuksia:
- Verenpaineen säätely helpottuu
- Unenlaatu paranee
- Stressi vähenee ja lihassupistukset poistuvat
Lomaillessa voi kuitenkin kärsiä erilaisista vaivoista, joista ei yleensä kotona kärsi:
- Ummetus
- Painonnousu
- Muutokset unirytmissä
Tämä johtuu siitä, ettet kiinnitä samalla tavalla huomiota siihen mitä syöt tai mihin aikaan menet nukkumaan.
Mitä hyötyjä lomailu tarjoaa terveydelle?
Lomailu pitkittää elämää
Kun pystyt alentamaan stressin määrää, kolesterolia ja verenpainetta, pidennät elämääsi. Jos haluat elää terveenä korkeaan ikään, järjestä aikataulusi niin, että otat pienen loman muutaman kuukauden välein.
Loma antaa energiaa
Krooninen väsymys on yleinen nykypäivän ongelma, joka johtuu riittämättömästä levosta ja suuresta määrästä tehtäviä ja vastuuta päivittäisessä elämässä. Kun lähdet lomalle voit heittää hyvästit näille tehtäville ja tuntea olevasi todella elossa.
Matkailu elvyttää luovuuttasi
Onko sinun joskus vaikea ajatella luovasti ja löytää uusia ratkaisua pulmiin? Haluaisitko parantaa suoritustasi töissä ja tehdä fiksumpia päätöksiä? Ehkä on aika ottaa loma.
Kun irrottaudut arjesta, mieli virkistyy ja aivoissa vapautuu tilaa uusille näkökulmille ja mielenkiintoisille ideoille. Lomat ovat tärkeitä myös sellaisissa tapauksissa, joissa sinun on tehtävä suuria päätöksiä elämäsi suhteen.
Kun astut arjen ulkopuolelle, on helpompi nähdä mitä virheitä teet ja miten voisit parantaa elämääsi.
Kotiin palaamisen jälkeen loman positiiviset vaikutukset näkyvät arjessa noin kuukauden ajan. Tästä syystä onkin suositeltavaa ottaa lyhyitä, säännöllisempiä lomia, eikä yhtä pitkää lomaa keskellä kesää.
Suunnittele mukavia viikonloppureissuja ja ota kaikki irti juhlapyhistä, joiden aikana voit matkustaa pidempään ilman vaikutusta palkkakuittiin.
Lyhyempien, säännöllisten reissujen tekeminen ehkäisee myös töihin palaamisen mukanaan tuomaa alakuloa ja ahdistusta, sillä et ole irroittautunut rutiinista liikaa.
Rannalle vai vuorille? Kesällä vai talvella?
Loman päätavoite tulisi olla yleisen hyvinvoinnin parantaminen. Tähän perustuen sinun tulee valita kohteesi tarkasti.
Jos kärsit korkeasta verenpaineesta, suosittelemme sinua pysymään rannalla tai muissa kohteissa, joissa olet merenpinnan tasolla. Jos taas kärsit alhaisesta verenpaineesta, voit valita korkeamman lomailupaikan esimerkiksi vuorilla.
Jos ihosi on hyvin kalpea ja herkkä, emme suosittele kohteita, joissa vietät aikaa suorassa auringonvalossa tuntikausien ajan – voit polttaa ihosi herkästi, vaarantaa terveytesi ja pilata lomamatkan kärsimällä auringonpolttamasta ihosta.
Kokeile talvimatkailukohteita, joissa voit lasketella tai suosi vuodenaikoja, jolloin kuumuus ja suora auringonvalo ei pääse tekemään tuhojaan.
Vuoristot voivat soveltua allergioista kärsiville ihmisille, jotka eivät siedä pölyisiä ja saasteisia kaupunkeja. Vuorilla ilma on puhtaampaa ja raikkaampaa. Jos ihosi ei siedä hyönteisten puremia, vältä viidakkoja, metsiä ja suoalueita, ja kanna aina mukanasi hyönteiskarkotinta.
Kuumuus ja pitkät lentomatkat voivat olla suonikohjuista kärsiville ongelmallisia, joten juttele asiasta lääkärillesi ennen matkan aloitusta. Lennon aikana voi yleensä käyttää tukisukkia ja riittävä nesteytys takaa, etteivät jalat turpoa liikaa nähtävyyksiä ihasteltaessa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Gump BB, Matthews KA. “Are vacations good for your health? The 9-year mortality experience after the multiple risk factor intervention trial”. Psychosom Med 2000; 62:608–612.
- Westman M, Etzion D. “The impact of vacation and job stress on burnout and absenteeism”. Psychol Health 2001; 16:595–606.
- Westman M, Eden D. “Effects of a respite from work on burnout: vacation relief and fade-out”. J Appl Psychol 1997; 82:516–527
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.