Logo image
Logo image

Tiedätkö, mitä on hidas puutarhanhoito?

4 minuuttia
Tässä artikkelissa kerromme, mitä hidas puutarhanhoito on, mitä hyötyä siitä on ja mitkä ovat sen perusperiaatteet. Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja!
Tiedätkö, mitä on hidas puutarhanhoito?
Viimeisin päivitys: 14 toukokuuta, 2023

Hidas puutarhanhoito muodostaa kokonaisen elämänfilosofian, joka ei liity pelkästään karsimiseen, kasteluun ja istuttamiseen. Tietysti sinun on kuitenkin noudatettava tiettyjä periaatteita, jotta voit siirtyä yhdestä asiasta toiseen. Lue eteenpäin, niin kerromme sinulle lisää hitaasta puutarhanhoidosta.

Mitä on “hidas puutarhanhoito”?

Hitaan puutarhanhoidon aloitti amerikkalainen puutarhanhoitaja Felder Rushing, joka kirjoitti useita kirjoja tästä ja siihen liittyvistä aiheista. Hänellä on myös oma blogi, jossa hän antaa neuvoja kasveihin liittyen.

Tämä liike saa inspiraationsa Slow Food -liikkeestä (“hidas ruoka”), jonka kanssa se jakaa joitakin periaatteita, jotka ovat yhteisiä sille, mitä nykyään kutsutaan yleisesti ottaen hitaaksi elämäksi. Tällä lähestymistavalla pyritään kääntämään tai torjumaan luonnollinen taipumus kiirehtiä, joka on niin korostunut länsimaissa.

Se opastaa, että meidän tulisi aina varata itsellemme riittävästi aikaa nauttia asioista joista pidämme, ja olla tietoisia siitä, keitä olemme, missä olemme ja mitä teemme. Ja tämä kattaa elämämme eri puolia, pukeutumisesta ja hitaasti lukemisesta kodin sisustamiseen täydellisellä rauhallisuudella ja askel askeleelta matkustamiseen.

Kasveja hitaaseen puutarhaan

Kasvien osalta hidasta puutarhanhoitoa pidetään myös filosofiana tai elämäntapana, joka suuntautuu samoihin päämääriin. Siksi on rohkaistava kiinnittämään kaikki huomio ja aistit siihen, mitä puutarhassa tehdään.

On aiheellista selventää, että sen periaatteita voidaan soveltaa kaikentyyppisiin kasveihin: suuriin puihin, kukkiviin pensaisiin, vihanneksiin, hedelmäkasveihin, jopa nurmikoihin ja bonsai-kasveihin. Ajatuksena ei ole vain viljellä tai pitää puutarhaa, vaan nauttia jokaisesta tehtävästä, kunnioittaen sen puutteita ja arvostaen ulkona viettämäämme laatuaikaa.

Siksi hitaassa puutarhanhoidossa emme ajattele niin paljon visuaalista näkökulmaa tai lopputulosta. Ajatuksena on keskittyä prosessiin tuotteen sijaan.

Lyhyesti sanottuna, ymmärrä, että kaiken kypsyminen vie aikaa. Ja yksi parhaista tavoista tietää tämä on kylvää siemen, kastella sitä, katsella sen kasvua pikkuhiljaa joka päivä, kunnes siitä tulee pensas tai puu, iso ja vahva.

Lue: 9 pientä ruukkuihin istutettavaa puuta

Hitaan puutarhanhoidon edut

Hidas puutarhanhoito pyrkii palauttamaan tai vahvistamaan yhteyttämme luontoon, samalla kun voimme nauttia hetkestä ja kasvien kauneudesta.

Hitaalla puutarhanhoidolla on muitakin etuja:

  • Ihminen voi istuttaa itse vihanneksiaan ja hedelmiään. Tämä varmistaa terveellisemmän sadon ilman torjunta-aineita.
  • Yleensä puutarhanhoito tuo terveyshyötyjä, kuten vähentää stressiä, ja vieläkin enemmän silloin, kun harrastat sitä rauhallisesti.
  • Hidas puutarhanhoito on toimintaa, joka tietyllä tavalla auttaa meitä olemaan täysin tietoisia tekemästämme. Se mahdollistaa myös yhteydenoton itseemme ja ympäristöömme.
  • Se edistää herkkyyttä biologiselle monimuotoisuudelle.
  • Lisäksi se opettaa meitä olemaan vastuullisia tekemisissämme ja muita eläviä olentoja kohtaan. Tässä tapauksessa puutarhaan tulevat kasvit, hyönteiset ja linnut.
  • Etelä-Böömin yliopiston tutkimuksen mukaan hidas puutarhanhoito auttaa vähentämään teollista maataloutta sekä myrkyllisten tuotteiden ja ruoan kuljetusvälineiden käyttöä pienessä mittakaavassa.
  • Ruotsissa tehdyn tutkimuksen tulokset osoittavat, että hidas kukkienhoito, hidasta puutarhanhoitoa muistuttava liike, tuo kestäviä arvoja. Se edistää jopa paikallista kulttuuria ja maisemointia.
Some figure
Oma tuotanto, olematon torjunta-aineiden käyttö ja kiertotalous yhdistyvät hitaassa puutarhanhoidossa.

Lue tämäkin: Slow deco: mitä se on ja kuinka soveltaa sitä kotona?

Kuinka toteuttaa hidasta puutarhanhoitoa?

On tärkeää selventää, että hidas puutarhanhoito ei tarkoita puutarhan uudistamista tai täydellistä muuttamista. Ei myöskään tarvitse tehdä mitään liian yksityiskohtaista.

Muutama kasvi, jokin pieni, voisi auttaa saavuttamaan tavoitteen: keskittyä tähän ja nyt. Katsotaanpa joitakin muita vinkkejä.

Kärsivällisyys on avain

Kyse on pienistä muutoksista työn tekemisessä. Siksi Felder Rushingin kirjassaan antama ensimmäinen suositus ei ole päivittäisen stressin siirtäminen puutarhaan, vaan kärsivällisyyden osoittaminen.

Aikojen kunnioitus

Jokaisella istutuksella on ihanteellinen aika. Meidän on tiedettävä tämä ja katsottava, kuinka kasvit kasvavat vähitellen. Meidän ei pitäisi yrittää nopeuttaa prosessia lannoitteilla.

Toisaalta istuttamalla eri lajeja kunkin vuodenajan mukaan, ne kehittyvät terveellisesti. Parasta on, että voimme nauttia puutarhasta, jossa kasvit kukkivat ja kasvavat eri aikoihin.

Kasvilajikkeet

Hitaaseen puutarhaan voidaan sisällyttää useita erilaisia kasveja:

  • Koristekasveja, jotka houkuttelevat silmää.
  • Kukkivia tai aromaattisia lajeja.
  • Varjostavia puita: Niiden koko riippuu käytettävissä olevasta pinta-alasta.
  • Syötäviä vihanneksia, yrttejä ja hedelmiä.

Kotoperäiset lajit

Nämä sopivat hitaaseen puutarhaan. Sen lisäksi, että ne ovat vastustuskykyisempiä koska ne kuuluvat tiettyyn ilmastoon, emme myöskään yritä saada lajeja, jotka eivät ole kotoperäisiä alueellamme, menestymään hinnalla millä hyvänsä.

Luonnolliset lannoitteet

Kemiallisten tuotteiden sijasta voimme valmistaa omia orgaanisia lannoitteita. Tätä varten käytetään hedelmien ja vihannesten kuoria, kahvinpuruja, munankuoria jne. Tarvitsemme vain puisen laatikon syntyvän luonnonjätteen sijoittamiseen.

Manuaaliset työkalut

Ei sähkösahoja tai -puhallinta pudonneiden lehtien siivoamiseen. Hitaassa puutarhanhoidossa tulisi käyttää hiljaisia, perinteisiä, manuaalisia työkaluja.

Tämä vahvistaa ajatusta, että kaikki pitää ottaa rauhallisesti. Lisäksi kuokka ja harava auttavat meitä saamaan vähän enemmän liikuntaa.

Some figure
Hidas puutarhanhoito voi olla kosketuspiste perheen eri sukupolvien välillä.

Luonnoneläimet ja hyönteiset

Puutarha on vielä kauniimpi, kun luonnoneläimiä on runsaasti. Pölyttävien eläinten ja hyönteisten (lintujen, leppäkerttujen, perhosten ja mehiläisten) houkuttelemiseksi tarvitsemme kukkivia kasveja, mutta lisäksi voimme antaa niille ruokaa ja pieniä “asuintiloja”.

Hidas puutarhanhoito vaatii jatkuvaa työtä

Felder Rushingin viimeinen neuvo on, että hidas ei ole sama kuin laiska. Meidän on työskenneltävä jatkuvasti, vaikkakin omassa tahdissamme ja omalla kapasiteetillamme. Hyvä asia on, että tähän liittyy myös puutarhassa olemista.

Hidas puutarhanhoito nautintoa varten

Hitaiden puutarhatöiden tekeminen tarkoittaa muun muassa sitä, että tehdään jotain omin käsin ja omien odotustemme ja tarpeidemme mukaisesti. Ei siis ole yhtä sääntöä sille, mitä voimme sisällyttää.

Ainoa asia, joka meille pitäisi olla selvä, on se, että meidän tulee nauttia prosessista, samoin kuin aromeista ja väreistä. Voimme siis yhdistää monia lajeja, samoin kuin erilaisia elementtejä: penkki, suihkulähde, vesiputous, kivipolku, aina kasvien tilaa kunnioittaen.

Kaikki tämä auttaa meitä nauttimaan ajasta, jonka olemme puutarhassa, ja mielen poissa muista asioista. Ja tietenkin meidän täytyy unohtaa elektroniset laitteet, kun menemme puutarhaamme. Sillä muuten, mitä järkeä siinä olisi?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Love , J. (2012). Reading fast and slow: The speed at which our eyes travel across the printed page has serious (and surprising) implications for the way we make sense of words. The American Scholar – JSTOR, vol. 81(2). Disponible: https://www.jstor.org/stable/41435187
  • Rushing, F. (2011). Slow gardening: a no-stress philosophy for all senses and all seasons. Vermont-USA, Chelsea Green Publishing Company.
  • Šitnerová, S. (2017). Sociedad acelerada y movimiento lento. Budějovice- República Checa: Universidad de Bohemia del Sur České.
  • Thörning, R., Ahlklo, A., & Spendrup, S. (2022). The slow flower movement – exploring alternative sustainable cut-flower production in a swedish context. Heliyon, Volume 8(10), e11086.
  • Tranter, P. & Tolley, R. (2020). Slow Cities: conquering our speed addiction for health and sustainability. Amsterdam -Netherlands, Elsevier.
  • Tranter, P. & Tolley, R. (2020). Introduction: changing cultures of speed (3–37). Slow Cities. doi: 10.1016/B978-0-12-815316-1.00001-0.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.